MORAJU NAJAVITI ODLAZAK

ZABRANA PUTOVANJA Ni jedan sportaš ne smije preko granice bez dozvole

Autor

ig/Ante Buškulić/24sata

Hrvatski olimpijski odbor izdao je naputak svim sportašima koji idu na bilo kakvo natjecanje u inozemstvu da najave svoj odlazak. Navode kako Olimpijske igre u Tokiju za sada nisu ugrožene.

26.02.2020. u 16:25
Ispiši članak

"Hrvatski olimpijski odbor, kao krovno sportsko tijelo u Republici Hrvatskoj, pozorno prati sve događaje vezane uz pojavu korona virusa, a naročito zbog pojave virusa u zemljama u našem okruženju, kao i prvog slučaja kod nas. Pridržavajući se preporučenih mjera, svi sportaši i sportske ekipe moraju najaviti svoj odlazak na sportska natjecanja izvan granica Hrvatske te čekati službeni stav nadležnih tijela o tome imaju li ili nemaju odobrenje za odlazak.", rekao je glavni tajnik HOO-a Josip Čop.

"Što se tiče mogućnosti neodržavanja Olimpijskih igara u Tokiju ove godine, naravno da postoji i takva opasnost. No, u HOO-u smatramo da ima dovoljno vremena da se ova globalna zdravstvena kriza pravovremeno stavi pod kontrolu i da će se Igre, svakako, održati", dodao je.

"U suprotnom, HOO će se u svemu pridržavati preporuka i odluka Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO), koji skupa sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom prati razvoj događaja oko širenja korona virusa. Podsjećamo da je MOO sredinom veljače izvijestio svoje članice da otkazivanje OI u Tokiju ili njihovo preseljenje iz Tokija - zasad ne dolazi u obzir", piše 24sata.

Zdravstvena komisija Hoo-a izdala je i naputke za sportaše o tome kako se provode opće higijenske mjere:

"Na svim putovanjima i natjecanjima, a posebice na putovanjima i natjecanjima u dalekim destinacijama s neuobičajenim klimatskim uvjetima (puno vlage i sl.) te neuobičajenim prehrambenim namirnicama, VAŽNO JE pridržavati se svih nužno potrebitih HIGIJENSKIH MJERA zaštite zdravlja. Poseban rizik sa sobom nose putovanja vezana uz masovna okupljanja, a to su i SPORTSKA NATJECANJA!

HIGIJENA RUKU

ČESTO perite ruke vodom i sapunom i/ili koristite maramice na alkoholnoj bazi za dezinfekcije ruku!

Perite ruke prije, za vrijeme i nakon pripreme hrane!

OBAVEZNO perite ruke prije jela!

PRIJE i NAKON KORIŠTENJA WC-a OBAVEZNO PERITE RUKE!

Kada kašljete i kišete, nastojte zaštititi usta maramicom i OBAVEZNO operite ruke!

Izbjegavajte RUKOVANJA i KONTAKTE (samo kad je nužno), odmah operite ruke vodom i sapunom ili dezinficirajućim maramicama na alkoholnoj bazi!

Na aerodromima i pri svim ostalim sredstvima prijevoza OBAVEZNO izbjegavajte dodirivanje predmeta i stvari te se klonite većeg zadržavanja!

OPĆE SMJERNICE - VODA i HRANA

Sugeriramo piti VODU - originalno flaširanu, nikako iz slavine!

TEMELJITO prati sirovu hranu, voće, povrće i koristiti provjerenu vodu!

IZBJEGAVAJTE jesti nedovoljno termički obrađenu hranu!!! (posebice meso)

Jedite svježe pripremljenu hranu, DOBRO kuhanu i pečenu!

IZBJEGAVAJTE jesti u NEPROVJERENIM i IZGLEDOM SUMNJIVIM RESTORANIMA, bez vidljivo istaknutih HASAP certifikata!

NE JEDITE SLADOLED, SLASTICE i NE KORISTITE LED u pićima!

KORISTITE RAZLIČITE DASKE i NOŽEVE za REZANJE NAMIRNICA!

Nakon rada sa sirovom, a prije rada s kuhanom hranom - OBAVEZNO operite ruke!

NOŠENJE ZAŠTITNE MASKE

PRIJE UPORABE zaštitne MASKE obavezno operite ruke vodom i sapunom ili dezinficirajućom alkoholnom maramicom!

Pokrijte usta i nos i PROVJERITE da maska dobro prijanja uz lice!

IZBJEGAVAJTE DIRANJE MASKE!

Ako se maska navlažila, ZAMIJENITE je novom!

NE KORISTITE ISTU MASKU VIŠE PUTA!

Masku skidajte sa stražnje strane glave, NE DIRAJTE prednji dio i BACITE je u kantu s poklopcem! NAKON TOGA OBAVEZNO OPERITE RUKE!

DOBRO JE UPAMTITI:

S osobom koja kašlje, kiše i ima temperaturu razgovarajte s udaljenosti od barem jednog metra!

Izbjegavajte kupanja u vodama stajaćicama, primjerice - u jezerima!

Nemojte pljuvati na cestu!

VAŽNO

PRIDRŽAVAJTE SE SVIH NAPUTAKA MJERODAVNIH ZDRAVSTVENIH USTANOVA i UPUTA (VAŠIH) SVJETSKIH ŠPORTSKIH ORGANIZACIJA, kao i organizatora MULTIŠPORTSKIH PRIREDBI na kojima sudjelujete (sportaš, trener, sudac, delegat) kao aktivni sudionik ili gost".

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.