SPEKTAKL ZA BRONCU

Belgija osvojila brončanu medalju i ostvarila najveći uspjeh u povijesti

Autor

šm

Belgijska nogometna reprezentacija osvojila je treće mjesto na Svjetskom prvenstvu 2-0 (1-0) pobjedom protiv Engleske u Sankt Peterburgu. 

14.07.2018. u 15:47
Ispiši članak

Belgija je povela preko Thomasa Meuniera u 4. minuti. Belgijski branič odlično se ubacio ispred svog čuvara Rosea na pet metara od engleskog gola i koljenom preusmjerio centaršut Chadlija u mrežu. Pobjedu "crvenih vragova" potvrdio je Eden Hazard u 82. minuti kada je nakon odličnog proigravanja De Bruynea izbio sam pred Pickforda i lakoćom ga svladao.

Trećim mjestom u Rusiji Belgija je ostvarila najveći uspjeh u povijesti. Dosada joj je najbolji rezultat bilo četvrto mjesto iz Meksika 1986.

Engleska je, pak, izjednačila svoj drugi najbolji rezultat, četvrto mjesto zauzela je i 1990. u Italiji. Jedini bolji plasman joj je naslov prvaka s domaćeg terena 1996.

Pred 65.000 gledatelja na stadionu u Sankt Peterburgu sudio je Fagani iz Irana.

Bio je ovo drugi susret Belgije i Engleske u Rusiji, u 3. kolu skupine G 28. lipnja u Kalinjingradu također je bolja bila Belgija i to sa 1-0.

U finalu će u nedjelju od 17 sati na stadionu Lužniki u Moskvi igrati Hrvatska i Francuska.

--------------------------------------------------------------

Završila je utakmica za brončanu medalju. Belgija je ostvarila najveći uspjeh u svojoj povijesti pobjedivši Englesku 2:0.

------------------------------------------------------------

94' - Žuti karton za Witsela koji je ometao izvođenje slobodnog udarca na sredini terena i nakon što ga je sudac nagradio , odsvirao je kraj.

90' - Igrat će se tri minute nadoknade.

85' - Još jedna brza kontra. Hazard gura De Bruynea u priliku, ali u posljednji trenutak Stones opet blokira.

82' - Hazard rješava pitanje pobjednika. Belgija je poduplala prednost preko svojeg kapetana. De Bruyne je dao još jednu izvrsnu loptu, a igrač Chelsea se sjurio u kazneni prostor i zabio GOOOOOOOOOL.  

80' - Još jedna munjevita kontra Belgije. Mertens s jedne strane kaznenog prostora prebacuje na drugu za Meuniera koji je izvrsno opalio iz prve, no lijepi volej još ljepše brani Pickford.
76' - Engleska je tražila prekršaj koji sudac nije sudio. Belgijanci se za to vrijeme brzo otvaraju tri na dva, ali Mertens koji je ušao u sredinu nije uspio zahvatiti loptu te gađa daleko od gola.
75' - Novi prekid, nova prilika i novi promašaj. Maguire puca glavom pored gola.

74' - Englezi nižu prekide. Nakon slobodno udarca iznudili su korner kojeg izvodi Rushford. U nastavku akije Lingard prebacuje za Diera koji s osam metara glavom gađa pored gola

70' - Maestralna akcija Engleske. Sve je započeo Dier i nakon izvrsnog duplog pasa izlazi oči u oči s golmanom, ali njegov lob s crte čiste igrači Alderweireld.

69' - Dier puca s 20 m, ali Courtouis lako brani.

68' - Loftus-Cheek probija desnu stranu i daje dobru loptu na drugu vratnicu, ali njegovi suigrači kasne.

65' - Po dvije poluprilike na obje strane. Kane i De Bruyne prijete, svako za svoju reprezentaciju.

63' - Novo brzo otvaranje Belgije. Hazard smiruje loptu i širi na stranu za Meuniera koji je bio u punom trku, no Delph blokira. Mertens izvodi korner, Trippier izbacuje za novi. Novi pokušaj također prolazi bez opasnosti.

61' - Zamjena kod Belgije. Lukaku je izašao, a Mertens ušao.

57' - Nova prilika za Lukakua koji je opet izbjegao zaleđe, ali nije kvalitetno primio loptu koju mu je uputio De Bruyne.

54' - Lopta iz auta dolazi do Lingarda koji gađa na drugu vratnicu gdje ju zamalo u gol skreće Kane, no u konačnici udarac ide pored gola.

52' - Stones radi taktički prekršaj na sredini terena. Vukao je i rušio Hazarda za što je kažnjen žutim kartonom .

51' - Slobodni udarac za Trippiera koji ubacuje, ali Vertonghen izbacuje preko gola u korner. 

46' - Počelo je drugo poluvrijeme.

Dvije zamjene kod Engleske. Lingard i Rushford su ušli umjesto Rosea i Sterlinga.

---------------------------------------------

Lukaku iznuđuje korner, ali sudac nije dozvolio izvođenje udarca iz kuta, već šalje igrače u svlačionicu. Kraj prvog dijela.

------------------------------------------------------------------

45' - Belgija reda napade. Maguire blokira udarac De Bruynea.

Dvije minute nadoknade.

40' - Sterling probija stranu, ali ubacuje samo do Kompanya. Munier je povukao brzi napad Belgije prije nego Trippier izbacuje ubačaj De Bruynea u korner.

Zamjena jer Chadli ne može nastaviti. Ušao je Vermaelen.

37' - Problemi za Chadlija koji je istegnuo zadnju ložu u jednom prijemu lopte. Dembele će ući ako neće moći nastaviti.

35'  - Još jedna prilika za Hazarda čiji udarac blokira Stones. Udarac iz kuta izvodi De Bruyne. Poslao je loptu na vrh kaznenog gdje ju je Tielemans loše zahvatio te ona dolazi na pet metara do njegovog suigrača Alderweirelda koji zamalo zabija efektan gol. Akcija je zaradila i pljesak izbornika Martineza.

30' - Hazard opet radi velike probleme engleskoj obrani. Ušao je u kazneni prostor i odigrao dupli pas s Lukakuom nakon čega povratnu loptu dobiva Tielemans koji gađa snažno, ali u blok.

27' - Velika pogreška Rosea koji je krivo procijenio let lopte te mu se prikrao Meunier koji ubacuje, ali na drugoj vratnici nema nikoga od njegovih suigrača. Još jedna opasna prilika za "Crvene vragove".

23' - Prva prava prilika za Englesku. Duga lopta za Sterlinga koji ju fino prima unutar kaznenog prostora Belgije i spušta za kapetana, no Kaneov udarac ide pored gola.

20' - Dva opasna solo prodora engleskih nogometaša. Prvo je Delph ušao u kazneni prostor pa sada i Loftus-Cheek čiji prodor završava udarcem iz kuta.

Ubačaj za Maguirea, ali s 11 m udarac glavom nije dovoljno jak da svlada Courtoisa.

17' - Belgija još jednom opasno prijeti. Odigrali su izvrstan trokut prije nego je Lukaku izbačen oči u oči s golmanom, ali bila je to mrvicu prejaka lopta De Bruynea.

15'  - Belgijanci još jednom u brzoj tranziciji. Hazard i Tielemans su odigrali dupli pas na vrhu 16 m, ali u gusto zbijenoj engleskoj obrani Hazard nije uspio uputiti kvalitetan udarac.

Delph prijeti na drugoj strani udarcem iz daljine.

13' - Sterling je dugo vukao ušavši s lijevog krila u sredinu. Udarac je od bloka došao do Hazarda i Belgija se ponovno brzo otvara. Na drugoj strani prijeti De Bruyne koji je zamalo poduplao prednost Crvenih vragova.

10' - Slobodni udarac iskosa s nekih 30 metara izveo je Trippier. Neugodna lopta na drugu vratnicu, ali nema opasnosti jer nogometaši Engleske kasne .

9' - Belgijanci se disciplinirano brane imunjevito otvaraju u protunapad kada osvoje loptu.

4' - Fantastično otvaranje Belgije. Prva ozbiljna akcija i odmah  GOOOOOOOOL. Lukaku gura dubinsku loptu u prostor za Chadlija koji iz prve ubaucuje, s lijevog krila na pet metara gdje se našao Meunier - povratnik u momčad, koji zabija za vodstvo. Belgija vodi  1:0. 

2' - Miran početak utakmice gdje lopta sporo putuje od igrača do igrača. Veliki je ulog stoga ovakav početak nije neočekivan.

1' - Započela je utakmica za brončanu medalju što će biti najveći uspjeh za obje reprezentacije u zadnjih par desetljeća.

----------------------------------------------------------------------

Sastavi s kojima će izbornici početi utakmicu: Kod Belgije jedna promjena - Tielemans je dobio priliku od prve minute.

Kod Engleske čak pet promjena. 

Belgija: Courtois - Vertonghen, Kompany, Alderweireld - Chadli, Tielemans, Witsel, Meunier - E. Hazard, Lukaku, De Bruyne

Engleska: Pickford - Maguire, Stones, Jones - Delph, Loftus-Cheek - Rose, Dier, Trippier - Kane, Sterling

Igrači su na travnjaku i svira himna.

----------------------------------------------------------------------

Zastor se polako krenuo spuštati na nogometnoj pozornici koja je okupirala svjetsku javnost kroz zadnjih par tjedana. Slijedi nam sutrašnje finale u kojem će Vatreni protiv Francuske pokušati zasjesti na najvišu pozornicu, ali prije toga, utješna nagrada.

Belgija i Engleska susreću se u St.Petersburgu po drugi put u Rusiji, ali ova utakmica ima nemjerljivo veću težinu jer ovo je ipak susret za brončanu medalju koju će kao zadovoljštinu reprezentativci ponijeti kući nakon iscrpljujućih borbi.

Nakon žestoke borbe u polufinalu izbornici moraju pronaći način kako igrače dovesti na traženi nivo teške utakmice i pomoći im da zapišu svoje ime u nogometne almanahe. Belgija traži najveći uspjeh od Meksika 1986. kada su završili na četvrtom mjestu, dok su Englezi ostali na korak od još uvijek jedinog internacionalnog uspjeha Gordog Albiona, Svjetskog prvenstva 1966. godine.

Engleski izbornik Gareth Southgate se dotaknuo psihičkog stanja svojih igrača.

"Emocionalno je bilo teških par dana, ali igrači su nevjerojatni. Zadovoljstvo je raditi s njima. Imaju energiju i želju".

Nakon čega se ima dotaknuo i ambicija za završetak turnira.

"Želimo završiti turnir na domar način. Postavili smo standard igranja i kako igramo. Imam visoku motivaciju da pokažemo što možemo. Imamo priliku osvojiti medalju na Svjetskom prvenstvu što je do sada napravila samo jedna Engleska momčad".  

Slično razmišlja i izbornik Belgije koji je dugi niz godina igrao na Otoku te je tamo i započeo svoj trenerski put.  Roberto Martinez ima vjere u svoje igrače bez obzira na poraz od Francuske u polufinalu.  

"Kada se prašina slegne, to je jako bitna utakmica. Uvijek želite pogurati postignuća nacije, a oni žele biti najbolja Belgijska momčad i spremni su to pokazati".

Engleska i Belgija do ovog prvenstva su se susrele 21 put i reprezentacija Tri lava je izgubila samo jednom dok su petnaest puta slavili, no Hazard i njegovi suigrači su se osladili pobjedom u grupnoj fazi u Kalinjingradu golom Januzaja. 

Tekstualni prijenos pratite na našem portalu od 16 sati.

Komentari

VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.