izvješće hoo-a

SABOR Rasprava o radu Sportske TV, zastupnici upozorili na gubitak od 80 milijuna kuna!

Autor

rj/h

Raspravu o programskim i financijskim izvješćima Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) za prošle tri godine zastupnici su iskoristili kako bi upozorili na lošu situaciju u hrvatskom sportu, ali i projekt Sportske televizije za koju smatraju da je "uteg oko vrata HOO-a".

12.12.2017. u 17:23
Ispiši članak

Saša Đujić (Klub SDP-a) rekao je da je Sportska televizija (SpTv) od 2011. do 2016. akumulirala gubitke od 80 milijuna kuna i ima četiri kredita od 52 milijuna kuna za koje je jamstva dao HOO, a na što u svom mišljenju upozorava i Vlada.

Smatra da se tim jamstvima praktički ugrožava funkcioniranje hrvatskog sporta u cjelini jer ako dođe do naplate tih jamstava HOO bi morao dati gotovo sva svoja sredstva za televiziju. "To je jedan propali projekt koji nakon pet godina ne znam zašto gurate i tako čvrsto stojite iza njega umjesto da kažete probali smo, ne ide i odustali smo", kazao je.

"Uz takav način rada imamo vrhunske rezultate, a zamislite koliko bi bili bolji da se sredstva od Sportske televizije ulože u sportaše", pita se Đujić i dodaje da SDP neće podržati izvješća.

I Most problematizira funkcioniranje Sportske televizije, ali i plaće djelatnika HOO. Zašto je SpTv u 2015. od HOO dobila 4, 7 milijuna, a najtrofejnija atletika 3, 6 milijuna kuna, zašto nitko nije odgovarao za loš projekt SpTv-a, pita Marko Sladoljev i poručuje da je televizija postala veliki financijski uteg hrvatskom sportu.

Zar je moguće da netko ima 55 tisuća kuna plaću, a HOO nema strategiju promicanja sporta, pita Miro Bulj, ne precizirajući na čiju plaću aludira.

Branimir Bunjac (Klub Živog zida) usporedio je poslovanje HOO-a s modelom poslovanja Agrokora u kojem se, kako je kazao, zadužuje sa sumnjivim projektima, a kada se dugovi više ne budu mogli vraćati donosit će se "lex HOO".

Drži da osim politizacije u Hrvatskoj imamo i privatizaciju sport i da zato "imamo slučajeve da sportaše financiraju njihove obitelji, da mnogi ne mogu kupiti najosnovniju opremu, da je koplje Sari Kolak kupila Sandra Perković,  da je Jakov Fah skupljao boce da bi si platio natjecanje.".

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša, podnašajući izvješća za 2014., 2015 i 2016. istaknuo je da je prošla godina bila jedna od najuspješnija godina u povijesti hrvatskog sporta uz 10 osvojenih odličja na Olimpijskim igrama u Riju po čemu smo, kako je kazao, po svim mjerilima među 10 najboljih u svijetu.

Kazao je da je HOO udruga koja se većinom financira od sredstava od igara na sreću i u manjem dijelu iz vlastitih sredstava i koja objedinjava 73 nacionalna sportska saveza i 22 lokalne sportske zajednice. Financira sve nastupe sportaša i sportašica na međunarodnim natjecanjima, ali i razvojne programe i 70-ak trenera i izbornika, osim izbornika nogometne reprezentacije.

Naglasio je pritom da HOO u trošenju sredstava prolazi šest stupnjeva kontrole. "Imamo internu kontrolu, komercijalnu reviziju, nadzorni odbor, proračunski nadzor Ministarstva financija, državnu reviziju i na kraju Hrvatski sabor pri čemu je HOO jedni olimpijski odbor u Europi koji podnosi izvješće parlamentu", kazao je Mateša.

Zastupnici su u utorak poslijepodne bez veće rasprave podržali i konačni prijedlog izmjena Zakona o administrativnoj suradnji u području poreza kojim se uređuje suradnja u tom području između Hrvatske i članica Europske unije te automatska razmjena informacija o financijskim računima u cilju jačanje borbe protiv poreznih prijevara. U odnosu na prvo čitanje taj zakonski prijedlog osim nomotehničkog usklađivanja nije bitnije promijenjen.

Iako su promjene tehničke prirode Porezna uprava dobit će mogućnosti da dođe do podataka o kojima je dosad mogla samo sanjati u borbi protiv utaje poreza, ustvrdio je Ivan Šuker (HDZ).
 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.