Zimski predah je gotov, Modri nastavljaju s pobjedama

VIDEO: Dinamo u golijadi na Gradskom vrtu nanio Osijeku prvi poraz na domaćem terenu

Autor

šm

Nakon skoro dva mjeseca pauze, HNL nam se vraća na nogometne travnjake, a samim time i na male ekrane. Zimska pauza završila je jučerašnjim remijem Intera i Slaven Belupa u Zaprešiću gdje su prvoligaši odigrali prvu službenu utakmicu 2018. godine. Na neugodnom i teškom travnjaku, kojeg su pomogli čistiti i navijači pred samu utakmicu, započelo je  21. kolo HNL-a.

10.02.2018. u 18:55
Ispiši članak

Osijek i Dinamo odigrali su ljepoticu kola u Gradskom vrtu. Zagrepčani su poveli s 4:0, no domaćin se nije predavao i u furijoznih par minuta smanjuju zaostatak. U tim trenucima Osijek je bio opasan te je lako mogao i do još kojeg pogotka, no gosti su rutinirano priveli utakmicu kraju i upisali prvu pobjedu u 2018. godini. Osijek niti osmu uzastopnu utakmicu na domaćem terenu protiv Dinama nije uspio slaviti, štoviše Dinamo im je nanio prvi poraz kod kuće u sezoni.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

90' +  - KRAJ UTAKMICE.

Pobjeda Dinama koja je mogla biti i uvjerljivija da nije bilo opuštanja kod 0:4.

93' - Zadnja promjena kod Dinama. Soudani ide van, Hodžić će dobiti koju sekundu na travnjaku Gradskog vrta.

87'- Požutio i Boban, drugi igrač domaćina s javnom opomenom. 

84' - Cvitanović pojačava obranu. Rrahmani ide u igru umjesto napadača Gavranovića.

80' - Bočkaj dobro izvodi slobodni udarac. Puca opasno, ali za malo preko gola. Osijek u ovim trenutcima opasniji nemjerljivo. Bobanov gol im je dao krila i sada redaju opasne napade pred golom Dinama.

77'- GOOOOOOL za Osijek. Gabrijel Boban zabija z 2:4. Izvrsna dubinska lopta Pušića za bivšeg napadaća NK Zagreb koju igrač koji je ušao  s klupe u nastavku posprema iza leđa Livakovića. Sve tri zamjene koje je napravio Zekić su urodile plodo. Dva su igrača zabila, a jedan asistirao. 

76' - Pokušava i Bočkaj. Ide blizu Livakovićeve stative.

74' - GOOOOOL. Grezda se izvrsno oslobiodio i zabio svoj peti gol u sezoni. Osijek smanjuje zaostatak na 1:4. 

71'- Prva zamjena kod Dinama. Debitantski nastup Hajrovića koji je ušao umjesto Olma.

70' - Prvi konkretniji napad Osijeka u nastavku. Nakon udarca iz kuta Barač se našao u šansi , ali nije uspio pogoditi i zatresti Liakovićevu mrežu.

68' -GOOOOOL. Potop Osijeka na Gradskom vrtu. Ademi zabija svoj drugi gol. Lecjaks ubacuje, Moro se oslobodio čuvara. Gavranović gađa vratnicu,  kapetan je opet na pravom mjestu i "posprema" odbijanac. 

66' -Posljednja zamjena kod Osijeka. Ejupi je izašao, a na njegovo mjesto ulazi Pušić. Slavonci će sada pokušati s tri napadača ugroziti obranu -dinama. 

63' - Pokušaj Mirka Marića, bivšeg igrača Dinama koji je prije koji trenutak ušao u igru. Puca preko gola te Osijek i dalje ostaje na jednom udarcu u okvir.

Dinamo nastavlja s lijepom igrom. Modri fino kombiniraju, sitnim vezom i brzim kratkim dodavanjima koje obrana Osijeka ne uspijeva zaustaviti.

57' - GOOOOOOOL. Dinamo se poigrava s obranom  Osijeka. Izrsna kombinacija Olma i Lecjaksa. Lopta se vratila Španjolcu koji čini što nije uspio koji trenutak ranije, zabija za 3:0. Španjolčev četvrti gol ove sezone. 

Instant reakcija s osječke klupe. Zekić s promjenama pokušava promijeniti i moment utakmice. U igru su ušli Boban i Marić.

55' - Olmo se oslobodio čuvara, ali slabašan pokušaj u prvi kut.

50' - Pad u kaznenom prostoru nakon dobrog lažnjaka Hajradinovića. Duel Benkovića i Mudražije nakon kojeg je sudac Pajač procijenio da nema govora o kaznenom udarcu.

48' - Nova vrhunska šansa za goste.  Stojanović za Ademija koji je na vrhu kaznenog prostora izvsno ostavio loptu za Mora, a mladi veznjak pokušava naciljati gornji kut Maleničinog gola, ali udarac ide neprecizno preko gola. Prva prilika u nastavku.

46' - Započelo je drugo poluvrijeme. Osijek koji je pred svojim navijačima ove sezone bez poraza ima 45 min da ispere gorak okus prvog dijela.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Golovima Soudanija iz 15. i Ademija iz 38. minute, Dinamo na Gradskom vrtu vodi 2:0. Gosti bolji raspoloeniji i razigraniji, čemu u prilog ide i statistika Osijek prema naprijed bezopasan, stvorili jednu šansu, odmah na početku kada je Livaković obranio pokušaj Grezde.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

45'- Završilo je prvo poluvrijeme u kojem je Dinamo bio bolji i opasniji i apsolutno zasluženo Modri na odmor odlaze s uvjerljivim vodstvom od 2:0.

Dinamo igra dobro. Izvrsno kombiniraju i odrađuju tranziciju iz faze obrane u napad. 

42' - Kohorta traži pobjedu, a Osijek s par minuta do kraja prvog djela pokušava ubaciti u višu brzinu  i barem smanjiti zaostatak kako bi u nastavku imali bolju šansu protiv dominantnih Zagrepčana.

38' - GOOOOOL. Soudani dobiva još jedan duel sa svojim čuvarem. Oslobodio se i na pladnju na drugoj vratnici poslužio kapetana, a Arijan Ademi nema težak posao pogoditi Osijekovu mrežu. 

36' - Prvi žuti karton za Osijek. za Barača. Sveukupno treća javna opomena koju je pokazao sudac.

35' - Novi slobodni udarac za Dinamo. Ponovno je Moro izvođać. Bolja kombinacija, ali na kraju ponovno nema uspjeha.

Dinamo u ovim trenutcima dominira s posjedom 54:46 %

31'- Lecjaks probija po boku i ubacuje za Soudanija, ali ispred Alžirca u korner čisti Bočkaj. Novi korner, ali opet bezopasan.

23' - Novi žuti karton za Dinamo. Pola zadnje linije gostujučeg sastava sada ima . Javna opomena za Leškovića.

20' - Nova gužva u kaznenom prostoru Malenice. Olmo ostaje sam, ali nema kvalitetne završnice.

19' - Soduani pokazuje koliko je spreman i zbog čega je najbolji igrač lige. No još uvijek nije na pravoj radnoj temperaturi. Radi faul u napau nakon št je driblingom izbacio prvog čuvara, no nije uspio pobjeći do kraja obrani domaćina.

18' - Prvi korner za Dinamo. Loše izvedeno i nema opasnosti po gol Osijeka.

16'- Prvi žuti karton. Javna opomena za Stojanovića 

15' - Taman kad sam pohvalio obranu Osijeka, Soudani ih čini naivnima. Neuspjeli pokušaj off-side zamke gura Soudanija u šansu, a Alžirac to ne može promašiti i zabija svoj 12 gol u HNL-u. 

14' - Pokušaj brzog otvaranja za Dinamo, ali je izostao kvalitetan završni pas. Osijekova obrana za sada na visini zadatka, kao i navijači koji bodre svoje igrače glasnim navijanjem.

11' - Slobodni udarac za goste uz žestoke prosvjede domaćih igrača.

Izveo ga je Moro. Pokušaj kratke kombnacije koji bolje da ni nisu isprobali igrači Dinama. Osijek se s lakočom brani.

7' - Izvrsna prilika za Osijek. Grezda ide oči u oči s Livakovićem, ali vratar Dinama rješava i brani prvu šansu na susretu.

1' - Započela je utakmica između Osijeka i Dinama. Derbi 21. kola HNL-a.

Ispipavanje snaga na početku utakmice, prva je u novoj godini i k tome i derbi tako da je oprezniji ulazak u susret oba dva sastava i očekivan.

Probudile se tribine. Kohorta navijanjem daje impuls Osijeku.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sastavi s kojima započinju treneri su:

OSIJEK: Malenica - Grgić, Škorić, Barač, Bočkaj - Mudražija, Mioč - Lopa, Hajradinović, Grezda - Ejupi

DINAMO: Livaković - Stojanović, Benković, Lešković, Lecjaks - Ademi, Doumbia - Soudani, Moro, Olmo - Gavranović

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vodeći sastav lige, Dinamo,  danas od 17 sati u Osijeku na Gradskom Vrtu igra prvu utakmicu drugog djela sezone. Istoimeni domaćin, Osijek, koji je trećeplasirana momčad lige, ove sezone nastavlja graditi i nadograđivati prošlosezonski uspjeh (završili kao treći op.a.) i u žestokoj su borbi za izlazak u Europu i ne samo to, možda i za najveći uspjeh u povijesti, što bi bila pozicija doprvaka koja im za sada bježi dva boda, a trenutačno je drži splitski Hajduk koji ima 38 bodova. 

Posljednju utakmicu 2017. godine Osijek je odigrao u Puli gdje su remizirali s Istrom (1:1) kojoj još uvijek "visi" nastavak sezone zbog nagomilanih dugova i financijskih problema. Za Osječane je dobra stvar što je kostur momčadi ostao netaknut jer trener Zoran Zekić može računati na sve igrače s kojima je završio prvi dio sezone.

Dinamo je kvalitetan, ali nismo ni mi loši

Trener Osijeka utakmicu očekuje s puno samopozdanja bez obzira što je Osijek posljednju ligašku pobjedu protiv Dinama na Gradskom vrtu ostvario 30. ožujka 2014. godine. 

"Gledali smo sve njihove pripremne utakmice, a vidim da oni ističu kako naše baš i nisu. Kroz analizu smo vidjeli puno dobrih stvari u njihovim redovima, zasigurno i određene slabosti koje ćemo nastojati iskoristiti. Doveli su Gavranovića koji im je dodatna snaga u otvaranju igre, angažirali su i Hajrovića koji je također kvalitetan igrač. Znamo Dinamove mogućnosti u pogledu dovođenja pojačanja, ali imamo i mi kvalitetnu momčad. Iako nas baš i nema puno, glavnina je igrača ostala na okupu. Moramo sada pronaći dovoljno snage i motivacije u našim unutarnjim rezervama koje zasigurno još imamo" - istaknuo je trener Osijeka. 

Dok je Zekić mogao biti zadovoljan s igračkim kadrom s kojim ulazi u borbu za drugo mjesto, nije mogao biti zadovoljan s rezultatima u pripremnim utakmicama gdje su njegovi igrači pretrpjeli tri poraza. Gubili su od Kijevskog dinama, Steaue Bukurešt i Lokomotiv Moskve. Također, Osijek ni u prve dvije utakmice s Dinamom ove sezone ne zna za pobjedu (obje završile 1:1), a zadnji put su slavili kod kuće prije čak sedam utakmica 2014. godine.

Dinamo osvježen ulazi u lov na naslov

S druge pak strane. Zagrebački plavi u nastavak sezone ulaze jači za nekolicinu zvučnih imena, prvenstveno Gavranović i Hajrović, od kojih se puno očekuje u proljetnom dijelu i naravno iduće sezone u borbi za europsko proljeće i s dobrim rezultatima s pripremnih utakmcia.

Dinamo je vodeća momčad lige s 50 bodova, odnosno 12 bodova više od najbližeg pratitelja Hajduka, tj. 14 više od današnjeg protivnika. U slučaju pobjede Modri bi naprvili veliki iskorak ka vraćanju naslova na Maksimir jer bi prednost bila velika i za momčad Dinamovih kapaciteta vjerojatno nedostižna.

No da ne bi bilo da je sve idealno pobrinulo se vrijeme, točnije vremenske ne prilike na što se pred utakmicu osvrnuo i trener Mario Cvitanović.

"Što se tiče utakmice u Osijeku, čeka nas nastavak sezone i sigurno teška utakmica. Postoje faktori na koje možemo i na koje ne možemo utjecati. Protiv prirode se ne možemo boriti. Nadamo se da će teren biti dobar za igru, a u suprotnom ćemo se morati adaptirati i boriti. Spremni smo i na to. Utjecati možemo na stvari na terenu, na našu prezentaciju, isticanje naših stvari koje smo uvježbavali i korigirali kroz pripreme. Nadam se da ćemo te stvari primijeniti i da ćemo ih pokazati na terenu" - rekao je trener Modrih.

Da je Osijek problematična momčad, za Dinamo, pokazuje podatak da su jedini sastav HNL-a kojeg Dinamo nije uspio svladati, ali ovo je nova godina, nova utakmica i nova prilika za sve aktere da pokažu što su vježbali i trenirali na pripremama. Pauza je bila duga i s obzirom na ulog, ako će travnjak dopustiti, trebala bi ovo biti jedna zanimljiva utakmica.

Spomenimo i da je Dinamo jedina momčad HNL-a bez poraza, niz za koji se nadaju da će nastaviti i nakon ovog derbija.

Uz utakmciu Dinamo - Osijek u sklopu 21. kola igraju se još utakmice Cibalija - Hajduk, Lokomotiva - Rudeš koje su na rasporedu sutra, tj. u nedjelju.

 

 

Komentari

VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.