NEPRAVOMOĆNO OSUĐENA ZA MOBING

Studenti i profesori Filozofskog fakulteta prosvjedovali protiv Borasove odluke o suspenziji dekanice, oglasio se i Goldstein

Autor

lš/h

Studenti i profesori Filozofskog fakulteta prosvjedovali su protiv odluke rektora Damira Borasa o suspenziji dekanice Vesne Vlahović-Štetić, a podršku joj je pružio i Neven Jovanović istaknuvši da je prije tri godine izabrana da bi Fakultet uredila i povela prema znanstvenoj istini.

09.07.2020. u 13:39
Ispiši članak

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras suspendirao je u srijedu dekanicu Vlahović-Štetić zbog, kako je navedeno, kršenja zakona i Statuta Sveučilišta u Zagrebu.

Odluka o suspenziji temelji se na presudi Županijskog suda u Zagrebu od 26. lipnja kojom je Vesna Vlahović-Štetić pravomoćno osuđena za mobing Ante Čovića, kao zaposlenika Fakulteta, čime je ugrožavala dostojanstvo zaposlenika u sferi komuniciranja, održavanja socijalnih odnosa i kvalitete profesionalnog statusa, navedeno je u priopćenju Sveučilišta.

Profesor FF-a Neven Jovanović podsjetio je da je Vesnu Vlahović-Štetić prije tri godine Vijeće Filozofskog fakulteta izabralo nezadovoljno "onim koji je dotad Fakultet vodio, nezadovoljno i smjerom u kojem je Fakultet vodio – prema bogosloviji, prema spajanju s Katoličkim bogoslovnim fakultetom, i nezadovoljno bahatim načinom na koji ga je vodio".

Vlahović-Štetić na čelo Fakulteta došla je 1. listopada 2017., preuzevši dužnost od obnašatelja dužnosti Željka Holjevca.

"Dekanicu koju je jučer suspendirana, izabralo je Vijeće Filozofskog fakulteta da bi ona Fakultet uredila i sredila, da bi ga konačno povela u smjeru poštenja i znanstvene istine. Ne u smjeru klijentelizma, trgovine i dogme. Htjeli smo da se prekine linija pada u blato i pada u dogmu", rekao je Jovanović.

Istaknuo je da su dekanica i njezina uprava svoj posao radili pošteno i časno.

Oni su, rekao je, za dobrobit cijeloga Fakulteta donijeli mnoge teške odluke, "oduzeli mnoge isposlovane povlastice i ograničili razne samovolje".

Istaknuo je također da su dekanica Vlahović-Štetić i njezina uprava tijekom cijeloga trogodišnjega rada imali podršku većine u Fakultetskom vijeću koje "ne čine dekani, nego radnici i studenti".

Jovanović: Želi se pokazati da su neznanje i nesposobnost poželjne vrijednosti ove države

Većina onih koji na Fakultetu rade i studiraju, naglašava, "čvrsto su i odlučno htjeli drukčiji, pošteniji, uređeniji fakultet, i za taj smo se cilj bili spremni odreći i vlastitih povlastica i vlastite komocije".

Sve je to, ocjenjuje, "opasno u sustavu kakav su izgradili i kakav žele Damir Boras i njegovi moćni pomoćnici".

Zato, smatra, u ovom času nije važno samo oduzeti Filozofskom fakultetu demokratski izabranu dekanicu i njezinu upravu. Još je važnije, ističe Jovanović, "potpuno izvrnuti stvari i zamijeniti teze i dokazati sveučilišnoj zajednici, akademskoj zajednici, građanima i javnosti da je bijelo zapravo crno...da su neznanje i nesposobnost poželjne vrijednosti ove države".

U četvrtak se, dodao je, "kadija koji sudi sve i svakoga, koji se sudi sa svim i svakim, uključujući i vlastite studente, poziva na sudske presude".

Na Filozofskom fakultetu, kao i na Sveučilištu u Zagrebu, temeljni su posao istina i znanje, ističe Jovanović dodajući kako bez potrage za istinom i znanjem ništa što radimo nema smisla.

"Zato na Filozofskom fakultetu, a i na onom dijelu Sveučilišta u Zagrebu koji je još uvijek zaista sveučilište, tu stojimo i tu možemo stajati samo iza onih koji nam u potrazi za istinom i znanjem pomažu. Za nas su to samo dekanica Vlahović-Štetić i njezini prodekani", poručio je Neven Jovanović.

Njemu je Senat Sveučilišta u travnju odbio dati suglasnost za imenovanje na dužnost dekana, za što ga je predložilo Vijeće Filozofskog fakulteta.

Goldstein: Puno je neobičnosti u presudi

Profesor Filozofskog fakulteta Ivo Goldstein za N1 je poteze rektora Borasa ocijenio "nepriličnim i sramotnim".

Početkom skandala Goldstein smatra odluku Senata Sveučilišta o odbijanju suglasnosti kandidatu Fakulteta za dekana Nevenu Jovanoviću, iako je on tajnim glasanjem na Fakultetskom vijeću dobio više od 90 posto glasova.

"U međuvremenu je došla i ova presuda za mobing, koju je pokrenuo prorektor Čović. Puno je neobčnosti u toj presudi. Prorektor je za mobing tužio dekanicu Fakulteta, koja je u hijerarhiji ispod njega", rekao je Goldstein.

Sudsku odluku Goldstein smatra još jednim dokazom da je potrebna reforma sudstva.

"Kako možete uopće termin mobing primjenjivati u slučaju postupka kada je prorektoru Čoviću po proceduri, koja je na Fakultetu obavljena i mimo sadašnje dekanice Vesne Vlahović-Štetić, oduzeto zvanje redovnog profesora jer se ustanovilo da u tim postupcima njegovih izbora u zvanje nije bio korektan i nije korektno prezentirao svoje radove".

To je sada neposredan povod ovome da se instalira profesor Veterinarskog fakulteta Miljenko Šimpraga, rekao je Goldstein pozivajući  ga da "još jednom razmisli hoće li u svojstvu nametnutog, oktroiranog dekana doći na Fakultet".

Studenti i profesori okupljeni na ulazu u zgradu Filozofskog fakulteta uzvikivali su "Živio Filozofski" i "Filozofski je naš", a ispod stepenica fakulteta prostrli su veliki transparent "Sveučilište mora bolje".

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.