TRAŽE DA ONEMOGUĆI NJEGOVO DONOŠENJE

MINISTARSTVO ODGOVORILO UDRUGAMA: Konačni prijedlog GUP-a još nije utvrđen

Autor

pv/h

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja nije ovlašteno dati ocjenu zakonitosti postupka donošenja kao niti ocijeniti usklađenost zagrebačkog GUP-a s prostornim planom višeg reda i zakonom jer konačni prijedlog GUP-a još nije utvrđen, odgovorilo je u utorak Ministarstvo udrugama koje ga traže da onemogući donošenje zagrebačkog GUP-a.

27.08.2019. u 19:38
Ispiši članak

Jedinica lokalne samouprave samostalna je u odlučivanju u poslovima iz svog samoupravnog djelokruga, a u njih, između ostalog, spadaju i poslovi prostornog i urbanističkog planiranja, ističe Ministarstvo.

"U tom smislu je izrada i donošenja prostornih planova te odabir prostorno-planskih rješenja na području Grad Zagreba, sukladno odredbi članka 109. Zakona o prostornom uređenju, u nadležnosti gradskih upravnih tijela Grada, a GUP Grada Zagreba donosi Skupština Grada Zagreba. U tom smislu, ovo Ministarstvo nema nadležnost sudjelovanja u izradi predmetnog GUP-a te ne može utjecati na odabir prostorno-planskih rješenja", stoji u odgovoru.

Ministarstvo navodi kako je nositelj izrade GUP-a, odnosno Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada, dužan prije upućivanja prostornog plana na donošenja pribaviti suglasnost Ministarstva u pogledu usklađenosti sa Zakonom i propisima donesenim na temelju Zakona.

"Isti će se postupak, međutim provesti tek nakon što se utvrdi konačni prijedlog prostornog plana od strane zagrebačkog gradonačelnika te isti dostavi ovom Ministarstvu. U tom smislu, u ovom trenutku, kada se priprema izvješće o javnoj raspravi, a konačni prijedlog GUP-a još nije utvrđen, ovo Ministarstvo nije ovlašteno dati ocjenu zakonitosti postupka donošenja kao niti ocijeniti usklađenost GUP-a s prostornim planom višeg reda i Zakonom, već će se navedeno utvrđivati u navedenom postupku izdavanja suglasnosti", poručuje resorno ministarstvo, odnosno ministar Predrag Štromar, udrugama.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.