STUDIJA

Preporuke za klubove i saveze u doba krize

Autor

Marino Medak

Ovih dana nogometni su klubovi i savezi dobili smjernice od strane Europskog udruženja nogometnih klubova te nacionalnih saveza na nekoliko tema: kako se nositi s krizom u nogometu, održavanje integriteta nogometne industrije, te izrada plana u kriznim situacijama. 

05.04.2020. u 16:51
Ispiši članak

O ovom tekstu proći ćemo neke od tih smjernica. Studiju preporuka sastavila je organizacija LTT Sports Foundation koja se bavi savjetovanjem nogometnih klubova i saveza po pitanju donošenja strategija.

Kriza u svijetu

Aktualna kriza nastala zbog epidemije korona virusa diljem svijeta utječe direktno i na nogomet te na sportsku djelatnost općenito. Ono što je sasvim jasno već sada dok kriza još uvijek traje, posljedice će biti vidljive u svakoj sferi društva, od politike, gospodarstva, ekonomije, financija, svih ostalih djelatnosti uključujući i sportove te na koncu - nogomet.

Na klubovima i savezima velika je odgovornost sastavljanja plana djelovanja u doba krize te ublažavanja posljedica krize.

Otkazane su utakmice, zaustavljena natjecanja, brojni su klubovi zaustavili ili prekinuli svoje postojanje, uslijedili su raskidi ili zamrzavanje ugovora, smanjenje plaća, rezanje troškova. Nije stao samo nogomet koji je naša glavna tema, zaustavilo se uobičajeno i normalno funkcioniranje društva u svim područjima.

Svi sudionici sportske sfere društva morali su se što prije početi baviti pitanjima kriznog menadžmenta, održivosti te planom spašavanja klubova i saveza u doba velike krize.

Prije svega, tu su pitanja egzistencije i održivosti sustava. Neki su klubovi već proveli mjere, neki ih provode, a neki će se tek suočiti s preprekama i problemima u teškim vremenima koja dolaze i na koja stručnjaci upozoravaju.

Klubovi su dobili preporuke i smjernice kako bi što bezbolnije i s minimalnim posljedicama prebrodili krizu. Postavljaju se brojna pitanja o kojima treba razmišljati, kao što su ekonomski i poslovni modeli, lanci vrijednosti, društvena vrijednost i načini zaštite od budućih kriza.
Preporuka kaže da bi klubovi i savezi trebali voditi brigu o ovoj situaciji na nekoliko razina. 

Prvi odgovor

Najveći izravni utjecaj, zatim sponzorstva i komercijalni prihodi koji imaju značajni neizravni utjecaj. Slijede prihodi od UEFA-e imaju odgođeni izravni utjecaj s obzirom na to da je UEFA-in fond za financijsku distribuciju također izgrađen na TV i sponzorskim prihodima, te na kraju TV prihodi koji nemaju siguran izravan utjecaj jer je ključni čimbenik hoće li sve utakmice biti odigrane ili ne.

Stabilizacija i procjena trenutne situacije

U ovoj se fazi klubovi prvenstveno vode vanjskim ulaganjima vladinih agencija i nogometnih vladajućih tijela koji će izdavati upute o organiziranju utakmica (npr. sa ili bez navijača, maksimalni broj gledatelja, dodatne mjere javne sigurnosti itd.), radnoj praksi (npr. potreba zatvaranja ureda, prostora za obuku, dućana i sl.). Racionalno je rješenje oformiti tim za upravljanje krizom s ključnim operativnim odlukama na klupskoj razini kako bi se koordinirali odgovori i započele aktivnosti planiranja.

Novčani tok

Bez odigravanja utakmica, klubovi se nalaze u situaciji u kojoj troškovi u proračunu dolaze kako je planirano, ali proračunski prihodi odgodit će se u najboljem slučaju barem nekoliko mjeseci.

Odluke o prioritetima plaćanja morat će se donijeti u ovoj ranoj fazi kako bi se postojeće rezerve koristile u doista kritičnim stavkama, uključujući održavanje kompetentne strukture osoblja.

Ublažavanje krize

Očekuje se da će negativni utjecaj na klupske prihode biti manjak od oko 20 posto u godini, s gotovo potpunim smanjenjem prihoda koji su očekivani u sljedećih nekoliko mjeseci, pod uvjetom postupnog ponovnog pokretanja aktivnosti sredinom svibnja ili početkom lipnja.
Prije svega, svim klubovima i savezima preporučuje se smanjenje troškova i novčanog toka. S ciljem očuvanja likvidnosti i održivosti važno je utvrditi mogućnosti smanjenja troškova koje nadilaze standardnu optimizaciju, a od mogućih su kratkoročnih mogućnosti smanjenja troškova u preporukama navedene sljedeće:

  • Smanjenje ili odgoda plaće igrača ili trenera (dobrovoljno ili obvezno)
  • Smanjenje ili odgoda plaće osoblja/zaposlenika (dobrovoljno ili obvezno)

Preporuka je također obustava sredstava za sve projekte s velikim ulaganjima, vodeći se pritom financijskim planovima koji uzimaju u obzir srednjoročne i dugoročne posljedice krize.

Dugovi su veliki potencijalni problem za klubove i saveze jer su destabilizatori koji izlažu slabu likvidnost. Brojni bi klubovi ili savezi mogli imati dodatnu kriznu situaciju jer su potrebne redovne isplate kredita unatoč tome što su prihodi manji. Spominje se iz tog razloga kao jedna od mogućnosti i smanjenje vrijednosti igrača na tržištu ili transferi iznosa manjih od željenih i/ili planiranih kao jedna od izravnih posljedica ove situacije.

Kako će sve završiti nakon ove pandemije, nitko ne zna. Ali jedno je sigurno, sve ovo dobrano će promijeniti nogomet kakav poznajemo, ne možda dugoročno, ali u narednim godinama svakako. 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.