'VRATILI SMO SE U ŽABOKREČINU, NASTAVLJAMO TRUNUTI GDJE SMO STALI'

Vesna Škare Ožbolt o Holdingu: Ako su svi navodi Samodola i Vukovića točni, onda je to strašno i ponovno imamo Bandićev model upravljanja

Autor

Robert Krnjić

Kako je bilo i najavljivano, u ponedjeljak su C.I.O.S. i REOMA Grupa podnijeli zahtjev za ovrhom Zagrebačkog holdinga zbog akumuliranog duga većeg od 35 milijuna kuna. Tvrtka INGRA odustala je od pokretanja ovrhe jer želi ostati u partnerskim odnosima s Gradom.

12.10.2021. u 18:36
Ispiši članak

Holding je tvrtki CE-ZA-R, inače najvećoj članici C.I.O.S. grupacije, ostao dužan 11 miljuna kuna za posao koji je obavljen još u travnju.

Iz C.I.O.S.A. su odluku o pokretanju ovršnog postupka komentirali na sljedeći način: "Kako je nedvojbeno da Gradska Uprava i Uprava Zagrebačkog holdinga izbjegavaju i najmanju pisanu komunikaciju, kakva je uobičajena u poslovnom svijetu, donijeli smo odluku da, s ciljem zaštite interesa članica Grupe, pokrenemo ovrhu". U prilog tezi o izostanku komunikacije od strane Uprave Holdinga ide i dokument kojeg je u nedjelju objavila Nova TV, a iz kojeg je razvidno da su iz C.I.O.S.-a slali upit Holdingu u kojem su tražili plan obročne otplate, ali na isti nikad nisu dobili odgovor.

S druge strane, tvrtka REOMA je podnijela zahtjev za ovrhom Zagrebačkog holdinga zbog duga od 14 milijuna kuna. "Ovim putem potvrđujemo da je trgovačko društvo REOMA Grupa, nakon brojnih bezuspješnih pokušaja mirnog rješavanja predmetnog spora koji datiraju od dana 21. 6. 2021., podnijelo prijedlog za ovrhu na temelju vjerodostojne isprave protiv dužnika, trgovačkog društva Zagrebački Holding", priopćili su iz Grupe. Također, napomenuli su da Holding s plaćanjem obveza kasni u rasponu od 30 do 90 dana te da su od 21. lipnja Upravi Holdinga i stručnim službama poslali više od 50 zamolbi radi dogovora o načinu i planu podmirenja dospjelih, ali da su na njih dobili samo jedan odgovor.

Zasad je jedino INGRA, tvrtka koja je izgradila zagrebačku Arenu, odlučila odustati od pokretanja ovrhe zbog dospjelog duga većeg od oko 34 milijuna kuna za zakupninu i operativne troškove dvorane ."INGRA, tj. naše povezano društvo Lanište d.o.o. do daljnjega neće ići u smjeru postupaka prisilne naplate putem ovrhe kao niti u smjeru raskida ugovora na štetu zakupnika", očitovali su se iz tvrtke. Istaknuli su kako imaju potpuno razumijevanje za financijsku situaciju u kojoj se nalazi Holding i da su spremni na dogovor o dinamici otplate dugovanja, te kako nikako ne žele biti "grobari gradskog proračuna".

O navedenim ovršnim postupcima, ali i ukupnoj situaciji u Zagrebačkom holdingu i Gradu Zagrebu nakon dolaska nove vlasti, razgovarali smo s bivšom ministricom pravosuđa i kandidatkinjom za gradonačelnicu Zagreba na prethodnim lokalnim izborima, Vesnom Škare Ožbolt.

Ugovori se moraju poštovati

U uvodnom dijelu Škare Ožbolt je komentirala zahtijeve za ovrhama koje su pokrenuli C.I.O.S. i REOMA Grupa.

"Činjenica je da Zagrebački holding ima problema u poslovanju, kao što je činjenica i da ima određene financijske obveze koje mora ispuniti. Na Upravi je da dogovori s ovrhovoditeljima na koji će se način ta dugovanja riješiti. Posrijedi nije ništa spektakularno, takvi postupci su se događali i prije. Stvar je umješnosti Uprave Holdinga da pronađe odgovarajući model, primjerice nagodbu, sporazum ili obročnu otplatu, kojim će servisirati dugovanje. U svakom slučaju, generiranje dugova zasigurno nije dobra poslovna politika i to se mora rješavati".

Upitana o tome je li nova gradska vlast odlučila u javnosti graditi pozitivan imidž na temelju prekida poslovanja, ali i komunikacije, s tvrtkom Petra Pripuza i na taj način prikupljati političke bodove po cijenu financijskih problema, Škare Ožbolt je odgovorila:

"Politička opcija koja je preuzela vlast u Zagrebu već je tijekom predizborne kampanje iznosila stavove o određenim problemima, između ostaloga i o odnosu prema C.I.O.S. Grupi. Svjesno dovoditi Grad u financijske dubioze vrlo je opasno. S obzirom da postoje obveze prema uslugama koje je Holding naručio, a C.I.O.S. grupa isporučila, kao i da postoji ugovorni odnos, to se mora ispoštovati. Bez obzira o kome se radi, ugovori koji su sklopljeni po zakonima Republike Hrvatske moraju se poštovati".

Škare Ožbolt  osvrnula se i na odluku tvrtke INGRA da odustanje od pokretanja ovrhe :

"INGRA ima svoju poslovnu politiku i odabrala je opciju dogovora, ali isto tako druge tvrtke imaju mogućnost i pravo naplate svojih potraživanja kroz ovršne postupke".

'Pozivam Tomaševića da odgovori na sve optužbe'

Zatim je bivša kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba prokomentirala smjene člana i predsjednika Uprave Holdinga Ante Samodola i Nikole Vukovića:

"Za sada imamo samo jednu verziju priče, onu Samodola i Vukovića. S druge strane, nismo dobili nikakav odgovor na ono što su iznijeli i to je zabrinjavajuće. Morali smo dobiti konkretan odgovor gradonačelnika o razlozima njihove smjene i jesu li svi navodi bivšeg člana, odnosno predsjednika Uprave, točni. Ako jesu, onda je to strašno i mi imamo isti model upravljanja kao što je bio i u vrijeme pokojnog gradonačelnika Milana Bandića. Ako nisu točni, onda neka ih jasno i argumentirano opovrgne", rekla je Škare Ožbolt i odlučno nastavila:

"Gradonačelnik je prvi službenik Grada, njegov rad mora biti maksimalno transparentan i dužan je odgovoriti na sva pitanja koja su u interesu javnosti, a ovo svakako jest. Ovdje se radi o tome kako se upravlja Gradom i Holdingom te kako se troše proračunska sredstva građana. Ovim putem pozivam gradonačelnika da odgovori na sve optužbe koje su iznijeli Samodol i Vuković".

U zaključnom dijelu razgovora Škare Ožbolt je iznijela svoje ukupno mišljenje o dosadašnjem mandatu nove gradske vlasti:

"Sve što je do sada pokazano vrlo je slabo. Svi dosadašnji pokazatelji ukazuju na to da se nova gradska vlast uopće nije snašla. Oni su na početku svog mandata, ali s obzirom da su u kampanji tvrdili kako znaju sve i da su potpuno upućeni u gradsku problematiku, očekivala sam puno kvalitetnije, brže i transparentnije poteze.

Također, očekivala sam puno više operativnosti, kvalitetnija kadrovska rješenja i intenzivan 24-satni rad na rješavanju gradskih problema, kao i permanentno zasjedanje Gradske Skupštine s obzirom na količinu posla i nužnost donošenja brojnih odluka. Međutim, ništa od toga se nije dogodilo i naprosto smo se vratili u žabokrečinu. Nastavljamo trunuti tamo gdje smo stali".

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.