VLADAVINA PRAVA

Struka od premijera traži da zaustavi donošenje za njih neprihvatljivog zagrebačkog GUP-a

Autor

iz/h

Strukovne udruge iz područja arhitekture i urbanizma u otvorenom pismu premijeru Andreju Plenkoviću pozvale su u ponedjeljak na poštivanje zakona prilikom donošenja Generalnog urbanističkog plana (GUP) Zagreba usprotivivši se donošenju dokumenta koji su struka i javnost ocijenili kao neprihvatljiv.

10.02.2020. u 12:58
Ispiši članak

"Ako se izmjene i dopune GUP-a prihvate na Skupštini Grada Zagreba to će biti zeleno svjetlo i drugim gradovima i općinama u Hrvatskoj da se planovi mogu donositi mimo pozitivnog smisla zakonske procedure i mimo javnog interesa, pogodujući pojedincima. Ujedno, to će biti i kraj prostornog planiranja kao djelatnosti koja se odgovorno bavi planiranjem i zaštitom prostora Hrvatske u cilju održivog razvoja", upozoravaju strukovna udruženja u otvorenom pismu.

Pritom podsjećaju da su, unatoč stručno elaboriranim primjedbama, u izmjenama GUP-a Zagreba integrirana rješenja koja nisu utemeljena na stručnim i znanstvenim spoznajama i koja grubo nameću planska rješenja koja stavljaju pojedinačni interes ispred javnog, da izmjene nisu usklađene sa zakonom, sadrže niz štetnih i stručno neutemeljenih odluka, kako i da nisu poštovani zakonski rokovi.

Presedan je, dodaju, i što je na konačni prijedlog izmjena i dopuna GUP-a Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja dalo suglasnost ulazeći izvan zakonski definiranog okvira u tumačenja namjene prostora i njihove pretežitosti.

Neozbiljnim ocjenjuju i podnošenje 85 amandmana na GUP kojima se pokušalo prenamijeniti više od 435.000 m2 javnih površina u površine namijenjene gradnji stambenih i poslovnih sadržaja, pa potom njihovo povlačenje.

"To su primjeri kako Grad Zagreb neozbiljno u zakonskom, stručnom i proceduralnom smislu pristupa izradi temeljnog strateškog dokumenta za prostorni razvoj grada te je nedvojben dokaz da ovaj prijedlog GUP-a treba povući iz procedure", stoji u otvorenom pismu.

Strukovna udruženja traže od premijera Plenkovića da u okviru svojih prava i odgovornosti napravi sve potrebno kako bi se poštivala vladavina prava u Hrvatskoj te pokazao nedvojben politički stav temeljen na općem dobru.

Otvoreno pismo uputili su Hrvatska komora arhitekata, Udruženje hrvatskih arhitekata, Društvo arhitekata Zagreba, Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Udruženje hrvatskih urbanista, Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata i Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.