Novi unosan biznis

Grad Zagreb kupuje još gotovo 30.000 zastava za 5,2 milijuna kuna

Autor

Darko Markušić

Grad Zagreb za potrebe Gradskog stambeno-komunalnog gospodarstva (GSKG) raspisao je potkraj lipnja natječaj za kupnju zastava procijenjene vrijednosti 5,2 milijuna kuna. Rok za dostavu ponuda istječe 28. srpnja.

19.07.2017. u 07:21
Ispiši članak

Prema natječajnoj dokumentaciji, radi se o zastavama različitih dimenzija, a Grad planira zaključiti okvirne sporazume o nabavi najviše s tri naručitelja na rok od najviše četiri godine.

Grad Zagreb zastave kupuje za potrebe Gradsko stambeno komunalnog gospodarstva d.o.o., a prema priloženom troškovniku predviđena količina zastava, koje Grad kani kupiti tijekom iduće četiri godine, je 14.400 zastava Republike Hrvatske, 14.316 zastava Grada Zagreba i 636 zastava Europske unije.

Iako su prvo u Gradsko stambeno komunalnom gospodarstvu portalu Direktno odgovorili da oni nemaju ništa s tom nabavom, nekoliko dana nakon što smo isti upit poslali i Uredu gradonačelnika Milana Bandića - stiglo pojašnjenje nabave velikog broja zastava.

Odgovor Gradsko stambeno-komunalnog gospodarstva

"Postupak javne nabave za nabavu zastava pokrenuli smo nakon što nam je Grad Zagreb povjerio na održavanje zastave na javnim površinama u Gradu Zagrebu.  Grad Zagreb postavio je zastave te osigurao dio zastava potrebnih za izmjenu do okončanja postupka javne nabave za nabavu zastava. Budući da ne možemo znati koja će količina zastava biti uistinu potrebna, sklopit će se Okvirni sporazum temeljem kojeg će se naručivati stvarno potrebna količina. Cijenu zastava znat ćemo nakon okončanja postupka predmetne nabave", stoji u odgovoru Ive Knezović iz GSKG-a.

Dvije tisuće zastava od URIHO-a

Grad Zagreb je, inače, u svibnju ove godine već nabavio zastave temeljem javnog natječaja od tvrtke URIHO, u vrijednosti od 350 tisuća kuna bez poreza na dodanu vrijednost, koliko je iznosila i procijenjena vrijednost ponude nakon što su druge dvije ponude (Zajednice ponuditelja Bomega usluge d.o.o. i Epilog studio d.o.o. Zabok i Vis promotex d.o.o., Varaždin) odbačene kao nepravilne i nepotpune. Kupljeno je tisuću zastava Grada Zagreba i tisuću zastava Republike Hrvatske.

Zagrebački holding je prije pet godina, 2012., putem javnog natječaja, kupovao zastave od tvrtki Altocomm d.o.o. Zagreb (357.200 kuna s PDV-om), A.S. Teks d.o.o. Zagreb (373.645 kuna s PDV-om), Fotex d.o.o. Vidovec (551.000 kuna s PDV-om). Također se radilo o okvirnom sporazumu, odnosno o kupovini manje količine zastava za razdoblje od dvije godine, a kupovale su se zastave različitih dimenzija i vrsta, uključujući i zastave brojnih država za potrebe Zagrebačkog velesajma i protokola tijekom dolaska inozemnih izaslanstava.

Podsjetimo, zagrebački gradonačelnik prije nekoliko mjeseci javno je pozvao Zagrepčane da u što većem broju izvjese zastave, a donio je odluku i da se one obvezno trajno postave na svim ulazima u grad.

Održavanje jarbola i zastava tvrtkama Elicom i Montel

Njihovim postavljanjem i održavanjem bavi se, među otalima, i tvrtka Ši-La-Co d.o.o. iz Zagreba, a direktor tvrtke Ivan Lažeta kaže da ih je trenutačno 2700 na javnim mjestima u Zagrebu.

U studenom 2016. posao postavljanja zastava na prilazima Gradu Zagrebu, vrijedan 412 tisuća kuna, dobila je zagrebačka tvrtka Elicom d.o.o. , čiji je suvlasnik i direktor Ivan Mučnjak. Riječ je bila o nabavi 550 zastava te izradi i postavljanju 350 novih jarbola za zastave na stupovima javne rasvjete. Tvrtka Elicom u veljači ove godine dobila je, među ostalim, i posao postavljanja dekorativne rasvjete na zelenom željezničkom mostu na Savi, vrijedan gotovo šest milijuna kuna.

U srpnju 2016., također za održavanje jarbola i postavljanja zastava na javnim površinama, Grad Zagreb je sa zagrebačkom tvrtkom Montel d.o.o. Zlatka Gračanina, temeljem javnog natječaja, ugovorio posao vrijedan 305 tisuća kuna.

Inače, Ministarstvo hrvatskih branitelja također putem javnog natječaja za razdoblje od četiri godine kupuje 20.000 hrvatskih zastava za potrebe vojnih počasti u slučaju smrti hrvatskih branitelja. Procijenjena vrijednost posla je 2,14 milijuna kuna, a naručitelj će se znati u drugoj polovici kolovoza, kao i pojedinačna cijena zastave.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.