SREBRNJAK NOSITELJ PROJEKTA

Peripetije oko osnivanja Centra za translacijsku medicinu prelile se u zagrebačku Skupštinu

Autor

bkk/h

Upravno vijeće Dječje bolnice Srebrnjak povuklo je u srijedu, u nastavku sjednice zagrebačke Gradske skupštine, prijedlog zaključka kojim je tražilo suglasnost na Ugovor o osnivanju Znanstveno-istraživačke ustanove - Centar za translacijsku medicinu (CCTM).

17.03.2021. u 10:54
Ispiši članak

Upravno vijeće u utorak je takav prijedlog uputilo na sjednicu Skupštine po hitnom postupku te je i uvršten u dnevni red, a u srijedu e predsjednik Skupštine Mislav Herman izvijestio zastupnike da je Vijeće bolnice taj prijedlog povuklo.

U obrazloženju se isticalo da je projekt Dječji centar za translacijsku medicinu Dječje bolnice Srebrnjak od posebnog interesa za Grad Zagreb te da se ukazala se potreba za izdvajanjem Odjela za translacijsku medicinu Dječje bolnice Srebrnjak i formiranja nove zajedničke ustanove pod nazivom Centar za translacijsku medicinu (CCTM).

Isticalo se da se održivost projekta prema zadanim ciljevima može postići jedino kroz jasno definiranu suradnju i potporu Kliničkog bolničkog centra Zagreb, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koji bi zajedno s Dječjom bolnicom Srebrnjak bili osnivači nove ustanove.

Ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak Ivo Dumić-Čule ustvrdio je u priopćenju da će bez takve suradnje biti iznimno teško ispuniti ranije propisane stavke projekta, kao što su obveza publiciranja oko 150 znanstvenih članaka u pet godina (zasad Dječja bolnica objavi najviše desetak članaka godišnje), zapošljavanje preko 90 znanstvenika (trenutno ih na Odjelu za translaciju radi šest) te ustroj odjela dječje kardiokirurgije s intenzivnom i postintenzivnom njegom (trenutno niti jedan kardiokirurg nije zaposlen na Srebrnjaku).

Takve najave zabrinule su zagrebački SDP pa je njihov gradski zastupnik Darko Liović u utorak upozorio da sukladno propisanim procedurama EU-a nije moguće samo tako, bez propisane procedure, izmijeniti nositelja projekta jer je bolnica Srebrnjak bila nositelj projekta, ona je bila prijavitelj projekta i njoj su u konačnici odobrena sredstva i ona ima legitimitet za provedbu projekta. 

Postavio je i pitanje legitimiteta takve odluke budući da, kako je ustvrdio, u SDP-u imaju dosta snažne indicije da na sjednici Upravnog vijeća u utorak odluka nije donesena i iskoordinirana ni s Ministarstvom znanosti niti s Vladom.

SDP-ov gradski zastupnik Branko Kolarić podsjetio je da se radi o projektu od 430 milijuna kuna, koji je bolnica Srebrnjak dobila 2019., dodajući da je Grad Zagreb uložio tri milijuna eura da bi se uopće projekt pokrenuo, a sada ga nema među osnivačima.

Kaže da je taj projekt zastao i sada se po hitnom postupku osniva nova pravna osoba koja bi trebala nastaviti provedbu projekta i davanje gradskog projekta nekim državnim tijelima, tako da je upitna provedivost i smislenost toga.

Kolarić smatra da je velika šteta što nadležni skupštinski odbori nisu prošli kroz ugovor. "Mislim da se bez toga ne može glasati o takvom projektu", poručio je.

Najavio je da će Klub SDP-a tražiti skidanje te točke s dnevnog reda, no za to nije bilo potrebe jer je Upravno vijeće bolnice Srebrnjak odlučilo samo povući tu točku.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.