FINANCIRANO 3289 PROGRAMA

Revizori otkrili niz nepravilnosti u Bandićevim donacijama! Dijelilo se svima, od antifašista do Miss Universe

Autor

av

Gotovo su cijelu 2018. godinu državni revizori provjeravali kako Grad Zagreb donira silne milijune. U nalazu kojeg je krajem prosinca objavio Državni ured za reviziju navode niz nepravilnosti.

28.12.2018. u 18:04
Ispiši članak

Nepravilnosti ne začuđuju jer su sporne donacije koje zagrebački gradonačelnik dijeli šakom i kapom raznim udrugama i manifestacijama, od antifašista do Miss Universe, već bile pod povećalom javnosti, piše Tportal.

Državni revizori bavili su se 2017. godinom tijekom koje je Grad Zagreb ukupno financirao 3289 programa, projekata i manifestacija i to s ukupno 280 milijuna kuna. Najviše je otišlo na sport, 72,2 posto ili 201 milijuna kuna, na kulturu i umjetnost, 33,3 milijuna kuna, dok je na socijalnu djelatnost otišlo 17,6 milijuna kuna.

Uz to, Zagreb je u 2017. isplatio nešto više od 19 milijuna kuna preko 616 ugovora za dodjelu jednokratnih financijskih potpora udrugama. Po kojim kriterijima i s kojim programima udruge apliciraju za ove jednokratne potpore nije poznato pa stoga revizori kažu da se kriteriji moraju jasno utvrditi jer je riječ o značajnim javnim sredstvima koja su pritom u odnosu na 2016. narasla za tri milijuna kuna.

Državni ured za reviziju predlaže za javni poziv za podnošenje prijava za dodjelu jednokratnih financijskih potpora udrugama utvrditi kriterije i način bodovanja kriterija na temelju kojih će se dodjeljivati financijska sredstva udrugama, kako bi se ujednačila postupanja na razini Grada, čime bi se omogućilo zaprimanje i odabir najkvalitetnijih projekata i aktivnosti te osigurala transparentnost dodjele financijskih sredstava udrugama', stoji u nalazu Državnog ureda za reviziju.

Stanje nije zadovoljavajuće ni kad se pogleda kako se nadzire način na koji udruge troše novac građana. Tijekom revizije, obavljen je uvid u Izvještaje o izvršenju programa ili projekta, odabranih na temelju uzorka.

Tu je nađen niz nepravilnosti: Pojedini računi za catering ne sadrže specifikaciju troškova, već samo ukupan iznos računa. Također, računi za catering i drugi računi sadrže hranu i alkoholna pića kao prihvatljiv trošak, iako je odredbama Pravilnika o financiranju udruga iz proračuna Grada propisano da su troškovi reprezentacije, hrane i alkoholnih pića neprihvatljiv trošak, osim u iznimnim slučajevima.

Da ne bi bilo da se baš uopće ne drži do nadzora sredstava koje grad donira, osnovana je Koordinacija Grada Zagreba za ujednačenost suradnje i postupka dodjele financijskih potpora udrugama kojoj je zadaća među ostalima i praćenje provedbe pojedinih programa za koje je grad donirao novac.

E sada, ta koordinacija mora jednom godišnje podnijeti izvješće o svojem radu gradonačelniku. Revizijom je ustanovljeno da to nisu napravili niti 2015., niti 2016. Izvješće za 2017. napravili su tek kada su im revizori pokucali na vrata u srpnju 2018.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.