32. kolo HNL-a

Rijeka nakon 11 utakmica golom Acostya stigla do pobjede na Maksimiru

Autor

šm

U susretu 32. kola Prve HNL Rijeka je pobijedila Dinamo 1-0 ostvarivši prvu ligašku pobjedu na stadionu Maksimir nakon 2829 dana.

28.04.2018. u 18:58
Ispiši članak

Pogodak odluke zabio je Maxwell Acosty u 39. minuti utakmice.

Rijeka je posljednji put u prvenstvu slavila na stadionu Maksimir u srpnju 2010. godine rezultatom 2-1. Nakon toga je upisala devet poraza i dva neodlučena ishoda.

Dinamo je ušao u susret bez čak 10 prvotimaca, a sredinom prvog dijela se ozlijedio i Ante Ćorić. Zbog kartona nije bilo Doumbije, Ademija, Fiolića i Rrahmanija, a ozlijeđeni su Lešković, Moro, Olmo, Hodžić, Benkovića i Sosa. Stoga su za prvu momčad 'modrih' debitirala četvorica igrača. Prve minute upisali su defenzivni vezni Karlo Muhar, stoper Gabriel, ofenzivni vezni Neven Đurasek koji je u 25. minuti zamijenio ozlijeđenog Ćorića, i napadač Borna Miklić. 

Rijeka je do pogotka mogla već u 2. minuti. Čolak je presjekao loše dodavanje Muhara i krenuo sam prema Livakoviću. Napadač Rijeke je prebacio domaćeg vratara, ali je pogodio vratnici. Dinamo je mogao do vodstva u 21. minuti kada je Bradarić umalo pogodio vlastiti gol, ali je Rijeku spasila stativa. 

Pogodak odluke zabio je Acosty u 39. minuti. Sjajno je opalio i s više od 25 metara pogodio gornji desni kut nemoćnog Livakovića.

Najbolju priliku za Dinamo u nastavku susreta imao je Gavranović u 58. minuti. Hajrović je u kontri sjajno proigrao Soudanija u prostor, kapetan Dinama uposlio je Gavranovića koji iz blizine šalje loptu samo u vanjski dio mreže. 

Usprkos porazu u Maksimiru, Dinamo i dalje ima bodovnu prednost pred konkurentima za naslov prvaka. Dinamo vodi na ljestvici sa 69 bodova, Rijeka je druga sa 63 boda, a Hajduk na trećem mjestu ima 61 bod i utakmicu manje.

Tijek utakmice:

Rijeka golom Acostya u jednom dosta skromom derbiju dolazi do pobjede na Maksimiru i zadržava matematičku šansu za obranu naslova.

------------------------------------------------------------------------------------

97' - Kraj utakmice.

93' - Vjerojatno jedna od posljednjih prilika za Dinamo. Prekršaj nad Soudanijem. Slobodni udarac za Hajrovića. Od živog zida lopta ide u korner. Stigao je i Livaković na skok.

Hajrović ubacuje i lopta opet ide zamalo pored gola. Perić je pucao.

91' - Gavranović u novoj šansi nakon ubačaja Lecjaksa iz auta, ali Švicarac je još jednom neprecizan.

90' - Lecjaks opet izvrsno probija stranu, ali povratna lopta na vrh 16 m ne dolazi do njegovih suigrača. 

Pet je minuta sudačke nadoknade.

88' - Faul u napadu. PRekršaj nad Slugom. Sudar Gabriela i vratara Rijeke. 

Nova promjena kod gostiju. Čolak koji izuzevi priliku iz prve minute, nije odigrao ništa zapaženo, ide van, a na njegovo mjesto Kek je poslao Puljića.

87' - Sudar glavama Župarića i Miklića, ali sve je u redu s obojcom igrača.

85' - Jako skromna utakmica. Tempo u završnici je osjetno pao. Kvržić ponovno probija stranu i iznuđuje udarac iz kuta.

84' - Opasan  ubačaj Kvržića, ali Livaković je na mjestu.

82' - Zaiskrilo je između Hajrovića i Zute gdje je Hajrović čvrsto ušao u igrača Rijeke, a ovaj ga je s poda pokušao udariti nogom.

76' - Nova prilika za Rijeku. Čolak gađa pored gola iz izgledne prilke.

74' - Prekršaj Soudanija. Kapetan Dinama reagira burno, ali Marić mu nije dao karton.

72' - Gojak ide van, a Borna Miklić je ušao.

70' - Soudani i Gavranović kombiniraju, ali lopta umjesto u prostor ide u Alžirčevu petu.

68' - Hajrović izvodi još jedan korner. Ovaj puta Soudani gađa preko gola.

67' - Acosty izlazi iz igre, a Kvržić je ušao na njegovo mjesto.

63' - Lecjaks iznuđuje novi korner za Dinamo. Hajrović nije uspio kvalitetno ubaciti.

60' - Acosty je ostao ležati na travnjaku nakon pada u duelu s Lecjaksom.

58' - Slobodni udarac za Rijeku nakon zakašnjelog starta Lecjaksa nad Acostyem. Čeh ga je mrvicu nagazio po stopalu, a Ganac nije propustio prliku izuditi faul.

U nastavku akcije fantastična kontra Dinama. Hajrović je u prostor gurnuo za Soudanija koji prebacuje na drugu vratnicu, ali Gavranović ne uspjeva zabiti.

56' - U duelu u skoku s Acostyem nastrado je Perić, ali stoper Dinama se pridignuo i moći će nastaviti.

Kek koristi priliku i radi zamjenu. Goron je ušao u igru umjesto Črnica.

51' - Nova šansa za Dinamo. Stojanović ubacuje i Gojak je opet u prilici i opet ne uspjeva zabiti izjednačujući pogodak.

50' -Prva šansa za Dinamo u nastavku. Lecjaks probija stranu i centrira za Gojaka koji kao i njegovi suigrači u prvom dijelu, glavom, gađa pored gola.

46' - Počeo je drugi dio i Rijeka ulazi žestoko. Odmah korner.

Grahovac će ponovno ubaciti i pogađa Punčeca koji nije dobro zahvatio loptu.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kraj prvog poluvremena. Rijeka je imala jednu šansu, a zabili su iz jedne slučajne situacije, dok je Dinamo dominirao, ali Modri pred Slugom nisu složili niti jednu ozbiljniju priliku.

Pomoćni trener Dinama je zadovoljan s prvih 38 minuta i najavljuje pobjedu bez obzira na zaostatak najavljuje hrabru igru i u nastavku.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

45' - Kraj prvog dijela.

42' - Prvi korner za Rijeku.

Župarić gađa zamalo preko gola nakon centaršuta Grahovca.

39' - Gooooool  za Rijeku. Acosty iz daljine,  s nekih 20-tak m, gađa neobranjivo pod prečku. 

37'  - Prekršaj Gojaka nad Bradarićem. U jednom skoku i duelu Gojak je "uvaljao" popularnog Asanovića, tj. lakat, kapetanu Rijeke.

32' - Novi korner i nova šansa za Dinamo i Gavanovića koji ponovno glavom gađa pored gola.

30' - Lecjaks lijepo probija stranu i iznuđuje aut,  a u nastavku akcije izvrsna šansa za Dinamo. Soudani gura nepreciznu loptu za Gavranovića, ali da je i bila bolja, ne bitno jer je bilo zaleđe.

25' - Ćorić iznesen s travnjaka, drži se za desno koljeno, a Đurasek, još jedan ofenzivni vezni, ulazi na njegovo mjesto.

24' - Novi problemi za Dinamo i Jurčevića. Ćorić se ozlijedio. Đurasek se sprema za ulazak u igru.

21' - Iz auta Dinamo zamalo dolazi do gola. Perić je zamalo natjerao stopere Rijeke da zabiju auto-gol, ali Bradarićev pokušaj "čiščenja"  na sreću Rijeke ne ide u mrežu.

20' - Novi korner za Dinamo. Ponovno bez prave opasnosti po Slugu.

17' - Dinamo je zagospodario terenom. Rijeka stoji duboko na svojoj polovici i iz kontri vrebaju svoju šansu. Opet Čolak radi probleme Modroj obrani. Nastavak akcije donosi zaleđe Zute.

Ponovljena snimka je pokazala da bek Rijeke zapravo nije bio u nedozvoljenoj situaciji.

15' - Čolak iznuđuje prekršaj na 30. m od Livakovićeva gola. S obzirom da je dosta po sredini mogao bi biti opasan udarac.

Črnic očekivano gađa direktno, ali bezopasno.

10' - Igra se otvoreno. Dinamo ima laganu inicijativu, ali za sada se nisu uspjeli u potpunosti nametnuti.

Novi korner za Dinamo. Ćorić ubacuje na drugu vratnicu, a Gavranović gađa preko gola.

4' - Soudani, koji je danas kapetan Dinama, iznuđuje prvi korner. Nakon ubacivanja suđen faul u napadu radi jedan od igrača koji su priključeni prvoj momčdi iz Dinama II, Muhar.

2' - Vrhunska šansa za Rijeku. Čolak je uzdrmao okvir gola. Rijeka je odmah na otvaranju zamalo došla do vodstva. Čolak osvaja loptu i izbija pred golmana, ali lob nije završio u mreži.

1' - Počeo je derbi.

------------------------------------------------------------------------------------

Na Maksimiru je ugodnih 26 stupnjeva, a oko 7000 gledatelja je na tribinama.

Sudac je Bruno Marić.

---------------------------------------------------------------------------------------

15 minuta dijeli nas od derbija na Maksimiru. Ovo su sastavi koje su na travnjak poslali treneri:

Dinamo: Livaković; Stojanović, Perić, Gabriel, Lecjaks; Gojak, Muhar; Soudani, Ćorić, Hajrović; Gavranović

Rijeka: Sluga; Župarić, Punčec, Zuta, Leovac; Bradarić, Grahovac; Črnic, Pavičić, Acosty; Čolak

-----------------------------------------------------------------------------------------

Zagrepčani u sklopu 32. Kola HNL-a pred svojim navijačima u ne baš bajnoj situaciji dočekuju Matjaža Keka i njegove izabranike. Trener Dinama Nikola Jurčević ima puno problema s organizacijom sastava s obzirom da ne može računati na čak devetoricu igrača, uključujući standardne prvotimce koji odrađuju suspenziju zbog akumuliranih žutih kartona: Ademija, Doumbiju i Fiolića, dok je Moro ozlijeđen, a Gavranović upitan.

Derbi bez alibija

Bez obzira na važnost utakmice Jurčević nije želio tražiti alibi u izostancima.

“Imamo veliki izbor igrača na nekim prirodnim pozicijama, dok u drugim dijelovima momčadi nemamo tipove igrača za neke uloge. Ali imamo igrače koji se mogu transformirati, prilagoditi i odgovoriti na zahtjeve koje postavimo pred njih” – rekao je trener Modrih. 

Sama priprema za utakmicu je bila popriličan pothvat jer je uz razrijeđen kadar bilo teško i trenirati pa su iz druge momčadi priključeni igrači koji bi mogli zaigrati danas: Karlo Muhar, Neven Đurasek, Dominik Perković, Borna Miklić, Endri Cekici i Gabriel možda dobiju priliku zaigrati u derbiju.

“Moguće je da će netko debitirati, na zadnjem treningu ću se uvjeriti te ćemo definirati koje igrače imamo na raspolaganju. Šest-sedam igrača iz druge momčadi bit će u kadru za utakmicu. Zbog toga će utakmica biti specifična, ali to su igrači koji su prošli kroz našu nogometnu školu, bitno je da daju svoj maksimum i vjerujem da će završiti sve na jedan dobar način” – rekao je Jurčević u najavi za utakmicu te je dodao da je Gavranovićev nastup još pod znakom pitanja.

Rijeka na maksimiru bez najboljeg igrača

Problematično nije samo na Maksimiru već i Rujevica ima svojih problema. Kao i Jurčević i Kek ima briga za ovaj derbi koji s obzirom na raspored do kraja prvenstva i samu ljestvicu ipak puno više znači Rijeci.

“Izazovna je utakmica kada igraš protiv lidera prvenstva. Gostujemo kod ekipe koja je zaslužila mjesto na kojem se nalazi i to nam, uz razmišljanje o kvaliteti naše igre, moraju biti najvažnije stvari", rekao je Kek, te je dodao:

"Sigurno otpada Heber, za Leovca ćemo još vidjeti. Dangubić otpada do kraja sezone" - otkrio je trener Rijeke.

Modri puni samopouzdanja

Što se Dinamovih očekivanja tiče, Modri uvijek idu po pobjedu, pogotovo pred svojim navijačima i nema sumnje da im je trijumf na prepunom Poljudu još dodatno dao vjetar u leđa.

“Nakon derbija protiv Hajduka, koji smo na sjajan način apsolvirali, okrenuli smo se Rijeci. Očekuje nas još jedan derbi, protiv odlične momčadi. Ne treba trošiti riječi o važnosti utakmice. Naš cilj je da osvojimo naslov prvak i pokušamo što prije matematički osigurati taj veliki cilj. S druge strane, mogu reći da imamo velikih problema oko sastavljanja momčadi zbog nekoliko kartoniranih i ozlijeđenih igrača, ali ne želim razmišljati o igračima koji nedostaju. Uvjeren sam da će igrači dati sve od sebe i da ćemo doći do pobjede. Želimo pokazati strast, žar i odlučnost da se približimo tituli, to očekujem od igrača” – rekao je trener Dinama.

S pet utakmica odnosno 15 bodova do kraja sezone Dinamo je na korak od vraćanja titule podno maksimirske šume. Nalaze se na vodećem mjestu s osam bodova prednosti nad Hajdukom, odnosno devet više nad Rijekom.

Rijeka skoro cijelo desetljeće ne zna za pobjedu na Maksimiru

Rijeka nadu može tražiti u činjenici da na Maksimir dolaze u boljem stanju od domaćina kojem nedostaju važne poluge, ali statistički gledano gostima se ne piše dobro. U 92 utakmice otkako je HNL-a Rijeka je slavila u 22. utakmice, 18 susreta je završilo remijem, dok je Dinamo upisao 52 pobjede.     

Proteklih godina Rijeka je malo popravila statistiku, ali zadnju prvenstvenu pobjedu na Maksimiru su ostvarili prije skoro osam godina. Rijeka je zadnji put na Maksimiru slavila s 2:1, 31. srpnja 2010. godine.

Utakmicu pratite na našem portal u tekstualnom prijenosu od 17 sati.

 

 

 

 

Komentari

VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.