BORBA SA ZLOĆUDNIM BOLESTIMA

ALARMANTNI PODACI Od raka dojke svaki mjesec umre 90 žena

Autor

Direktno.hr

Udruga 'Nismo same' na konferenciji za novinare najavila je Lila tjedan - Tjedan ženskog zdravlja, u kojemu do 21. svibnja upozoravaju na porast broja novooboljelih žena od karcinoma dojke, jajnika i vrata maternice te pozivaju sve žene da redovito vode brigu o zdravlju.

16.05.2017. u 13:40
Ispiši članak

U Hrvatskoj svaki mjesec od raka dojke umre 90 žena, a svaki treći dan jedna žena umre od raka vrata maternice, alarmantni su podaci na koje je upozoreno na konferenciji za novinare u povodu Lila tjedna - Tjedna ženskog zdravlja, koji se obilježava pod sloganom 'Budi sebi prva'.

"Javno-zdravstvenu akciju 'Lila tjedan' organiziramo u tjednu od 15. do 21. svibnja, odmah nakon Majčinog dana. Tako ženama želimo poslati poruku da vodeći brigu o drugima ne zaboravljaju sebe i da redovito vode brigu o svom zdravlju, kako onom fizičkom, tako i onom mentalnom. U Lila tjednu bavit ćemo se ženama i tzv. ženskim bolestima: karcinomom  dojke, jajnika i vrata maternice. No, to ne znači da smatramo kako bi žene manju pažnju trebale pridavati simptomima nekih drugih vrsta tumora. Itekako smo svjesne činjenice da je rak debelog crijeva, od kojega također obolijeva velik broj žena, jedan od najsmrtonosnijih u Hrvatskoj", rekla je predsjednica udruge 'Nismo same' Ivana Kalogjera, koja je i sama preboljela rak dojke.

Nacionalni preventivni programi nisu dovoljni

Predstojnik Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb prof. dr. Stjepko Pleština upozorio je na nejednaku dijagnostiku u cijeloj državi:

"Ključno je donošenje Nacionalnog plana borbe protiv raka. Hrvatska je jedna od rijetkih europskih zemalja koja nema Nacionalni plan i pri tome ne na deklarativnoj, već na izvedbenoj razini. Mora se znati gdje bolesnik ide, što će tamo dobiti i u kojem roku", rekao je.

Upravo zbog visoke smrtnosti od raka Vlada RH donijela odluku o pokretanju preventivnih programa probira kojima je cilj rano otkriti rak, ukloniti ga na vrijeme te tako dugoročno smanjiti pobolijevanje i smrtnost. Tako je 2006. godine usvojen Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke, a 2010. godine Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice. Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka dojke obuhvaćene su sve žene u Republici Hrvatskoj u dobi od 50 do 69 godina.

U okviru ovog programa žene mogu obaviti mamografski pregled dojki svake dvije godine tako da im pozivi za besplatni mamografski pregled stižu na kućnu adresu, istaknula je nacionalna koordinatorica Programa otkrivanja raka vrata maternice Dinka Nakić, dr.med.

"Sve smjernice i sva epidemiološka istraživanja pokazuju kako je za zdrave žene dovoljno da Papa test učine jednom u tri godine budući da je za razvoj raka vrata maternice potreban dug period od 10 i više godina. Češće bi trebale ponovite Papa test samo one žene kojima prethodni Papa test nije bio uredan i to po preporuci svog ginekologa. Pritom svakako valja voditi računa o tome da Papa test, nažalost, ne otkriva rak jajnika, bolest za koju još ne postoji program probira", zaključila je dr. Nakić i pozvala sve da se odazovu na pozive na preventivne preglede budući da o zdravlju trebamo brinuti dok smo zdravi, jer kada se razbolimo već je kasno.

Rak jajnika i jajovoda vodeći je uzrok smrti od svih ginekoloških zloćudnih bolesti

Voditeljica Odjela za radioterapiju i kemoterapiju Zavoda za ginekološku onkologiju KBC-a Zagreb prim. dr. Višnja Matković istaknula je kako će unatoč sve radikalnijim kirurškim zahvatima i upotrebi novih citostatika više od 70% bolesnica s uznapredovalim stadijima bolesti (III i IV), koje čine najveći broj bolesnica, dobiti povrat bolesti i umrijeti.

"U liječenju raka jajnika važan je multidisciplinarni pristup koji uključuje radikalni kirurški zahvat s ciljem odstranjenja makroskopski vidljive bolesti nakon koga slijedi kemoterapija na osnovi platine u kombinaciji s paklitakselom. Kirurgija kao primarni oblik liječenja raka jajnika danas bi se morala provoditi samo u specijaliziranim ginekološkim centrima jer samo potpuno odstranjenje tumora i njegovih presadnica pruža bolesnicama šansu za bolje preživljenje", rekla je prim. dr. Matković.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.