JE LI OVO KAP KOJA ĆE PRELITI ČAŠU?

Reprezentativci ne odustaju od borbe za Savez: Traže hitne poteze HOO-a i Ministarstva

Autor

kkž

Stanje u najtrofejnijem hrvatskom Savezu i dalje je alarmantno. Naime, podsjetimo, hrvatski reprezentativci već godinama upozoravaju na sumnjive radnje predsjednika Hrvatskog ronilačkog saveza Kamila Čuljka kojima je on, a što su potvrdile razne inspekcije nadležnih tijela, radio na štetu kako saveza tako, a vjerojatno i što je gore, na štetu samih sportaša, a o čemu je naš portal pisao u više navrata. Podsjetimo, on je nedavno suspendirao najuspješnije hrvatske reprezentativce i trenere ronilačkih sportova što je odjeknulo u hrvatskoj javnosti.

02.07.2024. u 10:13
Ispiši članak

U najnovijem priopćenju koje su potpisali hrvatski reprezentativci i treneri iz svih ronilačkih sportova oštro su osudili odluku izbornika Valentina Rajkovića koji je iz reprezentacije isključio juniorku Janu Kukas s ostvarenom normom na bazenskom Svjetskom prvenstvu koje se održava u Beogradu, zbog čega Janini roditelji razmišljaju o prijavi cijelog slučaja Pravobraniteljici za djecu. Međutim, to nije jedini problem koji su istaknuli. Njihove priopćenje prenosimo u cijelosti. 

"Dana 26. travnja 24. Predsjednik Hrvatskog ronilačkog saveza (HRS) Kamilo Čuljak suspendirao je najuspješnije hrvatske reprezentativce i trenere ronilačkih sportova (Mirela Kardašević, Saša Miloš, Goran Čolak, Damir Zurub, Vanja Peleš, Boris Milošić, Filip Strikinac, Matej Bosak, Ivan Drviš). To je učinio na protustatutaran i protuzakonit način bez ikakvog objašnjenja ili prava žalbe, očito zbog toga što je izgubio živce i želio se osvetiti jer su ga isti javno prozivali kao jednu od glavnih osoba koja se veže uz javnosti već dobro poznatu problematiku nezakonitog i štetnog djelovanja čelnih dužnosnika u Savezu.

Kako je primarna zadaća Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) osigurati razvoj sporta u RH te postizanje vrhunskih sportskih postignuća na međunarodnoj razini, a radilo se o pokušaju eliminacije iz predstojećih svjetskih prvenstava (SP) velikog broja uspješnih sportaša, koji su godinama ostvarivali najviše sportske uspjehe te time promovirali hrvatski sport u svijetu, isti je upozorio HRS na njihovo neprihvatljivo ponašanje sugerirajući time na potrebu ukidanja netransparentno i nezakonito izrečenih suspenzija. S obzirom na to da se HRS oglušio na sugestiju HOO-a isti je na temelju razgovora sa suspendiranim sportašima, očitovanja HRS-a na njihove navode i inspekcijskog nalaza Ministarstva turizma i sporta utvrdio neprihvatljivo ponašanje Saveza kako prema sportašima tako i u okviru javnog djelovanja udruge, obratio se Ministarstvu za potporu u rješavanju ovog problema kao i sa zamolbom za nastavkom djelovanja Sportske inspekcije koja je već bila pokrenula određene postupke i sankcije.

FOTO: Unsplash

HOO već utvrdio nepravilnosti 

Nadalje, HOO je sukladno svojim zakonskim nadležnostima najavio stručni nadzor nad radom Saveza u svrhu uspostavljanja zakonitog funkcioniranja te po potrebi predvidio uključiti i Komisiju za rješavanje disciplinskih pitanja i prijepora između HOO-a i Saveza. Naime, inspekcijskim nadzorom je već bilo utvrđeno da HRS između ostaloga nije uskladio Statut Saveza sa Zakonom o sportu i Statutom HOO-a, kao ni Pravilnik o sustavu natjecanja u ronjenju, zatim da nije zatražio mišljenje Povjerenstva za sustav natjecanja, da tijela i nadležne osobe Saveza ne postupaju sukladno Zakonu o sportu u pogledu objave općih akata te da također ne postupaju sukladno drugim propisima kao što je primjena Zakona o pravu na pristup informacijama.

Dakle, HOO je decidirano upozorio na nezakonito ponašanje i ozbiljne probleme u HRS-u jer se predmetnim postupanjem ozbiljno dovode u pitanje načela olimpizma i transparentnog poslovanja. Na temelju ovih činjenica i krivog postupanja po HRS-ovom Pravilniku o stegovnoj i materijalnoj odgovornosti, Ministarstvo turizma i sporta, Samostalni sektor sportske inspekcije, Služba inspekcijskog nadzora na dan 31. svibnja 24. naređuje nadležnom tijelu HRS-a da poništi Odluke Predsjednika Saveza o suspenziji sportaša te da uskladi dokumente Saveza sa Zakonom o sportu. Izrečene su i novčane kazne Savezu i Predsjedniku Čuljku.

Potom je Izbornik Valentino Rajković u zadnji čas, neposredno prije isteka službenog roka za prijave na predstojeće bazensko Svjetsko prvenstvo koje će se održati u Beogradu početkom srpnja na temelju ostvarenih rezultata na državnom prvenstvu morao uputiti pozive u reprezentaciju Mireli Kardašević, Goranu Čolaku, Budimiru Šobatu, Hrvoju Škoriću i Borisu Milošiću. Pri tom Izbornik nije uvrstio u reprezentaciju Vanju Peleša – bivšeg svjetskog prvaka te Valentinu Cafolla, Enesa Ćerimagića i vrlo perspektivnu juniorku Janu Kukas koji su svi na kvalifikacijskim natjecanjima isto ostvarili izuzetno zahtjevno postavljene norme. Budimir Šobat je odustao od odlaska na svjetsko prvenstvo iz obiteljskih razloga te je Izbornik naknadno pozvao Vanju Peleša na njegovo upražnjeno mjesto. Na upite zašto je izostavio sportaše s pravom nastupa Izbornik je odgovorio da mu Zakon o sportu, Sportska inspekcija i ograničena sredstva od HOO-a ne dozvoljavaju slanje na Svjetsko prvenstvo više od petero sportaša, pri tom ne želeći objasniti koji ga to član Zakona i koji naputci Sportske inspekcije priječe.

FOTO: Unsplash

Izbornikov odabir 

Nama, sportašima i trenerima koji smo se cijelu godinu marljivo pripremali za predstojeće svjetsko prvenstvo i koji smo zadovoljili strogo propisane norme neprihvatljiva je loše obrazložena odluka Izbornika da odjednom izmjeni ustaljeno pravilo i iz poziva za reprezentaciju izostavi troje sportaša koji imaju veliku šansu za osvajanje medalja, a koji su ostvarili propisane norme za nastup. Ovo osobito zato što HRS nema obavezni Pravilnik o međunarodnim i domaćim natjecanjima te zbog toga što Izbornik u cijeloj tekućoj natjecateljskoj godini nije ni jednom vidio ni kontaktirao niti jednog sportaša, niti ima i kakav uvid u stanje njihove sportske forme jer nije imao ni kontakt s njihovim trenerima.

Izbornikov odabir, odnosno selekcijski izbor nije ni logičan po broju bodova ostvarenih na državnom prvenstvu. Čak je potpuno izostavio Valentinu Cafolla s liste sportaša koji su ostvarili norme. Ako se radi o diskrecijskoj odluci Izbornika napominjemo da ona mora biti utemeljena na zakonu odnosno propisu te donesena u granicama dane ovlasti i sukladno svrsi radi koje je ovlast dana. Smatramo da se u nedostatku navedenog Pravilnika trebaju primijeniti ustaljena pravila formiranja reprezentacije odnosno da je, kao i dosadašnjih godina, u reprezentaciju potrebno uključiti i sportaše koji su ostvarili normu, a rang listu koristiti za odluku o pokrivanju troškova nastupa po principu da HRS više rangiranim sportašima pokriva trošak do iscrpljenja raspoloživih sredstava, a da ostali sportaši s ostvarenom normom sudjeluju na trošak njihovih kubova. U tom smislu postoji ustaljena praksa i izrađeni potrebni obrasci pri HRS-u.

Dodatno, svrha diskrecijske ocijene ne može biti smanjenje izgleda za osvajanje medalja na najvišem rangu natjecanja. Odlukom Izbornika da na svjetsko prvenstvo ne pošalje reprezentaciju u punom sastavu smanjuju se izgledi za postizanje zapaženih rezultata i osvajanje medalja. Napominjemo da su klubovi spremni snositi troškove sportaša za koje HOO ili HRS nije osigurao sredstva, stoga odlukom Izbornika nije iskorištena mogućnost nastupa najvećeg broja sportaša. Mogući razlog za ovakvu odluku je Izbornikov strah od putovanja reprezentativaca o trošku njihovih klubova zbog mogućeg izlaska na vidjelo njegove potpune neupućenosti u sportove u kojima bi on trebao biti najkompetentnija osoba, odnosno radi eventualnog ponavljanja njegovog prošlogodišnjeg propusta i loše procjene kojom osvajača zlatne medalje i svjetskog rekorda Gorana Čolaka nije uvrstio u uži odabir sportaša kojima HOO financira nastup.

FOTO: Nikola Cutuk/PIXSELL

Izbacivanje juniorke 

Kada je potom Čolak otišao na SP na trošak svojeg kluba i osvojio zlatnu medalju, s postignutim svjetskim rekordom, Izbornik Rajković se za taj uspjeh paradoksalno ipak našao na listi prijedloga za novčano nagrađivanje za posebna sportska postignuća kao najzaslužniji sportski dužnosnik, što su svi reprezentativci javno osporavali. Također, moguće je i da je razlog za izbornikovu odluku obračun s njegovim kritičarima i osveta za poduzete radnje na uklanjanju nezakonitosti u funkcioniranju Saveza. Svakako, niti jedan razlog ne zadovoljava ispunjenje svrhe diskrecijske ovlasti Izbornika već njenu očitu zloupotrebu na štetu sportaša i nacionalnog interesa.

Apsurdna je odluka Izbornika da iz reprezentacije isključi juniorku Janu Kukas s ostvarenom normom, a koja je na treningu postizala rezultate za potencijalnu svjetsku zlatnu medalju. Njegovo objašnjenje za to je da u Pravilniku HRS-a (za koji je HOO utvrdio da ne postoji jer mu isti nije nikad predan) ne postoje juniori u ronjenju na dah. Kada bi to i bila istina tada taj Pravilnik ne bi bio ispravan radi neusklađenosti s Pravilnikom krovne federacije CMAS koja propisuje obavezno postojanje juniora. Da stvar bude još bizarnija HRS je novcem HOO-adeset mjeseci plaćao trenera mlađih dobnih kategorija u ronjenju na dah koji jednako kao ni izbornik niti jednom nije ni vidio perspektivnu Janu.

Shvativši prevaru HOO je tražio povrat tih sredstava za plaće fiktivnog trenera, što je onda Predsjednik Čuljak izvršio ne namjenskom potrošnjom iz blagajne HRS-a i tako oštetio Savez za dvostruki iznos (154.000 kuna/20.439 eura). Isto tako,bez ikakvog objašnjenja Izbornik je iz reprezentacije u plivanju perajama izostavio juniora koji je ostvario seniorsku A normu i uskratio mu pravo nastupa na SP. Zbog Janine starosne dobi (šesnaest godina) Izbornik Rajković uzima zadnju životnu priliku ovoj perspektivnoj vrijednoj sportašici koja se godinama trudila da postane juniorska svjetska prvakinja.

FOTO: Unspalsh 

'Kriva strana'

Kako takve nepravedne postupke objasniti mladim osobama koje kroz percepciju društva u kojemu žive tek formiraju vrijednosne stavove i kakve se poruke time šalju njihovoj cijeloj generaciji? Za Janinog oca Izbornik je rekao da se 'nalazi na krivoj strani' sugerirajući time da je problem što njega i Janu trenira Ivan Drviš kojega on doživljava svojim na jvećim kritičarem. Sada je već sigurno da će zbog svega Janini roditelji napraviti prijavu državnoj Pravobraniteljici za djecu. Odluka o odlasku nepotpune reprezentacije na SP zbog nedostatka novca nije vjerodostojan argument jer su klubovi voljni snositi troškove, ali i zato što čelnici Saveza svojim rasipanjem novca na puno manje bitne stvari pokazuju da ga ima dovoljno.

Tako je primjerice Predsjednik Čuljak zbog njemu znanih razloga nedavno plaćao novcem Saveza putovanja Predsjedniku Nadzornog odbora (NO) Dariu Duiću na sajam nautike u Düsseldorf i na godišnjicu krovne federacije CMAS-a u Monaco (samo troškovi luksuzne večere u Monacu iznosili se više od 500 eura) te njemu i Izborniku Rajkoviću kupio skupe poklone na račun Saveza. Pitamo se nisu li ta plaćanja i pokloni u svrhu kupovanja šutnje Predsjednika NO za nenamjensku potrošnju Predsjednika Čuljka i njegovo protuzakonito djelovanje. Natjecatelju Vitomiru Maričiću i članovima njegovog kluba Predsjednik Čuljak je platio troškove privatnog putovanja na lokalno natjecanje na Bahamima (tamo im je zabranjen nastup zbog posjeda sredstava koja potpomažu ronilačku izvedbu, zbog čega su od CMAS-a dobil izabranu natjecanja od šest mjeseci).

Inače je prije Maričić bio jedan od najvećih kritičara Predsjednika Čuljka, čak je i potpisao kaznenu prijavu protiv istoga. No, nakon što je Čuljak po hitnom postupku primio njegov novoosnovani klub u članstvo Saveza, imenovao ga delegatom HRS-a u CMAS-u, članom Sportske komisije Saveza, dodijelio sva državna prvenstva njegovom klubu i pokušao ga postaviti na mjesto trenera reprezentacije, Maričić je počeo hvaliti Čuljka i kritizirati nezadovoljne sportaše. Činjenica je da troškovi ovih putovanja i poklona privilegiranim osobama dvostruko premašuju putovanje cjelovite reprezentacije u ronjenju na dah na SP u Beogradu. Iz kuta gledišta kineziološke struke potpuno je destruktivna i neprihvatljiva ovakva praksa koju vode čelnici HRS-a, da se finalna trenažna priprema i prateća organizacija života provodila u neizvjesnosti hoće li sportaš uopće putovati na svjetsko prvenstvo ili ne.

Napominjemo da se radi o potencijalnim osvajačima medalja koji su osobno uložili značajna sredstva i trud u svoju trenažnu pripremu, a isto tako su u njihov razvoj izvršena znatna ulaganja proračunskih sredstava. Dakle, da nije bilo intervencije HOO-a i Ministarstva turizma i sporta koji su spriječili protuzakonitu suspenziju hrvatskih najtrofejnijih sportaša, Republika Hrvatska bi ostala bez mogućnosti osvajanja najsjajnijih odličja na predstojećem SP samo zbog osvetničkih radnji nemoralnih sportskih dužnosnika koji nimalo ne vode brigu o nacionalnim nego samo ovlastitima parcijalnim interesima.

FOTO: Privatni arhiv 

'Molimo HOO i Ministarstvo...'

Ako se unatoč ovakvim događajima koji znatno narušavaju trenažnu pripremu netko od ovih sportaša vrati sa SP sa zlatnim odličjem, vidjet ćemo hoće li ovi fiktivni sportski dužnosnici imati obraza opet se prijaviti za vlastito nagrađivanje iako su te uspjehe pokušali spriječiti.Indikativno je i da je Izbornik ponovno odredio privilegiranog Vitomira Maričića za vođu puta na SP u ronjenju na dah u Beogradu. Istoga u službenim dopisima reprezentativcima oslovljava kao trenera reprezentacije unatoč tome što je HOO odbio verificirati takav njegov status zbog izostanka potrebne formalne stručne kvalifikacije.

Izgleda da tim činom čelnici Saveza žele zadržati Maričićevu naklonost tako da ga kao zaslužnog trenera predlože za novčanu nagradu Vlade ako netko od reprezentativaca osvoji zlato, iako on nikada nije trenirao niti jednog reprezentativca, člana trenutne reprezentacije. Ako to ipak ne prođe tada će Maričić barem polagati pravo na nešto nižu nagradu kao vođa puta.

Ovim javnim apelom ponovno molimo HOO i Ministarstvo turizma i sporta te Samostalni sektor sportske inspekcije da svojim autoritetom izvrše pritisak na HRS da promijeni odluku i na SP pošalje cjelovite reprezentacije u ronjenju na dah i u plivanju perajama, uključujući dvoje juniora. Isto tako, podsjećamo na obećanja bivše Ministrice turizma i sporta Nikoline Brnjac koja je u predizborno vrijeme, sa svojim najbližim suradnicima za sport primila petero reprezentativca kao predstavnike sportaša ronilaca na gotovo trosatni razgovor.

FOTO: Unsplash 

Savez svaki dan ostaje bez klubova 

Tada je saslušavši sportaše,vidno rezignirana, naredila momentalno pokretanje inspekcijskog nadzora te na okolnosti nalaza najavljenog Nadzora HOO-a obećala pokretanje postupka oduzimanja novčanih nagrada Vlade onima koji to nisu zaslužili i dodjelu istih zakinutim zaslužnim trenerima, ako nalazi Nadzora pokažu istinitost navoda sportaša.  Isto tako je najavila ispravljanje svih drugih negativnosti koje štete trenažnoj pripremi sportaša, a koje su u domeni nadležnosti tada njenog Ministarstva.

HOO molimo da što prije aktivira najavljeni Nadzor rada HRS-a jer je očito da čelnici HRS-a sustavno zloupotrebljavaju situaciju u kojoj zbog nepostojanja propisanih Pravilnika štetno koriste samoproglašena diskrecijska prava. Trenutno je potpuno nejasno po kojem će kriteriju biti sastavljene reprezentacije u plivanju perajama i podvodnoj fotografiji jer HRS nije bio u stanju održati Državna prvenstva, itd. Povjerenika za informiranje RH molimo da odmah poduzme potrebne radnje jer su klubovi -članice HRS-a potpuno nemoćni u zaustavljanju ovakve negativne prakse putem redovne demokratske procedure jer je ona pravno neizvediva sve dok čelnici HRS-a drže sve javne dokumente Saveza potpuno nedostupnim već dulje od desetljeća.

Sportaši digli pobunu u savezu: Zbog malverzacija razmišljaju o najgoroj opciji

Za ovakvu situaciju odgovornost snosi služba državnog Povjerenika za informiranje koja je u posljednje četiri godine intenzivno upozoravana o ovim grubim narušavanjima prava i još uvijek nije u stanju osigurati zakonom propisanu dostupnost ključnih dokumenata te kazniti HRS i njegovog Predsjednika, Likvidatora i Povjerenika za informiranje Kamila Čuljka (sve u jednoj osobi,koja po trenutno zakonski neusklađenom Statutu HRS-a te dužnosti može obnašati faraonski doživotno). Zbog ovakvog stanja HRS je napustilo već više od pola aktivnih članica (od njih 110 ostalo je samo pedesetak klubova)", zaključuju ogorčeni hrvatski reprezentativci i njihovi treneri.   

Komentari

VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.