Teksaški obračun u prijateljskom tonu

VIDEO Vatreni se iskupili za poraz od Perua i golom kapetana Rakitića svladali Meksiko

Autor

šm

Hrvatska nogometna reprezentacija noćas od 04:00 igra svoju drugu utakmicu sjevernoameričke turneje. Nakon što su poraženi u prvoj utakmici na Floridi od Perua, igrači Zlatka Dalića će u Teksasu pokušati osvjetlati obraz protiv Meksika. 

28.03.2018. u 06:01
Ispiši članak

Escobar  je označio kraj utakmice. Hrvatska je slavila golom Rakitića s bijele točke. U svakom slučaju puno bolja utakmica nego što je to bio susret s Peruom. Danas je to izgledalo puno bolje. Igra je imala i glavu i rep, što se napada tiče, dok obrana nije plivala i griješila kao u prethodnom duelu. Sjevernoamerička turneja će definitivno donjeti neke odgovore izborniku Daliću, no isto tako bi mogla otvoriti i nova pitanja, pogotovo ako su ozlijede igrača ozbiljne.

HRVATSKA - MEKSIKO 1:0 (Rakitić 62'- 11m)

------------------------------------------------------------------------------------------------

93' - Izvrstan potez Kovačića. Fino je povukao, ali kada je shvatio da ga suigrači ne prate, staje na loptu i smiruje napad. Nema smisla srljati u ovoj fazi utakmice.

90' - Ušli smo u sudačku nadoknadu. Hrvatsku samo tri minute dijele od nove pobjede.

88' -  Novi korner za Hrvatsku izborio je Pašalić.

Vida gađa preko gola nakon udarca iz kuta.

82' - Sjajna šansa za Pašalića nakon prodora i povratne lopte Čopa.

79' - Meksikanci sada stišču obruč u pokušaju da poravnaju. 

Nastradao Vida. Glavom blokirao jedan topovski udarac Hernandeza.

74' - Potencijalno novi problemi za Hrvatsku. Ćorluka ide van, a Zoran Nižić ulazi na njegovo mjesto. Dalić radi petu zamjenu. Pa odmah i šestu. Rakitić ide van, Vida preuzima kapetansku traku s obzirom da je dokapetan Ćorluka izašao trenutak ranije.  Čop je ušao u igru. Jedan od strijelaca u prethodnom duelu s Meksikom od prije godinu dana.

72' - Dalić ponovno mijenja. Pašalić  je ušao.

71' - Meksikanci traže 11 m zbog igranja rukom u kaznenom prostoru, ali sudac iz Guatemale ne pokazuje na bijelu točku.

68' - Nova zamjena kod Meksika. Salcedo je izašao iz igra, a na travnjaku je Alvarez.

Pivarić pada na Lozana nakon jednog zračnog duela i obostranog povlačenja. Meksikanac je izvukao deblji kraj. 

66' - Slobodni udarac na vrhu kaznenog prostora . Vida i Bradarić udruženim snagama rade faul. Meksiko ima par dobrih izvođaća, prvenstveno Layun, ali puca Vela. Od zida u korner.

65' - Izvrsna intervencija Kalinića. Vratar Genta se dobro pozicionirao.

61' - Kazneni udarac za Hrvatsku. Ruši Jedvaja karate udarcem na rubu 16m.

Rakitić je izvođać i u svom 90. nastupu zabija svoj 14 gol u dresu Vatrenih. Gooooool. Hrvatska vodi 1:0 .

 

60' - Nova zamjena. Kod Meksika ulazi Jimenez i mijenja Guardada. Rog je ušao umjesto Pjace.

58' - Rakitić izvrsnom dugom loptom gura Rebića u prodor. Eintrachtov krilni napadač probija stranu i ubacuje, ali obrana Meksika je ponovno dobro postavljena.

53' - Jedvaj slučajno udario Kalinića koljenom u glavu. Kratka pauza zbog ukazivanja pomoći no bivši vratar Hajduka će za razliku od nekih suigrača moći nastaviti utakmicu.

51' - Šansa za Velu koji gađa pored gola. Meksikanci izvrsnom dugom loptom gurnuli napadača LA Galaxya u priliku.

50' - Novi problemi za Pjacu. Nakon jednog doskoka odmah se primio za nogu.

46' - Započelo je drugo poluvrijeme. Meksički izbornik, Osorio, radi trostruku zamjenu početkom drugog djela. 

--------------------------------------------------------------------------------

Kraj prvog dijela gdje je Hrvatska imala bolje šanse iako je Meksiko bio dominantna momčad što se posjeda tiče (64:36%).  Hrvatska 6 udaaraca od čega 2 u okvir, a Meksiko ima  4/0 omjer udaraca prema golu. Bez obzira na prilike ostalo je 0:0, ali u svakom pogledu jedna bolja utakmica nego protiv Perua.

------------------------------------------------------------------------------

47' - Badelj se ne vraća. Bradarić ušao na njegovo mjesto.

45' - Novi problemi za Dalića. Badelj je nastradao u jednom neopreznom startu na Velu gdje je mogao zaraditi žuti karton, što bi bilo bolje nego da se ozlijedio. Ukazuje mu se pomoć.

Dvije minute nadoknade.

43' - Novi korner za Rakitića. Ubačaj na pet metara, ali Vida samo dira loptu. Bez prave preciznosti i opasnosti. Još jedna u nizu poluprilika za Vatrene.

39' - Nova zanimljiva situacija pred Ochoom. Zamalo ga je iznenadio Pivarić. Ayala čisti nakon kornera i brzo se otvaraju te zamalo zabijaju za 1:0. Lozano ubacuje, no lopta na svu sreću ne dolazi do njegovih suigrača.

37' - Rakitić pronalazi Ćorluku no stoper Lokomotiva gađa preko gola.

36' -  Kratko izveden korner nakon čega Guardado radi prekršaj nad Rakitićem koji sam izvodi slobodni udarac. Novi korner.

35' - Promjena i kod Hrvatske. Vrsaljko ide na klupu dok je Jedvaj ušao na njegovo mjesto.

31' -   Meksiko ponovno prijeti iz prekida, ovaj put iz skračenog kornea, ali pokušaj Lozana je bezopasan. Na drugoj strani ponovno lijevi bok probija motorički iznimno jaki Rebić, ali ubačaj ne pada na plodno tlo.

24' - Slabo izveden slobodni udarac Guardada, ali se Kalinić nije snašao i izbacuje loptu u novi korner. Meksikanci dosta slabo izvode prekide, odnosno obrana Vatrenih za sada je na visini zadatka. 

18' - Još jednom kombiniraju mlade snage Vatrenih. Vrsaljko, Pjaca i Rebić koji puca, no dosta slabo. Bezopasno.

17' - Hrvatska nastavlja stiskati. Rebić je iznimno raspoložen. Igrač Kovačevog Eintrachta je dobro ušao u utakmicu.

Opet kombiniraju Kovačić i Rebić.

14' - Rebić u izvrsnoj prilici. Snažan udarac iskosa brani Ochoa.

Bit će potrebna i prva zamjena. Araujo je nastradao u pokušaju da blokira Rebićev udarac. Reyes je ušao na njegovo mjesto.

12' - Rakitić izvrsno vuče kontru i u situaciji četiri na dva daje na desno za Kramarića koji je uspio fintom slomiti čuvara, no gađa neprecizno pored gola. 

11' - Neugodan ubačaj Chicarita, a Vrsaljko ponovno dobro pokriva i izbacuje u korner koji je bezopasno izveden.

9' - Slobodni udarac za Meksiko izvodi Guardado i nakon lošeg početnog ubačaja, lopta ponovno vračena u 16 m, a sudac zaustavlja igru zbog prekršaja u napadu.

7' - Kombiniraju Pjaca i Kramarić, ali nije prošla ni ova kombinacija na vrhu kaznenog prostora. 

4' - Puno bolji poćetak Vatrenih nego protiv Perua. Visoki pritiskom na posljenjdu liniji pokušavaju natjerati Meksiko na pogrešku, kao što je Peru napravio nama u prethodnoj utakmici.

2' - Prva prilika na utakmici i zakluhali su je Pivarić i Pjaca.

1' -  Započela je šesta po redu utakmica između Meksika i Hrvatske.

--------------------------------------------------------------------------------------

Sve je spremno za početak utakmice. Igrači su na terenu AT&T stadiona i sviraju himne.

Izbornici kreću s ovim sastavima:

HRVATSKA: L. Kalinić; Pivarić, Vida, Ćorluka, Vrsaljko; Rakitić, Kovačić; Badelj, Kramarić, Rebić, Pjaca

MEKSIKO: Ochoa, Araujo, Ayala Héctor Moreno, Jorge Hernández, Govea, Guardado, Pizarro, Vela, Javier Hernández, Lozano

--------------------------------------------------------------------------------------

Noćašnji protivnik Vatrenih na papiru je dosta jača reprezentacija od Perua, a kada se tome pridoda činjenca da Hrvatska niti ne nastupa u najjačem sastavu, teško je procijeniti i pretpostaviti što nas očekuje.

Podsjetimo, Peru je u potpunosti nadigrao najjači sastav Hrvatske retultatom 2:0 i to s neviđenom lakoćom. Gareca, izbornik Perua, je u svim segmentima igre nadmudrio Dalića. Pridodamo li tome motivaciju i zainteresiranost igrača, ovakvim porazom gotovo da i možemo biti sretni. 

No nije sve tako crno jer, ako treba gubiti utakmice da bi se nešto promijenilo, onda je to definitivno bolje u prijateljskim utakmicama koje su uvjetno rečeno nebitne (zato ih ukidaju i uvode Ligu nacija op.a.). 

Hrvatska u novom ruhu

Utakmica na AT&T stadionu u Teksasu bi mogla donijeti neke odgovore, prvenstveno, tko zaslužuje mjesto u momčadi, pozivnicu za Rusiju. Priliku će dobiti igrači koji su većinu vremena “alternative” petorki koja je napustila SAD. Riječ je o Modriću, Perišiću, Brozoviću, Subašiću, Mandžukiću i Kaliniću, dok je Rakitić odlučio ostati sa suigračima iako se i on trebao vratiti u Europu prije provjere s Meksikom.

Dalićev potez da “odmori” neke igrače nije sjeo dobro svim reprezentativcima, tako da se postavlja i pitanje kakva je atmosfera među reprezentativcima:

“Žao mi je što su ti igrači otišli. Ne okupljamo se tako često, do prvenstva je manje od tri mjeseca, sigurno da bi bilo puno bolje da su oni tu. Otišli su, no što je, tu je. Međutim, igrači koji jesu tu su fenomenalni i mislim da se ti izostanci neće osjetiti” - izjavio je Ćorluka za Sportske novosti, te je dodao:

“Ne vidim zašto bi netko morao otići iz reprezentacije, mislim da su svi igrači koji su ovamo došli trebali i ostati na obje utakmice. To je moje mišljenje”.

Kod Dalića nema švercanja

I izbornik se osvrnuo na odlaske:

"Plan je bio da podijelimo vrijeme igračima i da se šestorica ranije vrate kući, te da protiv Meksika priliku dobiju drugi igrači. Primjerice, bio bi veliki rizik da Modrić igra opet nakon svog oporavka od ozljede, a jako dobro znam njegove kvalitete i ne moram ga dodatno provjeravati. Imam svoj cilj i svoj plan. U njega vjerujem, tako radim i ništa me neće omesti".

Da se iz grešaka i poraza najbolje uči svjestan je i Dalić.

"Vidio sam puno stvari protiv Perua, vidjet ću i protiv Meksika i znat ću potom odlučiti. Dogovorio sam se sa spomenutom šestoricom da mogu otići jer želim vidjeti, naprimjer, Rebića, Kovačića, Pjacu, Kramarića u odnosu na Perišića, Mandžukića, Brozovića i Kalinića, te onda donijeti odluku. Ne mogu dopustiti da se igrači 'švercaju' i da igraju zbog imena. Ne igraju imena, igra reprezentacija. Opet, ovo nam je zadnja provjera prije završnog okupljanja u svibnju, zadnja šansa da isprobam neke pojedince te je i zbog toga pao dogovor o odlasku šestorice" - dodao je izbornik.

Meksiko je jak, ali ne i nepobjediv

Svježa krv sigurno će donijeti neke pomake u igri jer teško da može gore nego protiv Perua. Eksperimenti ne znače nužno nešto loše, dapače - prisjetimo se samo utakmice igrane u Los Angelesu prošle godine kada je praktički selekcija HNL-a uz par “legionara” pod ravnanjem Ante Čačića pobjedila 2:1 golovima Čopa i Tudora.

“Meksiko je jak, ali nema veze, borit ćemo se. Moramo izvući što više koristi iz ovih utakmica, zato sam i odabrao kvalitetne suparnike. Hoću vidjeti gdje smo i kako reagiramo u teškim situacijama. To će biti dobra provjera” - izjavio je Dalić.

Meksiko je prije koji dan dokazao da je jak slavivši u prijateljskoj utakmici protiv Islanda 3:0, a možemo se nadati da će umjesto takve izvedbe ponoviti onu od prije godinu dana.

Kako god bilo, važno je izvući pouke iz ovih utakmica, za što prijateljski susreti, naravno, i postoje.

Tekstualni prijenos pratite na našem portalu od 04:00.

Komentari

VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.