ZAGREB

PREDSTAVLJENA PUBLIKACIJA 20 godina Poljske unutar 70 godina NATO saveza

Autor

mo

Sedamdeset godina postojanja Sjevernoatlantskog saveza koja se ove godine obilježava usporedno s dvadesetom obljetnicom pristupanja Poljske i desetoj Hrvatske u NATO savršena je prilika u kojoj se mogu objasniti promjene koje su prošle, kako Poljska i Hrvatska. tako i NATO, pogotovo s obzirom na to da se misija Sjevernoatlantskog saveza, zaštita Europe nije promijenila od njegovog nastanka unatoč promijenjenim geopolitičkim okolnostima. 

05.11.2019. u 15:16
Ispiši članak

Uloga NATO-a u posljednje vrijeme suočena je s drugačijim ugrozama od terorizma do kibernetičke sigurnosti te novih vrsta ratovanja te sam Savez mora promijeniti vlastitu strukturu ali i ciljeve i načine djelovanja kako bi i u budućnosti nastavio uspješno izvoditi zadaće.  

Predavanje je otvorio moderator, Krševan Antun Dujmović iz Instituta za razvoj i međunarodne odnose, a panelisti su  bili bivši ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier, Sandro Knezović iz Instituta za razvoj i međunarodni razvoj, Monika Begović, predsjednica Atlantskog vijeća Hrvatske, Ray Wójcik, direktor Centra za političke analize i Kalev Stoicescu, iz Međunarodnog centra za obranu i sigurnost iz Estonije te Anna Kurowska, iz Instituta za istočne studije iz Poljske. 

Paneliste i goste pozdravio je direktor političkog i ekonomskog ureda Veleposlanstva Poljske, Bartosz Marcinkowski

Panelisti su podsjetili na povijest NATO saveza i što je on članicama Saveza donio. Osim zajedničke obrane i povećane sigurnosti NATO savez utjecao je na pozitivne političke i društvene promjene u zemljama članicama ali i preustroja vojska i sigurnosnih sustava. Iako je nakon pada Berlinskog zida i željezne zavjese bilo traženja da se NATO raspusti s obzirom na to da više nije postojao Sovjetski Savez koji je predstavljao prijetnju Europi, Sjevernoatlantski savez nastavio je s radom pružajući sigurnost svojim članicama, ali i unoseći promjene u društva i politike onih zemalja koje su htjele postati zemlje članice podsjetili su panelisti. 

Bivši ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier koji je i sam sudjelovao u pregovorima o primanju Hrvatske u NATO u svom obraćanju osvrnuo se na okolnosti u kojima je Hrvatska bila primana te podsjetio na sigurnosne prijetnje s kojima bi se danas morala samostalno nositi s obzirom na okruženje u kojem se nalazi.  Dodao je kako danas tijekom fragmentacije EU dolazi i do prestanka širenja Sjevernoatlantskih integracija i napomenuo kako su Albanija i Sjeverna Makedonija i zaustavljanje tih zemalja na putu prema Europskoj uniji dokaz takvog stanja u Europi.

Kako bi se postigla stabilnost i trajni mir na jugoistoku Europe Stier smatra kako bi se NATO trebao proširiti na Sjevernoatlantski saveza i na Sjevernu Makedoniju te u početku pregovora s BIH, ali i balansu snaga velikih sila koje djeluju u Jugoistočnoj Europi kako bi se spriječila hegemonije samo jedne od njih.

Preporučio je da NATO treba svoj utjecaj proširiti i na Kosovo pa čak i na Srbiju koja iako nema ambiciju ući u NATO ipak može preko Jadranske povelje sudjelovati u partnerstvu kako bi se spriječila politička hegemonija samo jedne svjetske sile u Srbiji i na jugoistoku Europe. 

Projekt je financiralo Ministarstvo vanjskih poslova Republike Poljske, a organizatori su Institut za istočne studije iz Poljske i Institut za razvoj i međunarodne odnose iz Hrvatske. Uz Zagreb ova prezentacija uloge NATO-a i 20 obljetnice članstva Poljske u NATO savezu održavaju se u još 12  gradova Europe i SAD. 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.