eu projekti

Jednodnevna edukacija državne potpore i investicijskih fondova

Autor

Direktno.hr

Ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju, Hrvatska, kao i druge članice EU-a, ima odgovornost zaštite tržišnog natjecanja na području Europske unije, a time i obvezu da njene institucije ne narušavaju ili ne prijete narušavanjem tržišnog natjecanja stavljanjem određenog poduzetnika ili proizvodnju određene robe i/ili pružanje usluga u povoljniji položaj što bi utjecalo na trgovinu između država članica.
13.02.2017. u 12:25
Ispiši članak

Aktima Europske unije definirane su potpore koje se smatraju usklađenima s pravilima tržišnog natjecanja, pa je bitno znati koje su potpore uopće dopuštene te poznavati propisane postupke za dodjelu takvih dopuštenih potpora, kako davateljima tako i primateljima potpore.

Nadalje, primatelji i davatelji potpora moraju znati prepoznati sposobnost prijavitelja da sudjeluje u postupku dodjele državne potpore, stoga će se ovom edukacijom polaznicima približiti pojam poduzetnika kako je definiran praksom Europskog suda i Europske Komisije.
 
Cilj edukacije je doprinijeti uspostavi učinkovitog sustava državnih potpora u RH, kroz jačanje administrativnih kapaciteta i znanja u području primjene pravila o državnim potporama koje je nužno radi pravilnog funkcioniranja sustava i obuke djelatnika u pojedinim tijelima državne i javne uprave, a koji se bave pitanjima državnih potpora, kao i svih primatelja i davatelja potpora koji moraju znati prepoznati sposobnost prijavitelja da sudjeluje u postupku dodjele državne potpore, stoga bi se ovom edukacijom polaznicima približio i pojam poduzetnika kako je definiran praksom Europskog suda i Europske Komisije.
 
Također, edukacija ima za cilj i kontinuirano uspostavljanje baze stručnjaka pri tijelima javne i državne uprave koji rade na predmetima državnih potpora kako bi sustav funkcionirao sa što manje operativnih rizika. Ova će Vas edukacija upoznati i sa relevantnom pravnom stečevinom na području potpora te donijeti jasan, teoretski i praktični uvid u problematiku sustava državnih potpora.
 
Tko će voditi edukaciju?
 
g. Nikša Antica, dipl.iur.,
 
Nikša posjeduje 14-ogodišnje iskustvo u radu s projektima i investicijama, a poslovno iskustvo počeo je u Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak, na poslovima upravljanja u Uredu Uprave te je bio uključen u provođenje svih aktivnosti stručnih službi banke, a odnose se i na djelatnosti te poslove iz predmeta poslovanja koje obavlja HBOR sukladno propisima o državnim potporama. Sudjelovao je u stvaranju internih propisa i procedura banke, a u svrhu utvrđivanja osnovnih uvjeta financiranja pojedinih ciljnih skupina temeljem kojih će HBOR izrađivati kreditne programe i provoditi svoje Zakonom o HBOR-u utvrđene djelatnosti iz predmeta poslovanja prilikom odobravanja de minimis potpora.
 
Karijeru nastavlja u Privrednoj banci Zagreb d.d. kao glavni savjetnik u Sektoru pravnih poslova, Direkciji za pravnu preventivu u poslovanju s pravnim osobama. Bio je zadužen za davanje pravnih savjeta i mišljenja, te sudjelovanje u izradi ugovora u najsloženijim predmetima, sastavljanje i kontrola najsloženijih ugovora. Također, bavio se i pravnom podrškom poslovnim procesima Centralnog ureda za nabavu Banke te pravnom podrškom Sektoru kreditiranja, Projektno financiranje - suradnja s drugim poslovnim bankama i HBOR-om, poslovi sa Republikom Hrvatskom.
 
Zadnje tri godine poslovnu karijeru nastavlja unutar stručnih službi Grada Karlovca, te je zadužen za nepravilnosti (sukladno Zakonu o fiskalnoj odgovornosti) u Gradu Karlovcu. Zamjenik je Predsjednika Povjerenstva za subvencioniranje kamata za poduzetnike sukladno Programima Grada Karlovca sa poslovnim bankama.
 
Obavljao je i dužnost privremenog ravnatelja Javne ustanove AQUATIKA – SLATKOVODNI AKVARIJ KARLOVAC, te je vodio projekt izgradnje Aquatice, prvog slatkovodnog akvarija u Hrvatskoj koji je također financiran iz fondova EU. Također, sudionik je niza stručnih seminara na temu korištenja sredstava iz EU fondova, projektnog financiranja, projektnog menadžmenta, procjena imovine te je položio državni stručni ispit.

Kolika je cijena edukacije i što je u nju uključeno?

Cijena edukacije iznosi 1.380,00 kn po osobi plativo temeljem predračuna izdanog od strane Učilišta EU PROJEKTI. U cijenu su uključeni održavanje edukacije i predavanja uz pripadajuće pauze za kavu i ručak, materijali u pisanoj i elektronskoj formi, materijali za praktične vježbe i stručno individualno savjetovanje tijekom edukacije te 15% popusta na druge edukacije u organizaciji Učilišta. Polaznicima iz iste organizacije i redovitim klijentima odobravamo dodatnih 15% popusta.
 
Kako se prijaviti?

Za prijavu je potrebno ispuniti prijavnicu i poslati ju na e-mail adresu: [email protected] Nakon primljenog predračuna, a najkasnije do 21. veljače 2017.g. potrebno je uplatiti iznos kotizacije na račun broj: HR5223400091110691294 kod PBZ d.d. uz oznaku plaćanja „Za edukaciju“ i poziv na broj predračuna.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.