zdravlje nema alternativu

Ekološka karta - projekt za prevenciju onečišćenja okoliša

Autor

Direktno.hr

U prostorijama Gradske uprave danas je predstavljena Ekološka karta grada Zagreba, projekt koji će služiti kao osnova za unapređenje zdravlja kroz kontinuirano praćenje okolišnih pokazatelja diljem grada, što omogućuje pravovremenu reakciju nadležnih Gradskih tijela.

25.04.2017. u 16:49
Ispiši članak

Kako se čulo, Grad Zagreb godinama provodi čitav niz ispitivanja i monitoringa zdravstvene ispravnosti okoliša, koje u svom radu koriste brojni Gradski uredi, ali ti podaci nisu do sada bili objedinjeni na jednom mjestu. Osnovni cilj Ekološke karte grada Zagreba je objedinjavanje postojećih podataka o stanju okoliša, odnosno stupnju onečišćenja zraka, tla, vode te prikupljanju meteoroloških i bioloških pokazatelja, a kako bi se omogućilo donošenje pravovremenih odluka u svrsi obnove pojedinih područja i daljnjeg razvoja grada u skladu s načelima održivog razvoja.

Gradonačelnik Bandić je istaknuo da ovaj projekt okuplja vrhunske stručnjake. Osim Grada Zagreba i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, koji je ujedno i inicijator projekta, partneri su Institut za medicinska istraživanja te Državni hidrometeorološki zavod, a suradnici Agronomski fakultet i Hrvatska agencija za okoliš i prirodu.

Ekološka karta ima jasan cilj, detekcija i prevencija onečišćenja okoliša te čuvanja zdravlja naših sugrađana. Ako u jednom dijelu grada u bilo kojem trenutku bude više, primjerice,  CO2 od određenog iznosa, o tomu ćemo znati i moći ćemo planirati daljnji razvoj prema tim podacima. Ovo je još jedan dokaz da građani grada Zagreba uživaju nadprosječni standard, jer zdravlje nema alternativu – zaključio je gradonačelnik.

Dr. Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar je pojasnio da će korist od ovog projekta imati stručnjaci Gradskih službi ali i građani, koji će brzo i pregledno pristupati informacijama.

Ekološka karta Grada Zagreba omogućit će prepoznavanje potencijalno značajnih, a do sada nepoznatih čimbenika iz okoliša kako bismo reagirali na potencijalne nove probleme. Analize prikupljenih podataka omogućuju učinkovitije planiranje gradnje, mogućnost smanjenja onečišćenja, dobivanje trenutnih informacija u slučaju incidentnih situacija te pravovremeno informiranje građana o eventualnim zdravstvenim rizicima – rekao je dr. Šostar.

Dodao je da je ovaj projekt jedinstven ne samo u Hrvatskoj, već i u cijeloj Europi.

(zagreb.hr)

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.