OBJASNILI IZ UREDA GRADONAČELNIKA

Evo zašto u Hostelu Arena ne može biti organizirana karantena

Autor

dd

Zbog velikog interesa medija, Grad Zagreb iznosi potpunu informaciju o razlozima nemogućnosti mobilizacije Hostela Arena, navode u priopćenju iz Ureda gradonačelnika. 

20.04.2020. u 19:20
Ispiši članak

U Hostelu Arena u Zagrebu trenutno je smješteno preko 100 djece sportaša, mladih Kineza različitih uzrasta koji od listopada 2019. borave u Republici Hrvatskoj. Riječ je o projektu kojim se ta djeca, uz hrvatske trenere uključuju u sustav sporta Republike Hrvatske - treniraju u hrvatskim klubovima učeći od hrvatskih sportskih stručnjaka kako ostvariti vrhunske rezultate.

Ovaj projekt predstavlja novu viziju sportske budućnosti kao i priliku za međusobnu razmjenu učenika, učenje i suradnju, povezujući pri tome zemlje različitih krajeva svijeta. Održava se u suradnji Grada Zagreba, Hrvatskog olimpijskog odbora i Sveučilišta u Zagrebu - Kineziološkog fakulteta.

Odlukom Nacionalnog stožera civilne zaštite od 19. ožujka 2020. obustavljena su sva sportska natjecanja i organizirani treninzi te su prestali s radom svi sportski, rekreacijski i fitness centri.

Predmetna mjera prekinula je sve aktivnosti mladih Kineza, koji se nisu mogli vratiti u Republiku Kinu te se trenutno nalaze u Hostelu Arena. Zagrebački holding d.o.o. - Podružnica Vladimir Nazor u suradnji s Kineziološkim fakultetom u Zagrebu obvezan je i odgovoran osigurati skrb, sigurnost i zdravlje te djece, jer im u ovom trenutku navedeni objekt predstavlja dom.

Objavom netočnih i neprovjerenih informacija stvara se dodatna uznemirenost ionako zabrinute djece, daleko od vlastitog doma i obitelji.

Prema navodima epidemiologa Službe za epidemiologiju, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar Zagreb, za osiguranje organizirane karantene u objektu potrebno je udovoljiti osnovnim uvjetima: odvojena soba i kupaonica s adekvatnom ventilacijom za svakog korisnika.

Navedene uvjete objekt Hostel Arena ne zadovoljava.

Nadalje, za rad karantene potrebni su i drugi uvjeti poput: osigurana dostava hrane i svih drugih potrepština; osigurano osoblje za praćenje zdravstvenog stanja kontakata, dnevno mjerenje temperature i praćenje respiratornih simptoma; osiguran transport za osobe koje razviju simptome; osiguran telefon/internet za komunikaciju od strane zdravstvenog osoblja, kako bi svakodnevno javili zdravstveno stanje, za komunikaciju s obitelji, kao i za pristup informacijama; osigurano odlaganje otpada; prostor za nečisto rublje kao i prostor za pranje nečistog rublja; osigurano parkiralište te osigurana kontrola pristupa i ulaza.

Uz poduzimanje svih potrebnih epidemioloških mjera i dodatnih građevinskih zahtjeva za privođenje karantene svrsi bilo bi financijski zahtjevno, a ne bi bilo u interesu djece koja prostor već koriste, zaključuju u opširnom priopćenju iz Ureda zagrebačkog gradonačelnika. 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.