OSTALO PUNO PITANJA

PRIJEDLOG ZAKONA O OBNOVI ZGRADA Najavljeno sufinanciranje za štetu od potresa u Zagrebu, ali ništa nije definirano

Autor

lb/Goran Penić, Vanja Nezirović/Jutarnji list

U konačnom prijedlogu Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na područja Grada Zagreba i okolice, koji je ovih dana upućen u prethodnu proceduru, i dalje nema ni spomena o sufinanciranju obnove višestambenih zgrada, iako se ona u njemu najavljuje, ali ne definira.

30.04.2020. u 10:35
Ispiši članak

U tom konačnom prijedlogu zakona nisu postavljeni nikakvi financijski okviri, pa ni omjeri u kojima bi država financijski pomogla u popravku i ojačavanju višestambenih zgrada. Ovaj prijedlog zakona postavlja samo okvir za donošenje takozvanog Programa mjera kojim bi se definirali daljnji koraci, ali u samom zakonu ostaje nedorečeno što to znači u samoj praksi.

Radno iskustvo

Iz prijedloga zakona očito je da bi država naručivala i provodila obnovu odnosno sanaciju, što se i može očekivati, kad su u pitanju bolnice i škole, kod kojih bi se radilo o cjelovitoj obnovi, odnosno najvišem stupnju protupotresnog ojačavanja, ali nije baš jasno kako bi se to provodilo u slučaju višestambenih zgrada.

Slikovito rečeno, ako živite u višestambenoj zgradi oštećenoj potresom u Zagrebu i planirali ste što ranije krenuti u postupak saniranja štete i ojačavanje same konstrukcije iz sredstava pričuve ili podizanjem kredita, iz ovog zakona vam neće baš biti jasno što vam je činiti.

Jer ako, primjerice, poželite napraviti projekt obnove, koji će prema ovom prijedlogu zakona biti osnova te sanacije, postavlja se pitanje od kojeg inženjera građevinarstva naručiti taj projekt. Jer, prijedlogom ovog zakona uvodi se jedna novina, a to je da projekt obnove izrađuje “ovlašteni inženjer građevinarstva koji ima najmanje pet godina radnog iskustva u projektiranju konstrukcija”.

"Time se taj postupak samo komplicira jer taj prijedlog zakona propisuje da se zgrade obnavljaju u skladu s projektom obnove, a taj projekt obnove izrađuju, pak, “ovlašteni inženjer građevinarstva koji ima najmanje pet godina radnog iskustva u projektiranju konstrukcija i ovlašteni arhitekt te ovlašteni inženjer strojarstva i ovlašteni inženjer elektrotehnike ako za to postoji potreba. I dok se od arhitekta ne traži iskustvo, od inženjera građevine traži se pet godina iskustva u projektiranju konstrukcija. Postavlja se pitanje kako će se to dokazivati i za koga je ta novina unesena u zakon", komentira jedan inženjer. 

Novinari su isto pitali Ninu Dražin Lovrec, predsjednicu Hrvatske komore inženjera građevinarstva, koja kaže da oni konačnu verziju zakona još nisu niti vidjeli.

"Obavljanje poslova projektiranja u sklopu zadaća svoje struke može obavljati ovlašteni inženjer koji je član Hrvatske komore inženjera građevinarstva ako je položio stručni ispit i ima minimalno dvije godine radnog iskustva na tim poslovima", objasnila je predsjednica Dražin Lovrec, piše Jutarnji list.

Ovim prijedlogom zakona predviđa se tek novčana pomoć za "privremenu zaštitu zgrade", odnosno u članku 36. propisano je da vlasnik oštećene zgrade ima pravo na novčanu pomoć za troškove koje je imao, odnosno koje ima za: “nužnu privremenu zaštitu zgrade od utjecaja atmosferilija i uklanjanja opasnih dijelova zgrade koji su mogli, odnosno koji mogu ugroziti život ili zdravlje ljudi, popravak ili zamjenu dimnjaka, popravak ili zamjenu zabatnog zida te popravak dizala”.

Novina je u konačnoj verziji zakona i to da će država, "ako se pokaže da je za veći broj vlasnika stanova i zaštićenih najmoprimaca potrebno osigurati privremeni smještaj, a da Grad Zagreb odnosno država ne raspolažu dovoljnim brojem stanova u tu svrhu, Ministarstvo kao investitor u ime i za račun osigurati hitnu izgradnju zgrada za privremeni smještaj osoba na području Grada Zagreba. Nakon prestanka potrebe privremenog smještaja te zgrade koristit će se za smještaj studenata".

Najam stana

Ovaj prijedlog zakona također predviđa i gradnju zamjenskih obiteljskih kuća.

“Korisna tlocrtna površina zatvorenog dijela zamjenske obiteljske kuće za osobe koje žive u jednom stanu iznosi do 55 četvornih metara za jednu ili dvije osobe, 70 četvornih metara za tri ili četiri osobe te 85 četvornih metara za pet i više osoba”, navodi se u tom prijedlogu zakona.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.