predstavljanje

Obilježavanje tri godine rada udruge 'Psi pomagači'

Autor

Direktno.hr

Udruga 'Psi pomagači' neprofitna je udruga koju je 2014. godine osnovala skupina stručnjaka s ciljem educiranja i certificiranja timova voditelja i njihovih pasa pomagača te širenja prakse uključivanja timova u aktivnosti za potrebe raznih ustanova i njihovih korisnika.

21.04.2017. u 11:35
Ispiši članak

Pas pomagač je posebno školovan pas s odgovarajućom oznakom koji s voditeljem sudjeluje u terapijskom, edukacijskom, rehabilitacijskom ili odgojno obrazovnom procesu.

Znanstveno je dokazano da već sama blizina psa pozitivno djeluje na ljude i njihovu kvalitetu života. U inozemstvu je već odavno uvriježena praksa uključivati pse u razne terapijske, medicinske te razne druge aktivnosti.

Misija Udruge je osposobljavanje timova i širenje njihove uloge u društvu kako bi aktivnosti sa psima pomagačima bile dostupnije sve većem broju korisnika, s ciljem podizanja kvalitete življenja djeci s teškoćama u razvoju, s poremećajima u ponašanju, djeci u domovima, mladima, bolesnima, starima i nemoćnima.

Početkom 2016. Udruga postaje član međunarodne krovne organizacije Animal Assisted Intervention International (AAII), u području terapije potpomognute životinjama (engl. Animal Assisted Therapy).

Od samoga početka Udruga intenzivno surađuje s raznim ustanovama, npr. Knjižnice Grada Zagreba, Centar za odgoj i obrazovanje Goljak, Dječji dom u Nazorovoj, Centar za autizam, udruga iLab, udruga za habilitaciju djece s teškoćama, itd. Njihove projekte su do sada podržali mnogi donatori i sponzori, a mimo projekata njihovi timovi kontinuirano sudjeluju u radu s raznim korisnicima.

U tijeku je edukacija druge generacije voditelja i stručnih voditelja te njihovih pasa pomagača. Udruga trenutačno broji četiri certificirana tima.

Više o udruzi možete vidjeti na njihovoj internetskoj stranici te na njihovom Facebook profilu.

Da bi predstavili rad Udruge i svoj rad što više približili javnosti i stručnjacima srodnih područja te utjecali na širenje svijesti o ulozi pasa pomagača u društvu, u Gradskoj skupštini održat će kratku prezentaciju, uz sudjelovanje stručnjaka iz ustanova s kojima surađuju.

Članovi Udruge se nadaju da ćete izaći u susret njihovoj molbi i izvještavanjem o njihovom radu pomoći im da dopru do što više članova našega društva kojima je ovakva vrsta pomoći najpotrebnija.

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.