18. KOLO HNL-a

Dinamo slavio u derbiju protiv Hajduka izvrsnim pogotkom Poljaka Kadziora

Autor

šm

U derbi utakmici 18. kola Prve HNL Dinamo je u Zagrebu pobijedio Hajduk s 1-0 (0-0).

16.12.2018. u 14:25
Ispiši članak

Nogometaši Dinama pobjedom nad najvećim rivalom okončali su jesenski dio prvenstva u HNL ligi u kojoj uvjerljivo vode sa 45 bodova, dok je Hajduk novim porazom zaokružio svoju "sumornu jesen" u kojoj je četiri posljednje utakmice igrao u Poljudu pred praznim tibinama, ispao u četvrtfinalu Kupa, te se pred nastavak proljetnog dijela prvenstva u veljači sa 23 boda nalazi tek na šestom mjestu Prve HNL. 

Prvo poluvrijeme proteklo je u dominaciji nogometaša Dinama koji su mogli povesti već u 35. sekundi u kojoj nakon ubačaja Gojaka Petković puca po travi ali lopta odlazi pored vratnice. U 29. minuti  Šitum sjajno proigrava Gojaka koji se našao sam pred vratarom Hajduka ali Posavec brani  njegov udarac s udaljenosti od pet metara nogom.

Gosti su prvu prigodu i jedini udarac na gol u prvom dijelu uputili u 35. minuti kada se Jairo u solo prodoru probio kroz obranu Dinama i iskosa d desne strane gađa ravno u dobro postavljenog Livakovića. 

Dinamo je došao u vodstvo u 49. minuti nakon što je Poljak Kadzior iz slobodnog udarca s udaljenosti od 25 metara prebacio živi zid i neobranjivo pogodio u lijevi kut nemoćnog golmana Posavca. 

Dinamo je nakon vodstva prepustio terensku inicijativu gostima iz Splita koji su u 80. minuti imali najizgledniju prigodu za izjednačenje ali je rezervni igrač "bjelih" Teklić, koji je zamijenio kapetana Caktaša, nakon što je prešao Mora tukao ravno u Livakovića.

Susret je odigran na stadionu Maksimir, a sudio je pred 11.100 gledatelja Ivan Bebek iz Rijeke. 

 Strijelac: 1-0 Kadzior (49)

-------------------------------------------------------

Kraj utakmice. Dinamo je slavio golom Kadziora u derbiju protiv Hajduka i potvrdio naslov jesenskog prvaka.

--------------------------------------------------------

95'- Gavranović osvaja loptu i gura Menala u priliku. Bivši igrač Širokog puca s vrha kaznenog prostora, ali i to je lak plijen za vratara Hajduka.

90'- Olmo ubacuje za Gavranovića koji iz voleja s 15 m puca, ali točno u golmana Hajduka.

Igrat će se pet minuta nadoknade.

89' - Posljednju promjenu radi Bjelica. Umjesto strijelca jedinog gola, Kadziora, ušao je Menalo.

83' - Opasan prodor Oršića nakon što mu loptu u prostor gura Gavranović. Ubacuje na drugu vratnicu, ali do lopte nije stigao Kadzior. Još jedna dobra prilika Dinama koji propušta potvrditi pobjedu.

80' - Slobodni udarac za Hajduk. Gyurcso ubacuje iz "skraćenog kornera", ali ubačaj na peterac je bio bezopasan.

U novom napadu Teklić je izvrsno prošao pored Mora i puca s nekih 15 metara, ali Livaković je dobro postavljen.

77' - Bjelica je spremio još jednu promjenu. Gavranović je ušao umjesto Petkovića.

73' - Na trenutak je zaustavljena utakmica zbog baklje. Prekid je iskoristio trener Hajduka koji radi posljednju promjenu. Jairo je  izašao, a Mađar Gyurcso je ušao u igru.

69'- Prva zamjena kod Dinama. Iz igre izlazi iz Šitum a Oršić je dobio priliku u završnici utakmice.

68' - Modri još jednom dobro otvaraju igru, a akciju je Petković završio škaricama, ali nije uspio zabiti. Kratko se ukazivala pomoć Kadzioru koji može nastaviti utakmicu.

65' - Dinamo nastavlja kontrolirati utakmicu, ali Hajduk se ne predaje. Hamza šalje loptu u prostor, ali Bradarić je požurio i našao se u zaleđu.

62' - Još jedna promjena kod Hajduka. Caktaš zbog ozljede izlazi iz igre, a na njegovo  mjesto ušao je Teklić.

59' - Prekršaj Bradarića na Kadzioru koji je sam izveo slobodni udarac i oštro ubacuje na pet metara gdje Vučur odbija. Hajduk se pokušao otvoriti preko Hamze koji nije uspio iskontrolirati loptu.

56' - Prva zamjena na utakmici. Jradi izlazi iz igre, a Palaversa je ušao na njegovo mjesto.

53' - Olmo zarađuje opomenu zbog povlačenja. Španjolcu je to treći žuti karton tako da ga neće biti u prvoj utakmici proljetnog dijela sezone. 

48' - Kadzior pada u duelu s Mikulićem te iznuđuje slobodni udarac u opasnoj zoni na 24 metra od gola Posavca. Poljak je sam izveo prekid i fantastično je prebacio živi zid. GOOOOOOOL za Modre i Dinamo vodi 1:0.  

Dinamov Poljak je proslavio skidanjem dresa za što je "nagrađen" opomenom .

46' - Počelo je drugo poluvrijeme. Nema promjena u sastavima što je u pauzi između dva dijela i najavio pomoćni trener Hajduka, koji je dodao da će tek nakon 60. minute raditi promjene.

--------------------------------------------

Kraj borbenog prvog poluvremena derbija na Maksimiru. Dinamo - Hajduk 0:0

--------------------------------------------

42' - Dobar solo prodor Tudora koji je u trku s centra nanizao nekoliko igrača i gura loptu u prostor za Jaira. Brazilac se dobro oslobodio čuvara, ali povratnu loptu poklanja igračima Dinama.

Novi prekršaj na drugoj strani terena i slobodni udarac za Kadziora koji ubacuje za Dilavera, ali opet nema opasnosti po gol Posavca. Nejasmić je požutio .

38' - Novi napad Hajduka. Bradarić gura loptu u prostor za Hamzu koji je dolazio iz drugog plana, li veznjak Bijelih loše prima loptu koja mu bježi u aut.

35' - Dobar solo prodor Jaira koji prolazi kroz dva igrača Dinama, ali puca u prvi kut Livakovićevog gola što vratar Dinama s lakoćom brani. Brazilac je prvi igrač gostujućeg sastava koji puca u okvir gola.

34' - Šitum prijeti iskosa sa šest metara. Udarac je uspio blokirati Vučur, a Posavec kupi loptu.

29' - Najbolja prilika na utakmici. Gojak je izbio sam pred vratara Hajduka nakon dodavanja Šituma, ali oči u oči s Posavcem ne uspijeva zabiti.

22' - Žuti karton dobio je Musa koji je napravio prekršaj prije koju minutu u želji da prekine kontru Hajduka. Bebek je dobro pustio prednost i nije zaboravio na start Dinamovog beka. 

20'- Kadzior je pobjegao Bradariću koji ga ruši. Slobodni udarac za najboljeg asistenta lige. Poljak je ubacio, ali Posavec lagano kupi. 

15' - Još jedan dobar ulazak Hajduka u posljednju trećinu terena, ali Livaković je bio koncentriran i kupi dubinsku loptu Hamze koja je bila namijenjena Jairu.

13' - Novi prekršaj Tudora koji zaustavlja Musu. Slobodni udarac za Dinamo iskosa s nekih 20 m izvodi Olmo koji ovaj put puca direktno po golu, ali nije uspio kvalitetno "zavrnuti" loptu.

10' - Dobar početak derbija. Na Maksimiru se igra otvoreno i dinamično, ali za sada bez pogodaka.

9' - Prvi prekršaj za žuti karton . Fran Tudor je bio preoran u želji da osvoji loptu što je sankcionirao sudac Bebek.

Slobodni udarac izvodi Olmo koji ubacuje loptu na pet metara no Šitum se nije snašao.

8' - Sada lijepo kombinira i Dinamo. Po lijevoj strani je dobro prošao Musa koji trzajem izbacuje svojeg čuvara, a dupli pas Olma i Petkovića je presjekao Nejašmić.

7' - Hajduk ponovno neugodno kombinira, ali ubačaj Tudora nije uspio dohvatiti mladi napadač Bijelih, Delić.

5' - Modri su izborili prvi udarac iz kuta. Ubačaj za Petkovića na prvu vratnicu, ali Hajduk se brani, a Moro u nastavku akcije loše centrira i izbacuje loptu u aut.

4' - Po prvi put prijeti i Hajduk, ali Caktaš nije uspio pronaći Jradija na drugoj vratnici. Nakon kratkog perioda dominacije Hajduka, zamalo je bljesnula kontra nakon pogreške Mikulića, ali Petković nije uspio pobjeći.

1' - Počeo je derbi. Dinamo kreće žestoko. Nakon ubačaja Gojaka s desne strane Petković puca zamalo pored vratnice.

------------------------------------------

Minute nas dijele od poćetka največeg hrvatskog derbija, a ovo su sastavi s kojima Bjelica i Oreščanin započinju utakmicu.

DINAMO: Livaković - Dilaver, Theophile, Perić, Musa - Šitum, Gojak, Olmo, Kadzior, Moro - Petković 

HAJDUK: Posavec - Tudor, Mikulić, Vučur, Bradarić - Nejašmić, Hamza, Caktaš - Jradi, Jairo - Delić

------------------------------------------

Uspješna nogometna godina je pri kraju. Nakon velikih ljetnih uspjeha reprezentacije, Modri su nastavili jahati na valu euforije što je okrunjeno prije koji dan s uspješno zgotovljenom epizodom u Europskoj ligi. Nakon što su osigurali proljeće u Europi, Dinamovce očekuje još jedna utakmica prije odlaska na "blagdane". Najveći hrvatski derbi završit će polusezonu koja je za domaćina bila uspješna, ali Modri žele još više.

"Ovo je još jedna utakmica u nizu za nas, važna je. Želimo pobijediti i završiti sezonu kako smo igrali cijelu jesen. Imamo dovoljno energije za to, igrat će ekipa koja sutra bude u najboljem stanju. Par igrača nije skroz zdravo, ali igrat će samo najbolji u ovom trenutku i vjerujem u pobjedu. Naš je cilj tri boda, u svakoj utakmici neovisno o protivniku, samo nam je to u glavama", rekao je Bjelica.

Modri u posljednje kolo ulaze kao vodeća momčad prvenstva s 42 boda, odnosno čak 19 više od svojeg najvećeg rivala.

"Cijeli tjedan radimo na stvarima koje mislimo da će se događati tijekom susreta. Očekujem kvalitetnu utakmicu, ovo su sve dobri testovi za nas, ali imam puno povjerenje u momčad i ne osjećam nikakav pritisak", - rekao je trener Hajduka Siniša Oreščanin.


Nakon jedne od najgorih polusezona u povijesti kluba, ranog ispadanja iz Europe, već trećeg trenera na klupi od početka sezone i skandala s igračima koji kockaju, piju i lijepe pršut po čelu Hajduku bi za dizanje morala pobjeda na Maksimiru stigla kao melem na ranu, ali i Dinamo se nešto pita.

"Da, Hajduk nema što izgubiti, neopterećenije ekipe uvijek znaju biti opasne. Imaju puno mladih igrača koji mogu biti neopterećeni u susretu sutra. Sve ovisi o nama i ako naša igra bude na nivou kao cijelu jesen", dodao je trener Dinama.

Ovo će biti drugi derbi sezone, no prvi u Zagrebu. Ranije tijekom godine, u devetom kolu, Dinamo je gostovao na Poljudu i u toj utakmici dva najveća Hrvatska kluba odigrala su bez pobjednika. Susret je završio 0:0, a kako će danas biti raspoloženi Modri i Bijeli saznajte u izravnom prijenosu na portalu Direktno.
 

Komentari

VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.