BRAVO, BRAVO, BRAVO!

FOTO: HRVATSKA - MAROKO 2:1 Vatreni su osvojili brončanu medalju!

Autor

Luka Čičak

Hrvatska nogometna reprezentacija osvojila je treće mjesto na Svjetskom prvenstvu nakon što je u Dohi porazila Maroko s 2:1 (2:1). 

17.12.2022. u 18:03
Ispiši članak

Za Hrvatsku su zabijali Joško Gvardiol (7) i Mislav Oršić (42), a za Maroko Achraf Dari (9).

Hrvatska je povela udarcem glavom Joška Gvardiola nakon uigrane akcije i dodavanja također glavom Ivana Perišića u 7. minuti. Marokanci su izjednačili samo dvije minute kasnije, kada je nakon slobodnog udarca potpuno sam ostao stoper Achraf Dari (9), koji je glavom poslao loptu u mrežu. U 42. minuti Vatreni opet vode nakon dodavanja Marka Livaje i preciznog lob-udarca s vrha kaznenog prostora Mislava Oršića.

Hrvatskoj je ovo druga svjetska bronca, a prvu su osvojili 1998. godine. 

U velikom finalu u nedjelju u 16 sati igraju Argentina i Francuska.

Tekstualni prijenos uživo mogli ste pratiti na portalu Direktno.

HRVATSKA - MAROKO 2:1 (2:1, 0:0)

90'+6 - KRAJ UTAKMICE! HRVATSKA JE TREĆA REPREZENTACIJA SVIJETA!

90'+4 - Prve minute u Katru dobit će Jakić, ulazi umjesto Oršića.

90+3' - Mini pritisak Maroka sada, ali odlično brani Hrvatska sve pokušaje Maroka.

90' - Igrat će se šest minuta sudačke nadoknade.

86' - Nova velika prilika za Hrvatsku! Petković je odlično vidio Oršića koji je ostavio loptu za Kovačića, on je prošao Hakimija i izbio sam pred vratara, no pucao je pored gola.

84' - Zagužvali su sada Marokanci opet s katarskim sucem, Amallah je dobio žuti karton nakon prekršaja na Petkoviću, žestoko su Marokanci prigovarali, došlo je i do naguravanja između igrača, ali srećom sve se smirilo.

82' - Nastavlja dominirati Hrvatska, uglavnom po lijevoj strani gdje su Oršić i Perišić, došla je lopta do Petkovića koji je imao nešto prostora na lijevoj strani, pokušao je ubaciti pred gol, ali odlazi to u novi korner koji dobro čisti Maroko.

75' - En-Nesyri je imao veliku priliku dok je Gvardiol ostao na podu na drugoj strani terena. Livaković mu je izašao u šut i obranio. Opet je katarski sudac mogao zaustaviti igru, ali se nije odlučio na to ni ovaj put.

74' - Kontra Hrvatske, i Gvardiol se pridružio napadu, a Oršić ga je izbacio pred vratara. Gvardiol je zatim pao u duelu s protivnikom, no sudac smatra da nema kaznenog udarca. Ponovljena snimka jasno je pokazala da je Marokanac nagazio Gvardiola. Nije VAR reagirao, nevjerojatno!  Hrvatska je teško oštećena sada!

69' - Prvi žuti karton na utakmici dobit će Ounahi.

67' - I drugi stoper Maroka se ozlijedio, El Yamiq ne može više nastaviti. Nema marokanski izbornik zdravih stopera na klupi pa ulazi veznjak Amallah, Amrabat će zauzeti mjesto stopera.

66' - Nove izmjene u redovima Hrvatske, izlaze Livaja i Majer, ulaze Petković i Pašalić.

64' - Dvije pormjene kod Maroka. Dari i Boufal izlaze, a ulaze Benoun i Zaroury.

60' - Evo izmjene, ušao je Vlašić umjesto Kramarića.

59' - Skočila je cijela klupa Hrvatske sada, Kramarić je ležao na travnjaku više od minute jer mu treba izmjena, ali katarski sudac nije htio prekinuti igru i nije dozvolio izmjenu. Hrvatska igra s igračem manje trenutno, Kramarić u suzama napušta na teren.

56' - Druga izmjena u redovima Maroka. Ounahi ulazi umjesto El Khannousa.

55' - Kovačić krasno iznosi loptu i dodavanjem pronalazi Kramarića, koji se spetljao u obećavajućoj situaciji.

54' - Nastavlja napadati Hrvatska. Majer je stigao do lopte prije Bona, ubacio je pred gol, no ondje nije bilo nikoga od hrvatskih nogometaša. Na kraju akcije novi korner za Hrvatsku, dobro čisti do obrana Maroka, lopta dolazi do Oršića koji iz velike udaljenosti puca preko gola.

50'- Novi dobar napad Hrvatske, Modrić odlično uzima loptu i vidi Stanišića na desnoj strani koji ima puno prostora, Stanišić ulazi duboko u polovicu Maroka i pronalazi Perišića koji je sam na drugoj strani, ali Livaja nije stigao na ubačaj Perišića. Trebao je biti korner za Hrvatsku, ali nije to vidio katarski sudac.

47' - Nastavlja Hrvatska gdje je stala u prvom poluvremenu, silovito je pucao Oršić, ali od bloka odlazi to u korner koji kasnije dobro čisti obrana Maroka.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme, zbog ozlijede je morao izaći Sabiri kod Maroka, a ušao je Chair.

45' + 2 - Kraj prvog poluvremena, Hrvatska ima vodstvo 2:1! Otvoreno poluvrijeme s puno prilika na obje strane, ali Vatreni su imali bolje i konkretnije prilike i dvije od tih su iskoristili.

45'- Igrat će se dvije minute sudačke nadoknade.

42' - GOOOOOL! Hrvatska vodi 2:1, golčina Oršića! Dugi napad Hrvatske, prvi nalet bio je odbijen, no iz drugog je Livaja odložio loptu za Oršića, a on je krasnim udarcem iskosa s lijeve strane od vratnice pogodio za novo vodstvo. Dirao je to Bono, ali nije mu bilo spasa.

40' - Ziyech je nakon driblinga pucao s velike udaljenosti. Nije bilo opasnosti za Livakovića, odlazi to pored gola.

39' - Lijepa akcija Hrvatske, Oršić je petom proigrao Modrića, čije je dodavanje presječeno.

36' - Nekoliko obrambenih intervencija sada u redovima Hrvatske, pojačali su pritisak Marokanci, ali Gvardiol, Šutalo i Modrić zaustavljaju pokušaje prodora marokanskih napadača.

33' - Novi pokušaj Maroka, Boufal je na tren pobjegao, ali Šutalo mu je ušao u blok i lopta je na kraju za Livakovića. Skočili su Marokanci na suca Al Jassima, žestoko tražili korner, ali je ispravno svirao gol-aut katarski sudac.

28' - Evo nakon dugo vremena i ozbiljne akcije Maroka, Ziyech i Hakimi su probili po desnoj strani, ali Hakimijev ubačaj ne pronalazi samog  En-Nesyrija. 

26' - Dominira Hrvatska, puno je i nesigurnosti u marokanskoj obrani. Sada je Majer opet ubacio iz slobodnjaka, Perišić je ovaj put pucao, no njegov pokušaj glavom otišao je daleko od gola.

23' - Nova velika prilika za Hrvatsku! Nastavlja se opsada gola Maroka, raspoloženi Perišić ubacio je odlično u 16-terac, lopta preko Majera dolazi do Modrića koji se namješta na udarac na lijevu nogu, ali Bono je to odbio i zatim u zadnji čas ponovo reagirao ispred Livaje.

18' - Još jedan odličan napad Hrvatske, Kramarić je dodao do Oršića, no on je zatim udarcem pogodio baš Kramarića. U nastavku akcije Perišić je ubacio, a Kramarić glavom pgoodio u Bona.

14' - Ne prestaje Hrvatska napadati, uglavnom su to napadi po lijevoj strani gdje kombiniraju Oršić i Perišić, ali su udarci Livaje i Stanišića otišli preko gola.

9' - GOL! Maroko odmah vraća na 1:1! Strijelac je Achraf Dari. Marokanci su ubacili iz slobodnog udarca, Majer je glavom dirao loptu, ali ju je tako samo usmjerio prema golu. Dari je na nju stigao prije Livakovića i zabio za 1:1.

7' - GOOOOOOL! Hrvatska vodi 1:0! Dobra kombinacija Modrića i Majera pri izvođenju slobodnog udarca, Majer odlično pronalazi Perišića koji glavom prebacuje loptu u sredinu gdje je našao Gvardiola koji odlično šalje to glavom u mrežu Maroka! 

3'- Prvi korner za Hrvatsku odmah na samom početku utakmice, ali dobro se brani Maroko, u nastavku akcije suđen prekršaj u napadu.

1'- Počela je posljednja utakmica Hrvatske na ovom Svjetskom prvenstvu, velika borba za brončanu medalju s kojom bi se Modrić oprostio od igranja na Svjetskom prvenstvu. Hrvatska ima prvi napad, sretno Vatreni!

Početni sastavi 

Hrvatska: Livaković - Stanišić, Šutalo, Gvardiol, Perišić - Modrić, Kovačić - Majer, Kramarić, Oršić - Livaja

Dalić je odlučio poslati na teren vrlo napadački orijentiranu postavu i iznenadio sve s odlukom da Perišić bude na poziciji lijevog bočnog!

Maroko: Bono - Hakimi, Dari, El Yamiq, Attiat-Allah - Amrabat, Sabiri - Ziyech, El Khannous, Boufal - En-Nesyri

Najave izbornika

Izbornik Hrvatske Zlatko Dalić rekao je da je ova utakmica "veliko finale malih reprezentacija":

''Ovo je za nas veliko finale. Borba za medalju! Mi imamo respekt prema reprezentaciji Maroka koja je napravila sjajnu stvar na SP i veliko iznenađenje. Mislim da oni isto razmišljaju kao i mi. Da je ovo velika utakmica i da će igrati s najboljim mogućim sastavom isto kao i mi. Znamo da i oni žele biti treći, jednako kao i mi. To je i za jedne i za druge veliko finale. Kada pogledamo cijelu situaciju koja je bila u polufinalu to je bio maksimum i za njih i za nas. Nismo mogli dalje".

Izbornik Maroka Walid Regragui s velikim respektom prema Hrvatima je najavio ovu utakmicu:

"Hrvatska je odlična ekipa, znamo da ima veliku snagu. Bili su favoriti u prvoj utakmici. Vjerujem kako smo zavrijedili poštovanje i sutra će biti posve drugačija utakmica. Naš cilj je pobjeda, bit će to teška utakmica za obje strane".

Posljednja utakmica Luke Modrića na Svjetskom prvenstvu?

Kapetan Vatrenih Luka Modrić prvi nastup na velikom natjecanju u dresu Hrvatske upisao je na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj, 18. lipnja 2006 u remiju (0:0) protiv Japana.

Rekordnu 161 utakmicu i 23 gola kasnije, s kapetanskom trakom oko ruke predvodit će Hrvatsku u (vjerojatno) svojoj posljednjoj utakmici na Svjetskom prvenstvu. 2026. Modrić će imati 41 godinu i koliko bi god mi svi htjeli da nastavi zauvijek igrati za Hrvatsku, njegovoj karijeri će uskoro doći kraj. 

Nema većega motiva za njega i njegove suigrače, u posljednjoj utakmici na svom posljednjem Svjetskom prvenstvu može osvojiti treću medalju za Hrvatsku na šestom Mundijalu.

Čudan izbor FIFA-e za sudca

FIFA je za utakmicu Hrvatske i Maroka odabrala suca Abdulrahmana Al Jassima (35) iz Katara. On je  posljednju utakmicu sudio u prvom kolu. Tada je dijelio pravdu na utakmici između SAD-a i Walesa (1:1). Bio je i u ulozi četvrtog suca u dvoboju Portugala i Urugvaja. FIFA-in sudac je od 2013. godine.

Pomoćnici će mu biti sunarodnjaci Taleb Al Marri i Saoud Almaqaleh, u VAR sobi će biti četiri Brazilca (Claus, Back, Pires, Boschilia) i Čileanac Julio Bascunan, koji je bio u istoj ulozi i u prvoj utakmici Hrvatske i Maroka. VAR će nadzirati još i Nizozemac Van Boekel, Kolumbijac Gallo te Amerikanac Villarreal.

Problemi s ozljedama

I Hrvatska i Maroko imaju problema s ozljedama prije posljednje utakmice u Katru. Posljednji trening prije utakmice propustila su tri Marokanca, Nayef AguerdRomain Saiss i Noussair Mazraoui i čak četvorica Vatrenih, Nikola Vlašić, Dejan Lovren, Marcelo Brozović i Josip Juranović.

Podsjetnik na prvu utakmicu

Hrvatska i Maroko Svjetsko prvenstvo započeli su remijem 0:0 u međusobnom ogledu. Bila je to utakmica koja nije obilovala prilikama te su obje momčadi igrale poprilično oprezno. Tek je kasnije postalo jasno koliko je Maroko zapravo dobar. Pobjedama nad Belgijom i Kanadom završio je kao prvi u skupini, a zatim izbacio Španjolsku pa Portugal da bi u polufinalu ispali od Francuske.

Hrvatska blagi favorit

Hrvatska je blagi favorit prema kladionicama za osvajanje brončanog odličja. Na Hrvatsku je tečaj oko 1.80, a na Maroko 2.25. Za pobjedu u 90 minuta tečaj na Hrvatsku kreće se oko 2.40, na Maroko oko 3.30, a na neriješen rezultat oko 3.60.

Komentari

VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.