ZA POVEĆANJE BROJA TESTIRANIH

VIDEO/FOTO: Zavod 'Andrija Štampar' predstavio 'drive in' dijagnostiku na korona virus

Autor

bl/h

Nastavni zavod za javno zdravstvo (NZZJZ) "Dr. Andrija Štampar" u srijedu je predstavio kako u praksi izgleda "drive in" dijagnostika korona virusa, koju su prvi u Hrvatskoj uveli kako bi se ubrzalo dijagnosticiranje i povećao broj testiranih osoba.

01.04.2020. u 15:21
Ispiši članak

Voditeljica Službe za kliničku mikrobiologiju NZZJZ "Dr. Andrija Štampar" Jasmina Vraneš objasnila je konferenciji za novinare kako ta metoda funkcionira i prikazala cjelokupan proces testiranja osoba na korona virus.

U utorak testirano oko 150 ljudi, bilo je i pozitivnih

"U utorak, otkad je taj sistem uzorkovanja Zavod počeo primjenjivati, bilo je oko 150 ljudi, a bilo je i pozitivnih", kazala je Vraneš. Testiranje traje od 7 do 19 sati, a kapacitet za isto vremensko razdoblje može prihvatiti do 300 ljudi.

Vraneš ističe da je promijenjena jedino metoda uzorkovanja, a testovi su i dalje najbolji mogući, klinički validirani i traju tri i pol sata.

Osobe pri testiranju ne izlaze iz automobila, što povećava razinu sigurnosti njih i zdravstvenih djelatnika. Naručivanje za testiranje i dalje će se provoditi putem odabranog liječnika obiteljske medicine.

Na testiranje se može doći i pješice, a tom se prilikom uzorak uzima na stolici koja se dezinficira. Onaj tko dođe u autu, a sam vozi, treba nositi masku da olakša uzorkovanje.

Osoba kojoj se uzima uzorak treba spustiti masku i osloboditi nos. Uzimanje uzorka traje par sekundi posebnim obriscima. Onaj tko je dovezao osobu na testiranje isto mora imati masku.

"Osoba za testiranje treba sjediti dijagonalno što dalje od vozača. Otvorit će prozor i na znak našeg djelatnika malo spustiti masku, obrisak je uzet za par sekundi i može ići dalje. Ne želimo zadržavanje, želimo što veću protočnost", kaže Vraneš.

Rezultati testa javljaju se liječniku koji je uputio pacijenta, a ako je pozitivan odmah se alarmira i epidemiolog da poduzme sve moguće mjere.

Liječnik u primarnoj zdravstvenoj zaštiti dobije nalaze iste sekunde

Vranješ naglašava da nema kontakata između osoba koje se testiraju i zdravstvenih radnika jer sve ide preko sustava e-uputnica, a osoba koja se testira nalazi se na unaprijed pripremljenoj listi.

"Sve ide kroz sustav e-uputnica i e-nalaza koji za sve naše pretrage u kliničkoj mikrobiologiji super funkcionira. Sustav omogućava da liječnik u primarnoj zdravstvenoj zaštiti iste sekunde dobije nalaze", rekla je Vraneš.

Naglasila je da svi djelatnici znaju kako se uzima uzorak. "Djelatnici to rade već tri tjedna. Nas 50 radimo dan i noć. Svi znaju kako se uzimaju uzorci", dodala je.

Iz Zavoda su naglasili da rade i druge ambulante za korona virus na šest punktova u Zagrebu, a uzorke uzimaju i u Klinici za infektivne bolesti, kao i u KBC-u Zagreb.

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.