PRIHVAĆENE IZMJENE I DOPUNE ZAKLJUČKA O POMOĆI

Pojednostavljena procedura za dodjelu novčane pomoći nakon potresa u Zagrebu

Autor

lš/h

 Izmjenama i dopunama zaključka o pomoći Zagrepčanima dodjelom novčane pomoći ili subvencijom kamata na kredite za obnovu nekretnina oštećenih u potresu, koje je u utorak Skupština prihvatila, pojednostavljene su procedure kako bi što više građana moglo dobiti novčanu pomoć.

02.02.2021. u 13:58
Ispiši članak

Tako podnositelji zahtjeva, osim izvatka iz zemljišnih knjiga, kao dokaz vlasništva nekretnine odsad mogu dostaviti i druge isprave kojima mogu dokazati vlasništvo nekretnine - kupoprodajni ugovor, ugovor o darovanju, rješenje o nasljeđivanju i drugo.

To je jedna od promjena koju je gradonačelnik Milan Bandić predložio na svoj vlastiti zaključak, a zastupnici većinom glasova prihvatili.

Uz to, podnositelji zahtjeva trebaju dostaviti i izjavu ovjerenu kod javnog bilježnika da su vlasnici nekretnine za obnovu za koju traže dodjelu novčane pomoći, da njihov bračni ili izvanbračni drug te druga osoba koja je po posebnim propisima izjednačena s bračnim drugom nemaju drugu nekretninu u Zagrebu, odnosno stan ili kuću koja nije oštećena u potresu ili je oštećenje manje od 30 posto, kao i izjavu o broju članova zajedničkog kućanstva.

Vlasnici nekretnina koji su podnijeli zahtjev prema javnom pozivu i nisu uvršteni u listu za dodjelu novčane pomoći za obnovu nekretnina, mogu podnijeti zahtjev prema novom javnom pozivu te uz taj zahtjev ne trebaju dostavljati već dostavljenu dokumentaciju, nego izjavu da nije došlo do promjene podataka u dokumentaciji.

Uz novi zahtjev nije obavezno priložiti predračun/ponudu za građevinski materijal ili troškovnik/ponudu za radove za obnovu nekretnine.

Pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu Mirka Jozić rekla je da je na prvih 254 valjanih zahtjeva, od 447 ukupno pristiglih, utrošeno više od devet milijuna kuna.

Na terenu je, izvijestila je, odrađeno više od šest tisuća procjena financijske štete na objektima.

Zastupnici su na sjednici većinom glasova prihvatili izmjene i dopune Statuta Grada Zagreba prema kojima će predstavničko tijelo grada odsad umjesto 51 brojiti 47 članova. Time se formalno uskladilo s izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi te Zakonom o izmjenama Zakona o Gradu Zagrebu.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.