'HIBRIDNA' SJEDNICA

Gradska skupština bira predsjednika i raspravlja o proračunu, Mišić: SDP-ov prijedlog je bio na tragu rješenja

Autor

ig/h

Sjednica zagrebačke Gradske skupštine 8. prosinca bit će "hibridna", a najvažnije točke dnevnog reda su izbor novog skupštinskog predsjednika i prijedlog proračuna za 2021.

16.11.2020. u 19:27
Ispiši članak

Dužnost skupštinskog predsjednika, nakon Drage Prgometa, trebao bi, po HDZ-ovu prijedlogu, preuzeti također liječnik Mislav Herman (HDZ).

Potpredsjednik Gradske skupštine Matej Mišić (SDP) Hini je, nakon sjednice Predsjedništva Gradske skupštine, izjavio da će gradski proračun za 2021. biti "još jedan test koalicije HDZ-a i Milana Bandića, kako bi se vidjelo hoće li posljednji proračun u ovome mandatu HDZ podržati i time zapravo čuvati leđa Bandiću da kao gradonačelnik uđe u lokalne izbore".

Predsjedništvo Gradske skupštine u ponedjeljak je, naime, odlučilo da se 8. prosinca na Zagrebačkom velesajmu održi "hibridna" sjednica, što znači da će se održati fizički na Velesajmu, ali će dio gradskih zastupnika koji ne mogu fizički sudjelovati, sudjelovati online. Riječ je o zastupnicima koji su Covid pozitivni ili su u samoizolaciji ili pripadaju rizičnoj skupini.

Mišić (SDP): Hibridne sjednice su nezakonite, treba ih unijeti u Poslovnik, Ilijaš (HDZ): Prijedlog je politikantski

Mišić kaže da se oporba složila s "hibridnim" modelom održavanja skupštinske sjednice, a SDP je zatražio da se to unese u Poslovnik Gradske skupštine, ali je na današnjoj sjednici skupštinskog Odbora za Statut, Poslovnik i propise glasovima stranke Milana Bandića i HDZ-a taj prijedlog odbijen. 

Smatra da iz toga proizlazi da će i ova predstojeća "hibridna" sjednica biti nezakonita, kao što su bile i dvije dosad održane online skupštinske sjednice jer zakonom nije propisano da se sjednice predstavničkih tijela jedinica lokalne samouprave mogu održavati elektroničkim putem. 

Objašnjava da Gradska skupština održavanjem takvih sjednica, u vrijeme pandemije korona virusa, funkcionira samo na temelju mišljenja Ministarstva uprave, koje, kaže Mišić, ne može zamijeniti niti Zakon o lokalnoj i područnoj samoupravi, niti Zakon o Gradu Zagrebu, a niti Poslovnik Gradske skupštine. 

Podsjeća da je taj SDP-ov prijedlog izmjene Poslovnika, bio na tragu rješenja, odnosno Poslovnika koji je donio i Hrvatski sabor. 

"Način na koji je Sabor propisao svoj rad, sada Gradska skupština ne želi svojim Poslovnikom propisati da funkcionira na isti način, iako će u praksi zapravo tako funkcionirati. Dakle, imat ćemo 'hibridnu' sjednicu iako to nećemo unijeti u Poslovnik", tvrdi Mišić.

Stav Kluba gradskih zastupnika SDP-a je da se, radi načela javnosti i transparentnosti rada Gradske skupštine, mora omogućiti njezin fizički rad u skladu sa svim epidemiološkim mjerama, a uz mogućnost sudjelovanja na sjednici zastupnicima koji iz opravdanih razloga ne mogu fizički sudjelovati na sjednici.

Ta mogućnost predviđena je i u radu Sabora koji ni u jednom trenutku trajanja epidemije nije prekinuo rad, kažu u SDP-u te su zbog toga predložili da se izmijeni i dopuni Poslovnik tako da se propiše rad Gradske skupštine za vrijeme trajanja epidemije.

Predsjednik Kluba gradskih zastupnika HDZ-a Kazimir Ilijaš koji je i ujedno i predsjednik skupštinskog Odbora za Statut, Poslovnik i propise, za SDP-ov prijedlog kaže da je "politikantski" te da su SDP-ovci "istrčali prerano" prije izmjena i dopuna Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi. 

Ilijaš očekuje da će HDZ-ov kandidat za predsjednika Gradske skupštine Mislav Herman dobiti potporu i većine i dijela oporbe na skupštinskoj sjednici 8. prosinca.

Liječnik Mislav Herman je, kaže Ilijaš, ujedno i jedini kandidat za predsjednika zagrebačkog HDZ-a na izborima koji će se održati 22. studenog.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.