SVIMA NEDOSTAJE RADNE SNAGE

Kako funkcionira projekt besplatnog obroka u zagrebačkim školama? Evo što kažu ravnatelji

Autor

lč/h

S prvim danom drugog polugodišta počeo je projekt besplatnog obroka u školama, a škole se u podjeli snalaze ovisno o mogućnostima i kapacitetima pa tako u nekima učenici dobivaju hladne, a u drugima tople obroke, no cilj je jednog dana svim učenicima ponuditi topli obrok.

09.01.2023. u 16:43
Ispiši članak

Osnovna škola Trnsko zasad je odlučila učenicima davati mliječne obroke, od 558 učenika, njih 553 izjasnilo se za mliječni obrok, što je 93 posto učenika, rekao je Hini ravnatelj Josip Petrović.

U ponedjeljak su im kao besplatan obrok ponudili topli napitak - kakao u mlijeku te kruh s namazom i ribanom mrkvom, a u utorak će, primjerice, dobiti cornflakes, mlijeko i bananu.

"Malo je drugačije jer je veći obujam prehrane, više djece i namirnica, ali uglavnom nismo morali mijenjati rasporede. Uspjeli smo u tom kontekstu to napraviti i u razgovoru sa spremačicama, djecom, učiteljicama - zasad to funkcionira", ističe Petrović.

Ta škola trenutno hrani 600 učenika, imaju kuharicu i dvije pomoćne, te pet čistačica, što je, naglašava ravnatelj, premalo. Kada bi im odobrili, spremačici bi škola platila higijenski minimum da smije pomagati u izdavanju hrane.

"Novi projekt stavio je pred nas nove izazove, a mi trebamo i kadrovske nove mogućnosti", kaže Petrović, dodajući da bi, kad bi im bilo odobreno zapošljavanje kuharice, razmišljali i o uvođenju besplatnog toplog obroka.

Napomenuvši da je organizacija jako bitna, ravnatelj OŠ Trnsko naglasio je da će ovo polugodište ići na mliječni obrok s pojačanim nutritivnim vrijednostima, s pojačanim obujmom namirnica, te su tako i obavijestili roditelje.

Rogalo (OŠ Brezovica): Logistiku imamo, no ne možemo naći kuhara zbog malih plaća

OŠ Brezovica koja zajedno sa svoje četiri područne škole (Demerje, Donji Dragonožec, Kupinečki Kraljevec, Odranski Obrež) ima 930 učenika, triput tjedno nudit će topli obrok, a u ponedjeljak su imali rižoto.

"Uveli smo ono što smo u ovom trenutku mogli, povećali smo još jedan kuhani obrok i imamo tri puta kuhano u tjednu, dok će dvaput nuditi mliječni obrok", rekao je za Hinu ravnatelj Darko Rogalo, dodajući da uvijek gledaju da je nutritivno, što više voća i da je djeci prihvatljivo.

S obzirom na to da imaju kuhinje i u područnim školama, imaju domara koji hranu razvozi. Bilo bi idealno, kaže, Rogalo, kada bi učenici mogli svaki dan imati topli obrok.

Logistiku, kaže, imaju, ali nema na tržištu kuhara i to je veliki problem koji ne zna kako će riješiti. "Tražili smo pomoćne kuhare, no nema ih na tržištu kada je plaća kakva je i normalno je da ljudi bježe", komentirao je Rogalo.

I u OŠ Josipa Jurja Strossmayera smještenoj u zagrebačkom užem centru, koja ima 245 učenika, danas su učenicima ponudili topli obrok - fino varivo s purećim bijelim mesom.

Ravnatelj škole Nenad Oremuš komentirao je da imaju dobro organiziranu prehranu s mogućnošću tri obroka - mliječni obrok, ručak i užina koja je u pravilu za produženi boravak. "Zasad smo imali 180 kuhanih obroka, a sa subvencioniranom prehranom oko 20 posto se javilo više i imamo više od 200 zainteresiranih za kuhani obrok", kazao je Hini.

Ovisno o tome kako se učitelji i učenici opredijele - moguće je da će nuditi i mliječni obrok i kuhani obrok, odnosno ručak. Imaju vlastitu kuhinju i blagovaonicu, a ako se odluče za topli obrok, bit će im potrebna oprema, tražit će zapošljavanja novog kadra, no to nije presudno jer i u ovim uvjetima, kaže Oremuš, mogu pružati uslugu.

OŠ Malešnica u ponedjeljak je ponudila svojim učenicima mliječni obrok - burek i jabuku. "Danas smo uspjeli, svi koji su htjeli doručkovati, dobili su doručak", kazao je ravnatelj Ante Smoljo. Škola ima 957 učenika, ima pet kuharica, a ravnatelj ističe da kuharice rade preko svojih mogućnosti.

Za veći broj učenika što se tiče toplog obroka trenutno nemaju mogućnosti s obzirom na broj kuharica, djece i dvije blagovaonice koje imaju.

"Gradski ured radi projekcije, danas će doći pogledati kuhinju, postoje planovi da se prošire kapaciteti, no ne znam detalje te na koji način to napraviti. Cilj je u budućnosti što prije osigurati mogućnost toplog obroka", istaknuo je Smoljo.

Komentari

VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.