zbog održavanja

Usred ljeta zatvaraju se najposjećeniji bazeni

Autor

Direktno.hr

Sva tri zagrebačka bazena imaju godišnji servis usred ljeta. Centralni i najviše korišten objekt u Sportskom parku Mladost, koji broji više od tisuću posjetitelja dnevno radi redovitog održavanja zatvara se 1. 8., a svoja vrata ponovno otvara tek iza 31. 8.

11.07.2017. u 20:50
Ispiši članak

Sličan je slučaj i s bazenom u Utrinama koji svoja vrata zatvara od 16.8. do 31.8. iz istog razloga, a situacija nije bolja niti s bazenom na Sveticama koji je zatvoren od 20.07. od 14.08.2017. također zbog redovitog godišnjeg održavanja, donosi Zagreb.info.

Nevjerojatna je slučajnost da sva tri zagrebačka bazena imaju godišnji servis usred ljeta, ali objašnjenje je došlo iz Ustanove za upravljanje sportskim objektima.

Njihovo priopćenje prenosimo u cjelosti:

'Na objektima PJ Bazeni vršiti će se servisni radovi propisani 'Pravilnikom o  sanitarno-tehničkim i higijenskim uvjetima bazenskih kupališta te o zdravstvenoj ispravnosti bazenskih voda' NN 79/2007, 113/08 i 43/09.

Tim je pravilnikom utvrđen opis radova koji se moraju odvijati na bazenskim kupalištima pa tako članak 11. navodi: 'Bazenskom kupalištu koje radi cijelu godinu, potrebno je jednom 
godišnje cijeli protočni sustav, uključujući i bazene, potpuno isprazniti, očistiti, isprati, napuniti i hiperklorirati u trajanju od dva sata. Jednak postupak prije početka rada potrebno je provesti i sa bazenskim kupalištem koje ne radi cijelu godinu (u daljnjem tekstu: sezonska kupališta). Filtar bazenskih kupališta koja rade cijelu godinu potrebno je isprati najmanje jednom tjedno ili češće, sukladno naputku proizvođača, a sezonskih bazenskih kupališta na isti način samo u vrijeme rada.'

Uz navedene zahtjeve iz Pravilnika odvijaju se sljedeći radovi:

– U vrijeme odvijanja servisa bazenskih kupališta vrši se i generalno čišćenje popratnih 
prostorija (tuševi, svlačionice, toaleti, nogoperi) na način da se nakon čišćenja dezinficiraju 
(hiperkloriraju) stijenke prostorija tuševa, sanitarni prostori, nogoperi i oplošje bazena. 
– U isto vrijeme vrši se servis sustava za kloriranje vode, sustav za korekciju vrijednosti 
pH bazenske vode i redox potencijala 
– Na filterima bazena također se vrši generalni servis sa zamjenom dotrajalih dijelova te 
hiperkloriranje cijelog sustava u strojarnici. 
– Kompenzacijski šahtovi bazena također se prazne, čiste mehanički i kemijski te nakon 
toga hiperkloriraju. 

​Uz dio obveznih radova prema Pravilniku, u vrijeme servisa kupališta odvijaju se godišnji servisi rasvjete bazena, eventualni građevinski popravci, soboslikarski radovi i sl. Na objektima PJ Bazeni vršit će se servisni radovi kako slijedi: SRC Šalata – radovi su počeli odmah nakon završetka klizališne sezone iza 31.03., a bazen je otvoren 29.05.2017. Bazen Iver – 15.08. – 01.09. 2017. 
Bazeni Utrina –21.08. – 03.09.2017. Sportski park Mladost – 31.07. – 03.09. 2017. BK Svetice – 20.07. – 14.08.2017. Zimsko plivalište Mladost – 31.07. – 18.08. 2017.

Dakle, riječ je o servisima unutarnjih bazena dok su vanjski bazeni na Šalati i u Sportskom parku Mladost i dalje na raspolaganju svim korisnicima tijekom cijelog ljeta baš kao i zatvoreni bazen Jelkovec.

Jednako tako, radovi su tempirani tako da se niti u jednom trenutku ne događa da su svi unutarnji bazeni zatvoreni u isto vrijeme pa su za vrijeme servisa Bazena Iver i Utrine građanima na raspolaganju Svetice i Zimsko plivalište Mladost i obrnuto, pa doista nitko od korisnika ne bi trebao biti zakinut.

U ovom razdoblju se već godinama ide s radovima jer se unutarnji bazeni moraju pripremiti za novu sezonu, a u tom periodu je najmanje korisnika na unutarnjim bazenima budući da 
prestaju treninzi sportaša i sportskih klubova te na njima nema drugih programa.”

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.