'MI ĆEMO ODMAH KRENUTI U OBNOVU'

VIDEO Škare Ožbolt zbog ovog prozvala Bandićevu nasljednicu; zanima vas koliko zgrada u Zagrebu još nije ni jednom pregledano?

Autor

bkk

Nezavisna kandidatkinja za gradonačelnicu Grada Zagreba Vesna Škare Ožbolt u petak se osvrnula na programske teme obnove, kulturu i obrazovanje te razloge kandidature.

 

07.05.2021. u 14:20
Ispiši članak

Nakon više od godine dana, obnova oštećenih objekata od potresa u Zagrebu još nije krenula. Na dan 4. svibnja podaci pokazuju da u Zagrebu ima više od 1000 zgrada koje nisu do sada pregledane. "Pitam Jelenu Pavičić Vukičević zašto Grad nije nešto poduzeo, angažirao stručnjake i pregledao te objekte", kazala je Škare Ožbolt.

Iznijela je podatak da Zagreb ima 2260 nepregledanih zgrada koje nisu niti jednom pregledane, a o 2037 zgrada koje su jednom pregledane, ali su nakon novog potresa ponovno oštećene i zahtijevaju dodatni pregled. Grad Zagreb ima najmanje predanih zahtjeva na broj uporabljivih i privremeno uporabljivih zgrada dok su druge uprave bile ažurnije i pomagale građanima da ispune zahtjeve. U Sisačko-moslavačkoj županiji je 10.870 zgrada oštećeno, a predano je 7956 zahtjeva. U Gradu Zagrebu oštećeno je 6719 zgrada, a predano je svega 1464 zahtjeva.

"To samo pokazuje koliko je briga gradsku upravu za  Zagreb. Mi ćemo odmah krenuti u obnovu i ona će nam biti prioritet", istaknula je Škare Ožbolt.

Arhitektica Gordana Domić rekla je da ako će obnova javnih objekata teći tempom obnove Umjetničkog paviljona koji se obnavljao 10 godina s 22 milijuna kuna, grad se neće nikada obnoviti.

"Vibracije tramvaja treba hitno sanirati jer stvaraju i strukturne probleme na zgradama, ali i zdravstvene kod građana. Izgradnja garaža i umrežavanje biciklističkih staza dio su nužnih promjena prometne infrastrukture. Komunalna infrastruktura treba temeljitu reviziju i modernije, efikasnije mjere. Javna rasvjeta grada ne ispunjava svjetlo-tehničke zahtjeve, prouzrokuje onečišćenje te nije energetski učinkovita. Podzemni spremnici za smeće, pametni šahtovi, kvartovski parkinzi i mnoge druge ideje je lako provesti, a one će učiniti Zagreb ljepšim i boljim gradom", rekla je Domić.

Drago Diklić smatra kako jedan čovjek ne može voditi Zagreb kao što je to bilo do sada, a Vesna Škare Ožbolt će oko sebe okupiti tim koji voditi na će ga voditi stručno. Diklićeva uloga bit će predlaganje promjena kako bi se gradu vratile izvorne vrijednosti.

"Grad je izgubio svoja obilježja i svoju kulturnu veličinu – kavane, plesnjaci, živost i kultura su samo od nekih. Iako se vremena mijenjaju, treba vratiti poznate zagrebačke vrijednosti koje ga čine Zagrebom. Zagreb je bio veseli grad, i potrebno ga je vratiti u red metropola poput Beča, Budimpešte i drugih europskih glavnih gradova", kazao je Diklić.

Vedrana Spajić Vrkaš istaknula je probleme koji se tiču obrazovanja. Izdašan proračun Grada za obrazovanje ne prati stvarne potrebe, a ne postoje niti instrumenti za vrednovanje i analizu provedbe raznih programa, istaknula je.

"Provest ćemo teritorijalno mapiranje – dubinsku analizu o tome u kojoj su mjeri škole raspoložive za sve učenike: ima li dovoljno škola, gdje su one raspoređene i jesu li dostupne svim učenicima ovisno o njihovom mjestu stanovanja. U suradnji sa školama napraviti ćemo analizu njihovih razvojnih potreba koje nikada do sada nisu napravljene, revidirati ćemo postojeće programe te ćemo uvest nove za ispunjavanje talenata i potreba učenika", naglasila je Spajić Vrkaš te dodala kako će raditi na tome da Zagreb dođe na razinu izvrsnosti i eksperimentiranja u sustavu obrazovanja.

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.