MINISTARSTVO DRŽAVNE IMOVINE

Mjere pomoći za korisnike stanova i garaža u Zagrebu i zakupnike poslovnih prostora

Autor

bl

Pandemija COVID – 19 uzrokovala je ozbiljnu javnozdravstvenu krizu koja je ostavila, još uvijek, nesagledive posljedice na građane, društvo i gospodarstvo u cjelini, kao i potres koji je pogodio Zagreb 22. ožujka 2020. godine.

07.04.2020. u 15:49
Ispiši članak

Svjesni trenutne situacije u Republici Hrvatskoj, Ministarstvo državne imovine donijelo je mjere koje će ublažiti posljedice uzrokovane pandemijom COVID-19 i potresom.

Cilj je pomoći korisnicima nekretnina u vlasništvu Republike Hrvatske kako bi zajedničkim naporima što bezbolnije prebrodili trenutnu krizu, a poslodavcima olakšali poslovanje.

Obavijest za korisnike stanova i garaža u Zagrebu

Korisnici koji su u najmu stana ili zakupu garaže u Zagrebu, a kojima je uslijed potresa došlo do oštećenja nekretnine te je ista neuporabljiva, imaju dvije mogućnosti.

Ako je došlo do oštećenja stana ili garaže koju koriste, a više ih ne žele koristiti, potrebno je u roku od 15 dana kontaktirati Ministarstvo na adresu elektroničke pošte [email protected], ili poštom na adresu Ministarstvo državne imovine, Ulica Ivana Dežmana 10, 10000 Zagreb, kako bi se dogovorio termin primopredaje nekretnine i otpis potraživanja po računu za travanj 2020. godine.

Ako se zbog potresa stan ili garaža ne može trenutno koristiti, ali se nakon sanacije štete korisnici žele i dalje nastaviti koristiti nekretninom, radi mogućeg otpisa potraživanja po računu za travanj 2020. godine, potrebno je ispuniti obrazac i dostaviti ga u roku od 15 dana na adresu elektroničke pošte [email protected], ili poštom na adresu Ministarstvo državne imovine, Ulica Ivana Dežmana 10, 10000 Zagreb.

Uz predmetni obrazac, Ministarstvu su korisnici dužni dostaviti najviše do četiri fotografije stana ili garaže od kojih jedna obavezno mora biti fotografija naljepnice o oštećenju nekretnine, ili drugi dokaz ovlaštenog statičara da stan ili garaža nije za korištenje, odnosno da je neuporabljiv do daljnjega.

Ministarstvo će nakon zaprimanja popunjenog obrasca i fotografija izvršiti izvanredni očevid nekretnine te sastaviti zapisnik o stanju iste.

Ako se očevidom utvrdi da nekretnina trenutno nije za korištenje, izvršit će se otpis potraživanja po ispostavljenom računu za travanj 2020. godine.

Ako korisnici dostave popunjeni obrazac u roku od 15 dana, do očevida nekretnine nisu dužni platiti ispostavljeni račun za travanj 2020. godine. Obrazac možete naći ovdje.

Obavijest za zakupnike poslovnih prostora

Ministarstvo državne imovine donijelo je dvije mjere za zakupnike koji imaju problema u poslovanju uslijed potresa, kao i za zakupnike koji imaju problema uslijed epidemije korona virusa COVID-19.

Problemi u poslovanju uslijed potresa

Zakupnici poslovnih prostora, a kojima je uslijed potresa došlo do oštećenja nekretnine te je ista neuporabljiva imaju dvije mogućnosti.

Ako je uslijed potresa došlo do oštećenja poslovnog prostora kojeg koriste te isti više ne žele koristiti, potrebno je u roku od 15 dana kontaktirati Ministarstvo  na adresu elektroničke pošte [email protected], ili poštom na adresu Ministarstvo državne imovine, Ulica Ivana Dežmana 10, 10000 Zagreb, kako bi se dogovorio termin primopredaje poslovnog prostora i otpis potraživanja po računu za travanj 2020. godine.

Ako se zbog potresa poslovni prostor ne može trenutno koristiti, ali se nakon sanacije štete zakupnici žele i dalje nastaviti koristiti istim, radi mogućeg otpisa potraživanja po računu za travanj 2020. godine, potrebno je ispuniti obrazac i dostaviti ga u roku od 15 dana na adresu elektroničke pošte [email protected], ili poštom na adresu Ministarstvo državne imovine, Ulica Ivana Dežmana 10, 10000 Zagreb.

Uz predmetni obrazac, Ministarstvu su zakupnici dužni dostaviti najviše do 4 fotografije poslovnog prostora, od kojih jedna obavezno mora biti fotografija naljepnice o oštećenju nekretnine ili drugi dokaz ovlaštenog statičara da poslovni prostor nije za korištenje odnosno da je neuporabljiv do daljnjega.

Ministarstvo će nakon zaprimanja popunjenog obrasca i fotografija izvršiti izvanredni očevid predmetnog poslovnog prostora te sastaviti zapisnik o stanju nekretnine, kao i utvrditi ostale činjenice vezano za poslovanje.

Ako se očevidom utvrdi da poslovni prostor trenutno nije za korištenje i ako se utvrdi da su zakupnici sačuvali radna mjesta, izvršit će se otpis potraživanja po ispostavljenom računu za travanj 2020. godine.

Ako dostave popunjeni obrazac u roku od 15 dana, do očevida predmetnog poslovnog prostora nisu dužni platiti ispostavljeni račun za travanj 2020. godine.

Problemi u poslovanju uslijed epidemije korona virusa COVID-19

Kao mjeru pomoći gospodarstvu u borbi s posljedicama utjecaja epidemije korona virusa COVID-19, Ministarstvo je 18. ožujka 2020. godine donijelo Odluku o odgodi plaćanja zakupnine i naknade za korištenje za poslovne prostore kojom je plaćanje zakupnine odgođeno za prva tri mjeseca u odnosu na rok plaćanja počevši od 01. ožujka 2020. godine. Odluku možete pročitati na poveznici:

https://imovina.gov.hr/UserDocsImages//dokumenti/Odluke/TD//Odluka%20o%20odgodi%20pla%C4%87anja%20zakupnine%20-%20razni%20objekti%20za%20smje%C5%A1taj%20turista.pdf

Za vrijeme trajanja ove Odluke neće se obračunavati zakonske zatezne kamate, neće se primjenjivati mjere prisilne naplate niti će se raskidati Ugovori o zakupu.

Ako sukladno odlukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske u poslovnom prostoru zakupnici ne obavljaju djelatnost i više ne žele koristiti poslovni prostor u vlasništvu Republike Hrvatske, potrebno je u roku od 15 dana kontaktirati Ministarstvo na adresu elektroničke pošte [email protected], ili poštom na adresu Ministarstvo državne imovine, Ulica Ivana Dežmana 10, 10000 Zagreb, kako bi se dogovorio termin primopredaje poslovnog prostora i otpis potraživanja po računu za travanj 2020. godine.

Ako sukladno odlukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske u poslovnom prostoru zakupnici ne obavljaju djelatnost, ali se poslovnim prostorom žele nastaviti koristiti nakon što navedena Odluka prestane važiti, ili ako odlukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske nije obustavljen rad za njihovu djelatnost, ali imaju pad prihoda poslovanja, potrebno je ispuniti obrazac i dostaviti ga u roku od 15 dana na adresu elektroničke pošte [email protected], ili poštom na adresu Ministarstvo državne imovine, Ulica Ivana Dežmana 10, 10000 Zagreb radi mogućeg otpisa potraživanja po računu za travanj 2020. godine.

Otpis potraživanja po računu za travanj 2020. godine izvršit će se poslodavcima koji ne obavljaju djelatnost od 20. ožujka 2020. godine sukladno Odluci Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske ("Narodne novine", br. 32/20) i koji nemaju pad broja zaposlenih u ožujku 2020. godine (u odnosu na veljaču 2020. godine):

  • veći od 40 posto za poslodavce koji zapošljavaju do 10 radnika,
  • veći od 20 posto za mala poduzeća,
  • veći od 15 posto za srednja poduzeća i
  • veći od 10 posto za velika poduzeća.

Otpis potraživanja po računu za travanj 2020. godine izvršit će se poslodavcima koji obavljaju djelatnost, ali imaju pad prihoda veći od 50 posto u odnosu na prihod u ožujku 2019. godine pod uvjetom da nemaju pad broja zaposlenih u ožujku 2020. godine (u odnosu na veljaču 2020. godine):

  • veći od 40 posto za poslodavce koji zapošljavaju do 10 radnika,
  • veći od 20 posto za mala poduzeća,
  • veći od 15 posto za srednja poduzeća i
  • veći od 10 posto za velika poduzeća,

na način da će se poslodavcima s prihodima do 7,5 milijuna kuna godišnje otpisati cijeli iznos potraživanja po računu za travanj 2020. godine, a poslodavcima s prihodima većim od 7,5 milijuna kuna godišnje otpisat će se dio potraživanja po računu za travanj 2020. godine proporcionalno padu prihoda.

Poslodavci koji ne ispunjavaju uvjete za otpis potraživanja, mogu koristiti mjeru odgode plaćanja zakupnine koja je ranije donesena. Obrazac možete naći na ovoj stranici.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.