PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

OGLASIO SE FAKULTET HRVATSKIH STUDIJA 'Nisu točne vijesti da je smijenjen dekan Barišić'

Autor

bl

U srijedu su mediji objavili kako je većinom glasova članova Vijeća Fakulteta hrvatskih studija, izglasano  nepovjerenje dosadašnjem dekanu Pavi Barišiću, ujedno bivšem ministru znanosti i obrazovanja. Mediji su pisali kako je Barišićevo povlačenje s pozicije predložio na sjednici Vijeća predstojnik Odsjeka za demografiju i hrvatsko iseljeništvo Stjepan Šterc.

25.02.2021. u 12:00
Ispiši članak

O svemu se u četvrtak oglasio Fakultet hrvatskih studija. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Nisu točne vijesti plasirane 24. veljače 2021. u javnosti da je 'smijenjen dekan Barišić' i da mu je 'izglasano nepovjerenje' na Fakultetskom vijeću.

Na dnevnom redu sjednice Fakultetskoga  vijeća nije bilo glasovanje o povjerenju dekanu ni izbori za dekana. Na dnevnom redu bile su  sljedeće točke: 1. ovjera zapisnika, 2. izvješća stručnih povjerenstava, 3. ostala kadrovska pitanja, 4.  nastava i studenti, 5. poslijediplomski studiji i 6. obavijesti iz Dekanata, 7. razno. 

Pročelnik Odsjeka za demografiju i hrvatsko iseljeništvo doc. dr. sc. Stjepan Šterc, koji se u ovom  kontekstu uz sve svoje akademske nazive imao potrebu predstaviti i kao 'bojnik Hrvatske vojske',  glasao je u svim točkama za, a pod točkom 7. razno priložio je svoj 'osvrt na opće stanje na  Fakultetu i prijedlog'. U raspravi 'pod razno' iznio je prosudbe o stanju na Fakultetu u kojima se  dogodila očita zamjena teza. Čini upravo ono što pogrešno stavlja meni na teret.  

Nakon što sam s velikom mukom i zalaganjem svih nastavnika i studenata uspio tijekom svojega  dekanskog mandata smiriti stanje na Fakultetu i pokrenuti njegov razvojni put, on to dovodi u  pitanje i vraća 'Fakultet nemirnim vodama zbog osobnih interesa, želje za kontrolom, potreba  samodokazivanja, političkog potvrđivanja lojalnosti ili tek samo osobnoga nezadovoljstva'.  

Žao mi je što se naš Fakultet, koji je posljednjih mjeseci pokrenuo cijeli niz pozitivnih razvojnih  procesa, umjesto atraktivnim predavanjima, seminarima, skupovima i projektima opet vraća u  žarište promatranja javnosti kao ekscesna ustanova. Žao mi je zbog naših studenata koji se sa  suzama u očima moraju pravdati zašto su prisiljeni izjašnjavati se o nečemu što ne pripada njihovu  studiju i zanimanju. Tužan sam zbog onih koji su u stanju kategorički se izjašnjavati o nečemu bez  uvida i dokaza. Ali sam ponosan ujedno i na one kritičke prosuditelje poput mojega prethodnika u  vodstvu Hrvatskih studija pročelnika prof. dr. sc. Marija Grčevića koji su jasno znali na sjednici  Fakultetskoga vijeća osuditi nekorektnost takva postupka: 

'Sadašnji prijedlog kolege dr. Šterca treba povući jer je donesen mimo dnevnoga reda, bez poštivanja ikakve procedure i bez da je prozvanoj osobi dano pravo na 'samoobranu', tj. nije joj  dano pravo da se izjasni o iznesenim optužbama. Daljnje postupanje u smislu sada iznesenoga  prijedloga bilo bi nelegitimno, nelegalno, ljudski nekorektno; zapravo destrolucijski u punom  značenju te riječi'.

Pravi razlozi za pokušaj puča na Fakultetu docenta dr. sc. Šterca jesu doista 'osobni interesi'. U  'potrebe za samodokazivanjem' ili 'osobno nezadovoljstvo' ne bih ulazio. Treba jasno reći: riječ je  isključivo o osobnim interesima prorektora prof. dr. sc. Ante Čovića, koji pokušava Fakultetsko vijeće i cijelu ustanovu učiniti taocem za reguliranje svojega radnopravnoga statusa u 72. godini  života. Vjerojatno su se u tom pitanju susreli i interesi pročelnika Šterca, koji je kao docent nakon  umirovljenja na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu iskoristio prigodu za nastavak svoje  nastavničke karijere na Fakultetu hrvatskih studija. 

Prorektor prof. dr. sc. Ante Čović iskoristio je moć svojega položaja, kao što to godinama čini  upravljajući Fakultetom iz sjene, te je osobno na sjednicu Dekanskoga kolegija 19. veljače 2021.  donio nacrt Zaključka o svojemu radnopravnom statusu na Fakultetu. Zahtijevao je da taj Zaključak  stavim na dnevni red Fakultetskoga vijeća i time obvežem ustanovu. Zatražio sam o tome pravno  tumačenje Ministarstva znanosti i obrazovanja. Iz njega jasno proizlazi da 'Fakultetsko vijeće  Fakulteta hrvatskih studija nema ovlast donijeti zaključak o radnopravnoj osnovi pojedinog  zaposlenika'. Postupio sam u skladu s tim tumačenjem i spomenuti 'Zaključak o radnopravnom  statusu' Ante Čovića umjesto kao točku odlučivanja uvrstio sam zajedno s pravnim tumačenjem  pod točkom 6. obavijesti iz Dekanata o kojoj se ne glasuje.  

Poklopilo se to s činjenicom da je dan nakon otvaranja sjednice Fakultetskoga vijeća na Fakultet  stigla inspekcija rada po prijavi za protupravnost radnopravnoga statusa prof. dr. sc. Ante Čovića.  Vjerojatno je to izazvalo dodatnu nervozu kod onih koji ne bi rado da izađe na vidjelo zakonitost  njihova radnoga statusa. 

Odmazda za poštivanje zakonitosti stigla je vrlo brzo u zahtjevu docenta dr. sc. Šterca za  odstupanjem dekana. Tako je Fakultet umjesto ogledne znanstveno-nastavne ustanove postao  poligon za obranu nečijih 'osobnih interesa'. Umjesto da se posvete studiju i proučavanju hrvatske,  europske i svjetske kulture, jezika, filozofije, demografije i svih lijepih tema kojima se ustanova  bavi, gotovo 1500 studenata Fakulteta postali su zajedno sa zaposlenicima taoci pučista na  najmlađoj sastavnici najstarijega sveučilišta u Republici Hrvatskoj. No valja se ipak pouzdati u to  da se sveučilišna tijela upravljanja, Senat, Rektor i Savjet Sveučilišta u Zagrebu neće dati opsjeniti  nezakonitostima pučističkih metoda", stoji u priopćenju. 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.