DIMNJACI UGROŽAVAJU SIGURNOST GRAĐANA

POSLJEDICE POTRESA Oštećen kompleks Međubiskupijskoga sjemeništa i gimnazije

Autor

bl/h

Razorni potres, koji je pogodio Zagreb, oštetio je na Šalati kompleks Međubiskupijskoga sjemeništa s pripadajućom Nadbiskupskom klasičnom gimnazijom s pravom javnosti, posebice više katove zgrade, a jako su oštećeni zvjezdarnica i svod sjemenišne crkve Srca Isusova. 

25.03.2020. u 21:48
Ispiši članak

Prostori do daljnjega, prema procjeni stručnih službi koje su obišle kompleks, bit će neupotrebljivi zbog narušene statike i velikih unutarnjih devastacija, doznaje se u Zagrebačkoj nadbiskupiji.

Stručne službe i dalje procjenjuju štete, a sad je primarno saniranje krovišta. 

U zgradi rektorata narušena je statika, uočene su pukotine u nosivim zidovima, unutar krovišta srušen je zid - zabat drvene građe krovišta, a u svim su prostorijama pali i veći dijelovi stropa. 

Svi dimnjaci su srušeni i životno ugrožavaju osobe i vozila koja prolaze unutar kompleksa. 

Građevina zahtijeva detaljan pregled struke i hitne intervencije koje se odnose na sanaciju dimnjaka i krovišta te izradbu projekta obnove i sanacije.

Zgrada Nadbiskupske klasične gimnazije sa zvjezdarnicom, svečana dvorana sjemeništa te sportska dvorana neupotrebljive su do daljnjega. Statika zgrada je narušena, a zvjezdarnica i stubište koje vodi do sjemenišne blagovaonice imaju velika oštećenja s mogućnošću urušavanja i pada na ostale zgrade unutar i izvan kompleksa.

Svečana sjemenišna dvorana i sportska dvorana imaju statička oštećenja te su zbog velikih raspona procjepa vrlo opasne za korištenje. 

Većina dimnjaka je srušena i životno ugrožava osobe i vozila unutar samog kompleksa.

Sjemenišna crkva Srca Isusova s pripadajućom kriptom ima narušenu statiku, uočen je veći pomak na prednjem zabatu krovišta te oštećenja na krovištu i pukotine u nosivim zidovima. 

Zbog toga, do daljnjega, obje su crkve neupotrebljive.

Zauzimanjem središnjih tijela Zagrebačke nadbiskupije, istaknuto je, i u ovim teškim trenutcima nastavlja se očinska briga za kompleks "sjemeništa malenih“ u kojem je u proteklim stoljećima odgojeno mnoštvo naraštaja svećenika i zauzetih vjernika laika.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.