komemoracija završila himnom

VIDEO/FOTO Tuđman: Presuda je programirana manipulacija svjetskih moćnika, Bakir Izetbegović odavno je najavio obračun s Hrvatima

Autor

Marijan Opačak/Josip Senjak

Velika dvorana Vatroslava Lisinskog u Zagrebu bila je puna više od pola sata prije početka komemoracije preminulom generalu Slobodanu Praljku koja je počela u 12 sati.

11.12.2017. u 10:50
Ispiši članak

Došli su ministar branitelja Tomo Medved, Davor Domazet-Lošo, Vladimir Šeks, Đuro Glogoški, Josip Lucić, Željko Sačić, Zdravko Tomac, Pero Kovačević, Nadan Vidošević, Luka Bebić, Andrija Hebrang, Dario Kordić, Marko Perković Thompson, Milan Kovač, Milijan Brkić, Darko Janeš, Franjo Gregurić, Stevo Culej, Mirko Norac, Velimir Bujanec, Željko Glasnović, Zlatan Mijo Jelić, Stanko Šarić, Zvonko Milas, Anto Kovačević, Ivan Tolj, Josip Čuletić, Miljenko Filipović, Božo Ljubić, Mate Laušić...  Došao je i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević.

Komemoraciju je otvorio glumac Dragan Despot.

Zatim se obratio general Stanko Sopta.

"Vjetrom čežnje misao nam nosiš, misao što je neumorna, kojoj nikad san neće sklopiti oči. Htjeli smo još tilovina žutih uživati, željeli vrhunce naših sdvora dušom osvajtai, na poljima našim još tolika kola doiograti. hercegovina i Bosna i Hrvatska stoji kao ukopana i ime ti tiho tvoje na usnama našim titra. Ogromno si svoje tijelo i još veću dušu svoju, generale, uvijek na dlanu imao. Bez zadnje suzdržane misli i kolebanja, iskreno do boli, i za prijatelja i za neprijatelja, nije bilo tajne na tvom ratnom putu. Nije bilo zakulisano, nejasno, tamno, uvijek si kročio onom stranom života na kojoj je sve bilo bjelodano. Tko te mogao razumjeti? Ne oni i onaj tko nije bio isklesan i spreman za ideale sve dati. Generale, tvoji su te vojnici HV-a i HVO-a uvijek razumjeli i s tobom bili jedan. Znali smo da bi i za naš mali prst dao sve na svijetu i to su svi znali, jer si takav i to si svima rekao, iskren do bola", rekao je Sopta i nastavio: 

"Ostala je tvoja rečenica koju je čuo cijeli svijet: General Praljak nije ratni zločinac, s prijezirom odbacujem vašu presudu! Ostaješ s nama generale, stojimo do kraja postrojeni na prijavak. Zore će i sutoni Herceg Bosne u sve dane s tobom živjeti", rekao je general Sopta popraćen gromoglasnim pljeskom. 

Za govornicu je zatim stao Miroslav Tuđman

"Danas smo ovdje da kao prijatelji, suborci, poštovatelji generala Praljka izrazimo najdublju sućut njegovoj supruzi i obitelji, da iskažemo naše poštovanje, odanost i zahvalnost čovjeku... Nema tih riječi kojima možemo opisati ni nadoknaditi gubitak ljudine poput Slobodana. Nema toga među nama koji bi mu mogao biti ravan po fizičkoj neustrašivosti, moralnoj beskompromisnosti, intelektualnoj superiornosti, odanosti domovini ili socijalnoj požrtvovnosti. Možda se neki od nas u nečemu mogu mjeriti Slobodanu, ali nitko u svemu, zato mu nitko nije ravan. Sve što je radio, radio je sa strašću, ali svjestan racionalnih i iracionalnih silnica svijeta u kojem živimo. Njegov zadnji čin u Haškoj sudnici nije bio teatralna gesta niti bijeg od odgovornosti za svoje čine niti gesta kukavice u strahu pred osudom niti potez očajnika koji u depresiji bježi od kazne. Njegova poruka kristalno je jasna: Slobodan Praljak nije ratni zločinac, s prijezirom odbacujem vašu presudu. Dosljedan u svojoj etičkoj beskompromisnosti, general Praljak je s prijezirom odbacio nepravednu presudu kojom su on i ostala petorica osuđeni za zločine koje nisu zapovijedili, koje nisu mogli spriječiti i za koje nisu znali", rekao je Tuđman i dodao:

"Politički i zapovjedni vrh Hrvata Herceg Bosne nije ni bio optužen da je osobno počinio ili zapovijedio zločine. Nitko od njih nije zanijekao da su počinjeni zločini od strane Hrvata, zato je presuda jednako nepravedna prema žrtvama koje nisu dobile zadovoljštinu jer nisu osuđeni zločinci koji su počinili zločine. General Praljak s prijezirom je odbacio presudu koja je uvreda za samu pravdu i degradacija institucije međunarodne pravde. Odvjetnici svjedoče da je dio ostavštine ICTY-a školski primjer kako ne treba voditi predmet, kako ne treba birati sudsko vijeće, kako ne treba voditi sudsku raspravu, kako ne treba analizirati dokazni materijal, kako ne treba pisati presudu. To je bila parodija, šarada, teatar apsurda zamaskiran suđenjem.

General Slobodan Praljak s prijezirom je odbacio presudu jer nije potvrdila povijesne činjenice o sukobu Muslimana i Hrvata u srednjoj Bosni. Prijezir prema sucima dokumenirao je s 18 knjiga činjenica i tisućama stranica kako su se Hrvati u srednoj Bosni branili kako bi sačuvali gole živote pred napadima Armije BiH. Bio je dostatan samo jedan dokument, izvješće zapovjednika Armije BiH Rasima Delića iz veljače 1994. Aliji Izetbegoviću. 'HVO je eliminisan s područja Jablanice, Fojnice, Kaknja, Zenice, Travnika i Bugojna'. 153 tisuće Hrvata je prognano, 1700 civila i zarobljenih pripadnika HVO-a ubijeno dok su se branili u svojem zavičajnom prostoru koji je i prema mirovnom planu međunarodne zajednice predviđen za većinsku hrvatsku provinciju. Presuda je iskoristila UZP kao podvalu i manipulaciju s ciljem uskraćivanja prava Hrvatima na suverenost i ravnopravnost. Bio je duboko svjestan političkih posljedica korištenja sintagme UZP od strane bošnjačkog vodstva. Obračun s Hrvatima Bakir Izetbegović već je odavno najavio. Svako spominjanje trećeg entiteta, federalnih jedinica, federalizacije, samo je nastavak UZP-a Tuđmanovog režima. General Slobodan Praljak s krajnim prijezirom odbacio je presudu koja je programirana manipulacija svjetskih moćnika i samoobmana međunarodne zajednice da će osuda političkog i zapovjednog vrha Hrvata u BiH na lažnim istinama i krivotvorinama donijeti pomirenje. Nije imao iluzija da će svjetski moćnici stati u obranu prava malobrojnog hrvatskog naroda i njegovih prava u BiH. Dobro je znao da u međunarodnim odnosima nema sentimentalnosti, nego samo interesa. Praljak ne bi bio Praljak da je ustuknuo pred pristranim sucima, programiranom tužiteljstvu, propagandnim presudama, povijesnim krivotvorinama i međunarodnoj nepravdi. Ni jednu jedinu minutu nije htio živjeti kao ratni zločinac jer to nije bio", rekao je Tuđman popraćen pljeskom.  

Zlatko Vitez prisjetio se svog prijateljevanja s Praljkom: "Zbogom dragi generale, draga moja ljudino, pamtit ću te i poštivati dok sam živ".

Pavao Miljavac rekao je da je Praljak branio domovinu i čast vojske na čijem je čelu bio. Kao dragovoljac javio se u Sunju, a iako bez formalnog vojnog obrazovanja, vrlo se brzo nametnuo kao vođa.

"Bio je preponosan da bi prihvatio takvo krivotvorenje povijesti u kojem se i njega ponižava i sramoti. Nastavljen je projekt izjednačavanja krivnje. Okrivljen je jer je spasio vlastiti narod od protjerivanja s prostora na kojem živi više od tisućljeća. Vjerovao je u pravdu i nije propitkivao svoje obaveze da i na tom polju brani svoju domovinu. Nažalost, suđenje u Haagu nije bila pravedna bitka. Sebi je demonstrativno oduzeo život pred očima onih koji su mu svjesno nanosili nepravdu. Pao je za obranu svoje voljene domovine. Generale, prijatelju, ponovno si zadužio za Hrvatsku. Poštovani generale, počivaj u miru i neka ti je lako hrvatsko tlo", rekao je između ostalog Miljavac.

Izvedena je i 'Zemlja dide mog'.

Komemoracija je završila izvođenjem hrvatske himne.

U predvorju se nalaze i dvije knjige sućuti.

Komemoraciju je organizirao Hrvatski generalski zbor. Poslije nje održat će se i misa zadušnica u crkvi Sveta Mati Slobode na Jarunu u 15 sati.

"Hrvatska je vodila najčišći rat u povijesti ratovanja. Domovinski rat je temelj hrvatske države. Smrt Praljka je uzvišena smrt. On je u sudnici umro kao nevin čovjek jer presuda nije bila do kraja završena", rekao je admiral Davor Domazet Lošo za Novu TV.

Poruke su medijima poslali i Milijan Brkić te Marko Perković Thompson.

Ovako je bilo na ulasku u dvoranu.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.