SPALADIUM ARENA

Hrvatska razbila i Island: Cindrić, Mamić i Stivi odveli Kauboje do nove fantastične pobjede!

Autor

Hrvatski rukometaši upisali su i drugu pobjedu u skupini A europskog prvenstva. Nakon što su u prvom kolu pobijedili Srbiju 32-22, odabranici Line Červara su u drugom kolu porazili Island 29-22.

14.01.2018. u 20:56
Ispiši članak

Hrvatska je odigrala još jednu sjajnu utakmicu. Nakon +10 protiv Srbije na otvaranju EP-a, u drugom kolu je 'pao' Island sa sedam golova razlike.

Island se još jednom pokazao kao 'stara mušterija' hrvatskih rukometaša. Na velikim natjecanjima (OI, SP, EP) Hrvatska nikada nije izgubila od Islanda.

U sedam utakmica igranih na olimpijskim igrama, svjetskim i europskim prvenstvima ostvarili smo šest pobjeda i jedan remi.

Islanđani su Hrvatsku dobili samo jednom i to u prvom međusobnom srazu, 1993. godine u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo u Hafnarfjorduru sa 24-22. 

Nakon neuvjerljivog prvog dijela, odabranici Line Červara su 'slomili' Island furioznim otvaranjem drugog poluvremena.

U prvih 12 minuta nastavka Hrvatska je napravila seriju 8-2 i pobjegla na velikih 22-15. U visokom ritmu je Hrvatska je nastavila do kraja susreta ostvarivši uvjerljivu pobjedu.

Do polovice prvog dijela bila je to izjednačena utakmica. Islanđani su u tri navrata imali i pogodak prednosti (3-2, 4-3, 8-7), no Hrvatska tada radi seriju 5-1 i bježi na tri gola prednosti (12-9).

Imali smo i napad za +4, no umjesto toga Islanđani su zabili dva brza gola za samo pogodak minusa (12-11). Pogodak razlike bio je i na kraju prvog dijela (14-13) u kojem su naši vratari imali samo jednu obranu.

U nastavak susreta Hrvatska je ušla furiozno. U prvih 12 minuta je načinila seriju 8-2 i pobjegla na šest pogodaka prednosti 22-15.

Na vratima je proradio Ivan Stevanović i Islanđani su se potpuno pogubili u grotlu splitske Spaladium Arene. U 52. minuti imali smo i fantastičnih osam razlike (26-18), a na koncu je završilo 29-22.

Hrvatsku je do druge pobjede predvodio Luka Cindrić sa sedam golova, Manuel Štrlek je zabio pet, dok su Igor Karačić, Luka Stepančić i Marko Mamić postigli po četiri gola. Ivan Stevanović sakupio sedam obrana, sve u drugom poluvremenu.

U suparničkim redovima najefikasniji su bili Aron Palmarsson s pet golova, Arnor Thor Gunnarsson sa četiri, te Omar Ingi Magnusson i Janus Dadi Smarason sa po tri gola.

U drugom susretu iz ove skupine rukometaši Švedske pobijedili Srbiju sa 30-25. Šveđani su upisali prvu pobjedu, a Srbi drugi poraz te sada imaju samo teoretske šanse za prolaz.

Unatoč konačnih +5 za Šveđane, Srbi su sedam minuta prije kraja kod rezultata 23-22 za Šveđane promašili čistu kontru za poravnanje, a potom su primili tri gola.  Skandinavci su 9. minuti stigli do vodstva 8-3, a sve do sredine drugog dijela stalno su imali prednost od četiri-pet golova.

Švedska je četverostruki prvak Europe, a ovom pobjedom su izborili drugi krug jer su u prvoj utakmici poraženi s dva razlike od Islanđana, pa u mogućem krugu tri ekipe imaju pozitivnu gol-razliku. 

Švedsku su do pobjede predvodili Albin Lagergren s pet golova, dok su po četiri postigli Johan Jakobsson, Niclas Ekberg i Lukas Nilsson.

Sjajnu predstavu pružio je i švedski vratar Mikael Appelgren koji je meč završio sa 19 obrana. U selekciji Srbije istaknuo se Nemanja Ilić s pet golova, dok je Petar Nenadić postigao četiri pogotka.

Na ljestvici vodi Hrvatska sa četiri boda, Island i Švedska imaju po dva boda, dok je Srbija posljednja bez bodova.

Hrvatsku reprezentaciju u posljednjem kolu 16. siječnja očekuje ogled protiv Švedske, a u drugom susretu igrat će Island i Srbija. Tri najbolje ekipe iz svake skupine nastavljaju natjecanje.

HRVATSKA - ISLAND 29-22 (14-13)

SPLIT. Spaladium Arena - 11,000 gledatelja; Suci: Evgeni Zotin i Nikolaj Volodkov (oba Rusija)

HRVATSKA: Stevanović, Alilović; Mihić, Buntić 2, Stepančić 4, Kopljar 1, Vori 1, Gojun, Horvat, Karačić 4 (1), Mandalinić, Štrlek 4, Čupić 2, Musa, Mamić 4, Cindrić 7

ISLAND: Gustavsson, Bjorgvinsson; Kristjansson, Palmarsson 5, Karason 2, Hallgrimsson, Atlason, Elisson, Sigurdsson 1, Gislason, Gudmundsson 3, Magnusson 3, A.T. Gunnarsson 4, Arnarsson 1, B.M. Gunnarsson, Smarason 3

SEDMERCI: Hrvatska 1/2, Island 3/3

ISKLJUČENJA: Hrvatska 4 minut3, Island 0 minuta

Tijek utakmice:

60' Utakmica je gotova. Zaslužena, uvjerljiva pobjeda Hrvatske! Primili smo svega devet golova u drugom poluvremenu te sada čekamo Švedsku s kojom igramo u utorak za prvo mjesto i prenošenje dva boda u sljedeću fazu natjecanja!

59' Genijalni Stivi sada skida zicer i dovodi do erupcije oduševljenja u Splitu!

58' Mamić kao šilo prolazi kroz islandsku obranu i zabija novi pogodak. Mamić je zabio četiri gola, a igrao je tek dio drugog poluvremena!

57' Marko Koljar zabija za plus sedam i to će biti dovoljno za pobjedu. Ne mogu Islanđani utakmicu okrenuti u svoju korist. 

56' Gudmundsson zabija za Islanđane. Červar je zvao time-out kako bi dao posljednje upute za završnicu utakmice. 

54' Luka Cindrić zabija nakon što smo izvadili vratara. Ova prednost bi trebala biti dovoljna za pobjedu.

53' Sjajno proigravanje Vorija za Čupića na crtu, Hrvatska odlazi na plus osam. U sljedećem napadu, Palmarsson zabija novi gol. 

51' No, Mamić je nezaustavljiv, opet skida paučinu. Treći gol zaredom!

50' Islanđani smanjuju preko Karasona.

49' Mamić radi fintu i s poda zabija za novi gol Hrvatske.

47' U igru je ušao Marko Mamić i diže se u nebo te zabija novi gol Hrvatske. Vratio je na drugoj strani golom Sigurdsson.

45' Sjajni Stevanović fenomenalno skida dvije lopte i zarađuje ovacije splitske publike. Spaladiumom se ori 'Stivi, Stivi'.

43' Buntić zabija novi gol, Hrvatska juri prema pobjedi. Gunnarsson zabija sa sedam metara za smanjenje vodstva Hrvatske. 

40' Štrlek zabija novi gol za Kauboje, odlazimo na velikih plus šest. "Ne treba žuriti", poručio je Lino Červar na time-outu. 

39' Smarason nakon kontre zabija novi pogodak za Island.  S druge strane prvi gol za Denisa Buntića koji je pozvan nakon ozljede Duvnjaka. 

38' Cindrić postiže novi pogodak, Hrvatska ima velikih plus pet. 

37' Stevanović je sjajno skinuo loptu iz rašlji i Hrvatska ima novi napad te priliku da ode na veliku prednost. Izbornik Islanda Sveinsson dobiva žuti karton. 

36' Hrvatska ima najveću prednost na utakmici. Vori je zabio za plus četiri! Islanđani zovu time-out, a Lino Červar je upozorio na zatvaranje Palmarssona koji je ponajbolji islandski igrač. 

34' Cindrić uspijeva proći do šest metara te zabija za plus dva. Islanđani ne koriste napad, a mi iz kontre preko Štrleka dolazimo do povećanja vodstva. 

33' Islanđanima je svirano probijanje, a Hrvatska u sljedećem napadu to ne koristi. Islanđani su pucali na prazan hrvatski gol, ali su promašili

32' Stepančić zabija uz faul Sigurdssona, no nema isključenja. 

31' Počelo je drugo poluvrijeme. Islanđani prvi imaju loptu. Smarason bombom sa zemlje zabija za izjednačenje. 

30' Cindrić zabija odličnim šutom s devet metara. Preuzeo je odgovornost i zabio. S druge strane zabili su Islanđani, a Hrvatska je imala zadnji napad. Na šest sekundi do kraja Islanđani su napravili prekršaj, Vori je proigrao Cindrića, ali Gustavsson brani njegov šut. Završilo je prvo poluvrijeme. Vodimo 14:13. 

29' Cindrić je nakon prodora izborio sedam metara. Karačić  je siguran za plus dva. S druge strane Magnusson zabija preko Štrleka. 

28' Mandalinić pogađa stativu, Islanđani su potom iz kontre došli na samo minus 1. 

27' Ne koristimo napad, Islanđani zabijaju, a uz to Čupić dobiva dvije minute kazne. Imamo igrača manje. U igru ulazi Mandalinić. 

26' Islanđani ne koriste napad, Hrvatska je uzela loptu, a Lino Červar je zvao time-out kako bi pripremio dečke za završnicu prvog dijela. "Vodimo tri razlike. I kada dignu ruku imate šest dodavanja. Nikakva žurba", rekao je Lino Červar. 

24' Hrvatska ima plus tri! Čupić nakon kontre zabija za najveće vodstvo na utakmici!

23' Gudmundsson nakon polukontre zabija s pozicije lijevog vanjskog, Islanđani su na minus 1. No, u sljedećoj akciji Karačić u padu sa sedam metara zabija za dva razlike. 

22' Ukrali smo loptu Islanđanima, a nakon kontre Karačić zabija za dva razlike Hrvatske! Islanđani zovu time-out.

21' Štrlek, nakon što smo stvorili višak, zabija u bliži kut i imamo vodstvo. 

19' Cindrić sada iz teške pozicije pogađa kroz noge Gustavssona. Nije to bila izrađena akcija, ali imali smo sreće. 

17' Palmarsson odlično prolazi i zabija te Island ponovno vodi u Splitu. 8:7. 

15' Gunnarsson zabija za sedam metara za 7:7. 

14' Vori promašuje čisti zicer. Imali smo kontru, sam je bio pred vratarom koji skida nogom te ništa od dva razlike za Hrvatsku. 

13' Islanđani izjednačuju preko crte i Arnasona koji vara Alilovića. No, odmah stiže odgovor. Naš najbolji igrač Stepančić zabija. Gustavsson je bio na lopti, ali je šut bio prejak. 

12' Cindrić šalje vratara u lijevo, a potom zakucava u donji desni kut. Opet vodimo. 

10' Cindrić odlično prolazi svog čuvara i zabija za vodstvo Hrvatske 5:4. Magnusson nakon brze akcije izjednačuje na 5:5. 

8' Palmarsson iz koraka zabija za novo islandsko vodstvo. Hrvatska izjednačuje preko Štrleka nakon asistencije Cindrića. Potom su Islanđani napravili prekršaj u napadu, no Štrlek nakon naše akcije puca pored gola. 

6' Islanđani dolaze do prvoga vodstva, 3:2, ali Stepančić zabija svoj drugi gol na utakmici za 3:3. 

5' Čupić je iznudio sedmerac, u igru je ušao Zlatko Horvat te promašuje. 

3' Karačić zabija za vodstvo 2:1, a potom Gojun za prekršaj dobiva žuti. Gunnarsson zabija sa sedam metara za 2:2. 

2' Palmarsson izjednačuje za Island.

1' Počela je utakmica, Hrvatska prva ima loptu. Stepančić se diže nakon križanja Karačića i Cindrića i Hrvatska vodi!

Sve je spremno za početak. Intonirane su himne, prvo islandska, a potom i hrvatska. 

Spaladium Arena je opet puna, svi vjeruju u novu pobjedu naših rukometaša.

Uoči utakmice: 

Lino Červar ne može računati na Domagoja Duvnjaka koji je zbog ozljede lista otpao najmanje za prvi krug natjecanja, a možda i za cijeli turnir.

Izbornik je tako pozvao Denisa Buntića koji se ekspresno priključio te će biti u kombinacijama za večerašnju utakmicu. 

"Moram priznati da mi je teško pala činjenica da ne mogu pomoći u ovim važnim utakmicama, ali se neću predati. Prije svega zbog ove ekipe, mojih najvećih prijatelja, ali i cijele javnosti, svih koji ovih dana žive rukomet", poruka je Domagoja Duvnjaka uoči večerašnje utakmice.

Sigurno je da Hrvatsku čeka novi težak ispit protiv Islanda koji je pokazao impresivan rukomet protiv Švedske.

Glasova: 429

Glasovanje je završeno

Jeziv

29%

Simpatičan

57%

Oboje

14%

Komentari

VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.