prijedlozi na skupštini

Bandić u rješavanju dugova već sutra misli ozbiljno pomoći blokiranima

Autor

Direktno.hr

'Gradonačelnik Grada Zagreba upućuje Poziv za podnošenje zahtjeva za odgodu plaćanja, obročnu otplatu duga te otpis ili djelomičan otpis potraživanja sukladno Uredbi o kriterijima, mjerilima i postupku za odgodu plaćanja, obročnu otplatu duga te prodaju, otpis ili djelomičan otpis potraživanja', glasila je 17. kolovoza vijest iz Grada Zagreba. Da misli ozbiljno, Milan Bandić je pokazao stavljanjem na dnevni red sutrašnje skupštine nekoliko socijalnih točaka.
30.08.2016. u 11:31
Ispiši članak

Na dnevnom redu je i prijedlog odluke o inicijativi za izmjene i dopune Uredbe o kriterijima, mjerilima i postupku za odgodu plaćanja, obročnu otplatu duga te prodaju, otpis ili djelomičan otpis potraživanja te davanju suglasnosti Zagrebačkom holdingu d.o.o. i povezanim trgovačkim društvima, za odobravanje odgode plaćanja i obročne otplate duga.1. Gradska skupština Grada Zagreba utvrđuje da Grad Zagreb ima mogućnosti i resurse da građanima Grada Zagreba osigura povoljnije uvjete za odgodu plaćanja, obročnu otplatu duga i za otpis potraživanja nego što je to propisano

Uredbom o kriterijima, mjerilima i postupku za odgodu plaćanja, obročnu otplatu duga te prodaju, otpis ili djelomičan otpis potraživanja (Narodne novine 52/13 i 94/14).

2. Gradska skupština Grada Zagreba je suglasna s inicijativom gradonačelnika Grada Zagreba da se Ministarstvu financija predloži pokretanje postupka izmjena i dopuna Uredbe iz točke 1. ovog zaključka kojima bi se omogućilo i građanima čiji su računi blokirani odgoda plaćanja i obročna otplata duga za komunalnu naknadu, naknadu za prijevoz i zbrinjavanje komunalnog otpada, opskrbu plinom i vodne usluge javne vodoopskrbe i odvodnje te otpis sudskih pristojbi i zateznih kamata pod uvjetom da ukupni dohodak i ukupni primici podnositelja zahtjeva i članova njihovog kućanstva, mjesečno, ne prelaze po članu kućanstva jednu proračunsku osnovicu na dan podnošenja zahtjeva.

3. Gradska skupština Grada Zagreba je suglasna da trgovačko društvo Zagrebački holding d.o.o. i povezana trgovačka društva, do stupanja na snagu izmjena i dopuna Uredbe iz točke 1. ovog zaključka, odobravaju obročne otplate duga za naknadu za prijevoz i zbrinjavanje komunalnog otpada, opskrbu plinom i vodne usluge javne
vodoopskrbe i odvodnje te otpis sudskih pristojbi i zateznih kamata pod uvjetom da ukupni dohodak i ukupni primici podnositelja zahtjeva i članova njihovog kućanstva, mjesečno, ne prelaze po članu kućanstva jednu proračunsku osnovicu na dan podnošenja zahtjeva.

4. Grad Zagreb će podmiriti Zagrebačkom holdingu d.o.o. i povezanim trgovačkim društvima troškove nastale provedbom točke 3. ovoga zaključka kroz planiranje sredstava u proračunu Grada Zagreba u narednom razdoblju.

5. Ovaj će zaključak biti objavljen u Službenom glasniku Grada Zagreba.

Majke odgajateljice

Odluka o novčanoj pomoći za majku odgojiteljicu

Članak 1.

Ovom se odlukom uređuju uvjeti, način i postupak ostvarivanja novčane pomoći za majku odgojiteljicu (u daljnjem tekstu: novčana pomoć), koju osigurava Grad Zagreb u skladu sa svojom pronatalitetnom politikom.

Članak 2.

Pod pojmom „majka odgojiteljica", u smislu ove odluke, smatra se ženska osoba koja je rodila, posvojila, skrbi ili joj je rješenjem centra za socijalnu skrb povjereno na čuvanje i odgoj najmanje troje djece, od kojih najmlađe dijete još nije polaznik osnovnoškolskog programa obrazovanja te koja ispunjava ostale uvjete propisane ovom odlukom.

Članak 3.

Uz uvjete propisane člankom 2. ove odluke, pravo na novčanu pomoć može ostvariti majka odgojiteljica:
- s kojom sva djeca žive u zajedničkom kućanstvu;
- koja je nezaposlena u vrijeme podnošenja zahtjeva i dalje neprekidno dok prima novčanu pomoć;
- koja je državljanin Republike Hrvatske s neprekidno prijavljenim prebivalištem u Gradu Zagrebu od najmanje pet
godina neposredno prije rođenja najmlađeg djeteta i dalje neprekidno dok prima novčanu pomoć;
- čija djeca imaju prebivalište u Gradu Zagrebu u vrijeme podnošenja zahtjeva i dalje neprekidno dok prima novčanu
pomoć;
- čija djeca nisu upisana u dječji vrtić do početka korištenja obveznog programa predškole.

Članak 4.

Sredstva pomoći iz ove odluke osigurat će se u proračunu Grada Zagreba. Novčana pomoć se isplaćuje mjesečno u visini prosječnog iznosa neto mjesečne plaće u Republici Hrvatskoj prema zadnjim objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku prije isplate novčane pomoći.

Članak 5.

Zahtjev za ostvarivanje novčane pomoći podnosi se Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i sport (u daljnjem tekstu: Ured). Dokaze za ostvarivanje novčane pomoći Ured će pribaviti po službenoj dužnosti. Ured odlučuje o pravu na novčanu pomoć i o njezinu iznosu u roku od 30 dana od dana podnošenja zahtjeva s
potpunom dokumentacijom, primjenjujući odredbe Zakona o općem upravnom postupku.

Članak 6.

Pravo na novčanu pomoć prestaje:
- posljednjeg dana u mjesecu kada je najmlađe dijete navršilo petnaest godina;
- posljednjeg dana u mjesecu kada je majka odgojiteljica izgubila hrvatsko državljanstvo;
- posljednjeg dana u mjesecu u kojem je odjavljeno prebivalište iz Grada Zagreba majke odgojiteljice i/ili djeteta; -
posljednjeg dana u mjesecu u kojem se promijenio broj djece u zajedničkom kućanstvu u smislu članka 2. ove
odluke;
- danom zasnivanja radnog odnosa majke;
- danom upisa djeteta u dječji vrtić prije početka pohađanja obveznog programa predškole.

Članak 7.

Korisnica prava na novčanu pomoć dužna je Uredu prijaviti svaku promjenu činjenica koje utječu na ostvarivanje
prava propisanih ovom odlukom u roku od 15 dana od dana nastanka promjene.

Članak 8.

Nadzor nad provođenjem ove odluke obavlja Ured.

Članak 9.

Ova odluka stupa na snagu osmoga dana od dana objave u Službenom glasniku Grada Zagreba.

 

Novčana pomoć za umirovljenike za dopunsko zdravstveno

Pravo na novčanu pomoć za plaćanje premije dopunskog zdravstvenog osiguranja korisnicima novčane pomoći umirovljenicima ostvaruju korisnici novčane pomoći umirovljenicima kojima je to pravo utvrđeno rješenjem ureda, ako ne ostvaruju pravo na plaćanje premije dopunskog zdravstvenog osiguranja iz sredstava državnog proračuna.

Postupak za ostvarivanje prava na novčanu pomoć za plaćanje premije dopunskog zdravstvenog osiguranja korisnicima novčane pomoći umirovljenicima, pokreće se podnošenjem zahtjeva uredu koji utvrđuje uvjete za stjecanje prava i donosi rješenje.

Podnositelj zahtjeva dužan je, uz zahtjev, uredu dostaviti dokaze potrebne za ostvarivanje prava (važeći ugovor o dopunskom zdravstvenom osiguranju, odnosno po potrebi i druge dokaze).
Novčana pomoć za plaćanje premije dopunskog zdravstvenog osiguranja korisnicima novčane pomoći umirovljenicima pripada od prvoga dana sljedećeg mjeseca nakon podnošenja zahtjeva.".


Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.