NAKON KRITIKA OPORBE

UNATOČ PROTIVLJENJU OPORBE Sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba održat će se telefonski

Autor

bl

Kao što smo već pisali, oporba se protivi elektronskom održavanju sjednice, između ostalih, predsjednica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš u je ocijenila da HDZ i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić elektoronskim održavanjem sjednice Gradske skupštine 7. svibnja žele ušutkati oporbu i suspendirati demokraciju u Zagrebu.

29.04.2020. u 12:31
Ispiši članak

U Ministarstvu uprave zaprimljen je upit predsjednika Gradske skupštine Grada Zagreba od 24. travnja 2020. vezano uz održavanje sjednice Gradske skupštine, predvidene za 7. svibnja 2020. godine. 

Dopis prenosimo u cijelosti.

"U upitu je navedeno da se sjednice radnih tijela i Predsjedništva Gradske skupštine Grada Zagreba održavaju telekonferencijski te da je dio klubova gradskih zastupnika postavio pitanje održavanja sjednice Gradske skupštine u prostorima Gradske skupštine ili eventualno drugom odgovarajućem prostoru na kojem bi se sjednica mogla održati na način kako je to bilo prije uvođenja mjera i upute Ministarstva od 13. ožujka 2020. te se moli informacija predvida li se donošenje nove upute Ministarstva uprave glede održavanje sjednica predstavničkih tijela ili i dalje ostaju na snazi navedene upute. 

Temeljem dostavljenog upita daje se sljedeći odgovor: 

Sukladno odredbi članka 33. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi način rada predstavničkog tijela ureduje se poslovnikom predstavničkog tijela, u skladu s tim Zakonom i statutom 

Slijedom članka 34. stavka 3. istoga Zakona, predsjednik predstavničkog tijela saziva sjednice predstavničkog tijela, predsjeda sjednicama i predstavlja to tijelo, a u skladu s člankom 36. stavkom 1. Zakona, predstavničko tijelo donosi odluke većinom glasova ako je na sjednici nazočna većina članova predstavničkog tijela. 

Sto se tiče Upute Ministarstva uprave, koja je uslijedila nakon niza upita jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave vezano uz način rada njihovih predstavničkih tijela, u situaciji posebnih okolnosti izazvanih proglašenjem epidemije bolesti COVD-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2, u kojoj su utvrđene razne mjere nadležnih stožera civilne zaštite, tom Uputom Ministarstvo je ukazalo svim jedinicama na potrebu prilagođavanja nastaloj situaciji, u kojoj se i rad predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave mora prilagoditi trenutnoj situaciji s ciljem umanjivanja rizika širenja zaraze, sve u skladu s potrebama i mogućnostima svake pojedine jedinice. 

Uputa, kao što i sama riječ kaže, nije akt koji bi stupio na snagu, niti je tom Uputom dovedeno u pitanje održavanje sjednica predstavničkih tijela na način na koji su se održavale i prije davanja Upute, odnosno na način utvrden Zakonom i poslovnikom predstavničkog tijela. 

Stoga je o pitanju održavanja sjednice Gradske skupštine Grada Zagreba u prostorima Gradske skupštine ili eventualno drugom odgovarajućem prostoru uz osiguravanje provođenja protuepidemijskih mjera, odnosno mjera Stožera civilne zaštite, ovlašten odlučiti isključivo predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba koji saziva sjednice toga predstavničkog tijela i predsjeda sjednicama, a u skladu s odredbama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, Statuta Grada i Poslovnika Gradske skupštine".

Poziv na sjednicu Gradske skupštine Grada Zagreba

Nastavno na dopis Ministarstva uprave, predsjednik Gradske kupštine Drago Prgomet uputio je poziv za sjednicu gradskim zastupnicama i zastupnicima te  svim pozvanima na sjednicu Gradske skupštine Grada Zagreba

Poziv prenosimo u cijelosti.

"Nastavno na dopis Ministarstva uprave od 27. travnja 2020. te Poziv na 33. sjednicu Gradske skupštine Grada Zagreba od 24. travnja 2020. obavještavam vas da će se 33. sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba održati u četvrtak, 7. svibnja 2020. s početkom u 9.00 sati telekonferencijski putem aplikacije Hangouts Meet. 

Detaljne upute za pristup sjednici bit će dostavljene gradskim zastupnicima, gradonačelniku Grada Zagreba i njegovim zamjenicama, izvjestiteljima u ime predlagatelja te predsjednicima vijeća gradskih četvrti (radi obrazlaganja mišljenja vijeća gradske četvrti o prijedlogu akta koji je u dnevnom redu sjednice, ako je ono dostavljeno do održavanja sjednice; napominjem da telekonferenciji može biti prisutan predsjednik vijeća gradske četvrti ili drugi predstavnik kojeg odredi vijeće gradske četvrti). 

Ostale koji se pozivaju na sjednice Gradske skupštine Grada Zagreba pozivam da 33. sjednicu Gradske skupštine Grada Zagreba prate na web stranici http://www.skupstina.zagreb.hr/".

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.