PORUČUJU IZ GRADSKE PLINARE ZAGREB

Neće se naplaćivati ispitivanje plinskih instalacija zatvorenih zbog potresa

Autor

dd

Iz Gradske plinare Zagreb (GPZ) obavještavaju građane koji su zbog potresa preventivno zatvorili plin da im neće izdavati račune i naplaćivati ispitivanje plinskih instalacija pri puštanju plina u objekte.

26.03.2020. u 17:41
Ispiši članak

"Sukladno odluci gradonačelnika Milana Bandića, a uzimajući u obzir prirodnu nepogodu proglašenu u Zagrebu i sigurnost građana, postupak priključenja plina provodit će se poštujući proceduru hitnog interveniranja te će instalacije biti ispitane na teret GPZ-a", priopćili su iz te gradske tvrtke. 

Za sigurno puštanje plina potreban je: 

  1. Pozitivan nalaz statičara ili stalnog sudskog vještaka za građevinarstvo da objekt nije ugrožen potresom te da se plin može pustiti u siguran objekt
  2. Pozitivan nalaz dimnjačara za sve dimnjake u zgradi - popis ovlaštenih dimnjačara objavljen je na stranici GPZ-a (www.plinara-zagreb.hr)
  3. Obavezan pristup u sve stanove kod puštanja plina u stambene zgrade
  • Po ispunjenju uvjeta iz točaka 1 i 2, potrebno se javiti na brojeve 0800 400 400 ili 01 6437 755, 01 6302 382, 01 6437 741.

U slučaju potrebe za sanacijom plinske instalacije, potrebno je angažirati ovlaštenog izvođača plinskih instalacija koji su objavljeni na web stranici GPZ-a. Cijena sanacije ovisi o radovima koje je potrebno izvesti sukladno troškovniku ovlaštenih plinoinstalatera, na čije cjenike GPZ nema utjecaja.

  • GPZ ne traži posebno izdavanje potvrde o servisu bojlera već je dovoljno da stranka ima potvrdu s posljednjeg servisa bojlera (preporuka je bojler servisirati jednom godišnje) što je dio redovne procedure puštanja plina u sustav, a kako bi se mogla garantirati sigurnost distribucije plina.

S obzirom na to da prilikom ispitivanja plinske instalacije djelatnici GPZ-a moraju ući u svaki stan mole sve građane da prije dolaska ispitivača dezinficiraju svoje prostore, drže propisan razmak od djelatnika GPZ-a te dezinficiraju prostor nakon odlaska ispitivača.

Opasnost od trovanja ugljičnim monoksidom (CO) zbog srušenih ili urušenih dimnjaka

  • Većina dimnjaka u starijim zgradama je srušena ili urušena, a pogotovo u samom središtu grada. Ako je plinski bojler spojen u takav dimnjak sigurno će doći do povrata dimnih plinova te mogućnosti SMRTNIH POSLJEDICA zbog trovanja ugljičnim monoksidom.
  • Upozoravaju se korisnici da NE SMIJU koristiti bojlere sa spojem u srušene ili oštećene dimnjake.
  • Također su vrlo opasni i dimnjaci koji izvana nisu oštećeni, a oštećena je unutarnja strana dimnjaka.
  • Iz toga razloga se plinski bojleri sa spojem u dimnjak NE SMIJU UPOTREBLJAVATI bez da je dimnjak pregledan od strane područnih dimnjačara.

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.