OTVORENO PISMO

Sindikat: Pozivanje na autonomiju Sveučilišta pokriće za Borasovu samovolju

Autor

lš/h

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja uputio je u četvrtak premijeru Andreju Plenkoviću otvoreno pismo u kojem upozorava da je Vladino pozivanje na autonomiju Sveučilišta u Zagrebu pokriće za nedopustivu samovolju rektora Damira Borasa i njegovih suradnika.

16.07.2020. u 14:32
Ispiši članak

Vlada se ogradila od aktualnih zbivanja na Sveučilištu u Zagrebu s obrazloženjem da uvažava autonomiju sveučilišta i da ne može imenovati dekane i ravnatelje visokoškolskih ustanova, stoji u otvorenom pismu sindikata.

Vlada treba politički djelovati kada se krše temeljne vrijednosti

"Pozivanje na autonomiju sveučilišta puko je pokriće za nedopustivu samovolju rektora i njegove ekipe. Autonomija ne pripada čelnicima ustanove, već nastavnicima i znanstvenicima. Njena je svrha osigurati  slobodno istraživanje, kritičko mišljenje i podučavanje, a nije svrha zaštita malverzacija i manipulacija sredstvima i ljudima", ističu sindikalci.

Sindikat priznaje da Vlada nema neposredne instrumente za intervenciju u sveučilišne poslove, ni kada se krše akademska prava i slobode, pa ni onda kada se radi o "eklatantnom nezakonitom postupanju" i drastičnom rušenju temeljnih vrijednosti društva i pretvaranju javne ustanove u poligon za međusobno razračunavanje.

"Dužni smo Vas upozoriti da građani od Vas ne traže neposrednu intervenciju, ali traže posredno djelovanje kroz promjenu zakonskih okvira, te još i više kroz političko djelovanje", poručuju sindikalci Vladi.

Građani od Vlade očekuju jasno stajalište, čak i kada se radi o autonomnim subjektima, a Vlada mora upozoriti na temeljne vrijednosti ove zemlje koje ne smije nitko kršiti, a najmanje na sveučilištu.

Vlada je odgovorna prema građanima, radnicima i poduzetnicima koji financiraju rad sveučilišta, pa se ne može oglušiti na pitanja prava i sloboda.

"Slučaj s Filozofskim fakultetom ponovno je na najotvoreniji način otvorio pitanje neodgovornog djelovanja pravosuđa, koje je doista postalo nezavisno, ali od građana, poreznih obveznika, a u mnogim slučajevima i od prava i pravednosti", kaže se u pismu.

Dekani šest fakulteta nezadovoljni načinom rada Senata

Pismo rektoru Borasu uputili su u četvrtak dekani Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Fakulteta organizacije i informatike, Fakulteta političkih znanosti, Akademije dramskih umjetnosti i Veterinarskog fakulteta, izražavajući "duboko nezadovoljstvo" takvim načinom rada Senata.

"Smatramo da je prijelazom na održavanje sjednica Senata elektroničkim putem bez omogućavanja diskusijskog dijela sjednice potpuno onemogućena kvalitetna, konstruktivna i transparentna akademska rasprava i bačeno negativno svjetlo na naše Sveučilište", poručili su dekani.

Smatraju da o takvim delikatnim pitanjima treba provesti raspravu na sjednici Senata na kojoj je članovima omogućeno sudjelovanje u kvalitetnoj, akademskoj i demokratskoj raspravi.

"S obzirom na to da naši opetovani iskazi nezadovoljstva dosad nisu naišli ni na kakav odjek na sveučilišnim tijelima, primorani smo zbog zaštite ugleda i dostojanstva naših fakulteta, generacija naših studenata i naših zaposlenika, obratiti se i na ovaj način te pokazati da na Sveučilištu postoje i oni koji se ne slažu s takvim načinom rada", poručili su dekani.

Traže da se prekine s dosadašnjom "neakademskom praksom", da se glasa transparentno te da se o osjetljivim točkama s elektroničkih sjednica koje zahtijevaju temeljitu raspravu još jednom raspravlja i odlučuje.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.