PRIČA O OTMICI ZEMLJIŠTA

Navijači šalju poruke o izgradnji novog stadiona pa i onom u Sesvetama, ali i tu smo našli Bandićev prljavi veš

Autor

bkk

Ovo ljeto počela je još jedna 1. Hrvatska nogometna liga, a domaći prvak ušao je u još jednu sezonu igrajući na "krnjem" stadionu unutar kojega i dalje nema prodaje ulaznica za oštećenu tribinu, a posljednjih dana navijači nisu propustili podsjetiti na najveće sportsko ruglo u hrvatskoj metropoli.

13.08.2022. u 12:59
Ispiši članak

Tako su se nedavno nova dva velika jumbo-plakata pojavila na zagrebačkom Zapadnom kolodvoru u Hanuševoj ulici s natpisima "Novi stadion" i "Dinamo je  Maksimir" očito aludirajući na potrebu izgradnje novog stadiona za hrvatskog prvaka, a na uzvratnoj utakmici 3. pretkola Lige prvaka u kojem je Dinamo uspio protiv Ludogoreca izboriti nastavak natjecanja, navijači nisu propustili poslati sličnu poruku.

Uz skandiranje "Ne damo Maksimir", navijači su pokazali transparent s natpisom "Za Dinamo je samo ovdje sveta nedjelja".

Iza prvog "performansa" stoji Udruga "Dinamo je Maksimir", građanska inicijativa koja se zalaže za izgradnju novog Dinamovog stadiona. Smatraju da izgradnja stadiona može početi već ove godine, a Dinamo bi do tada po njima igrao u Sesvetama, gdje bi izgradili manji stadion. Projekt za stadion u Sesvetama već je nekoliko godina na čekanju.

"Taj stadion imao bi osam tisuća natkrivenih mjesta, a građevinska dozvola produžena je do 2023. godine. Dakle sutra može početi gradnju! Ali prvo zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i njegovi suradnici moraju pronaći model za izgradnju novog maksimirskog stadiona kakav ovaj grad zaslužuje", poručio je predsjednik Udruge Tomislav Duhaček u veljači ove godine za Sportske novosti.

'Za Dinamo je samo ovdje sveta nedjelja'

Ovi drugi su, pak, svojim transparentom aludirali da bi Dinamo trebao ostati u Maksimiru, jer, kako je pisao Večernji list, "za njih je sveta nedjelja kad u Maksimiru igra Dinamo i time su sve rekli o mogućnosti da se plavi presele iz svog grada pa i iz Maksimira".

A šuška se da je Uprava Dinama navodno zaista istraživala mogućnost da se novi stadion gradi izvan Zagreba, ma koliko nije uobičajeno da se klubovi presele van grada u kojem igraju, a vjerojatno bi takav potez izazvao, sudeći po transparentima na utakmici, bijes navijača. Ipak, nakon godina i godina pokušaja dogovora s Gradom Zagrebom, koji se i dalje nisu makli s mrtve točke, ali i ideja poput one da se igra u Sesvetama, na Kajzerici ili u Kranjčevićevoj, i unatoč predstavljanju projektnog rješenja za novi izgled stadiona u Maksimirskoj otprije nekoliko godina, Dinamo ponovno "odlazi" u Europu igrajući s "najvećima" kod kuće i dalje na istom oronulom stadionu.

Kako je pisao povodom transparenata o "svetoj nedjelji" Večernji, nije izgledno da je riječ o gramatičkoj pogrešci, već o poruci da Dinamo ne bi trebao ići van Zagreba, a zapravo je riječ o igri riječima, jer su se zaista pojavljivale ideje o gradnji stadiona u Svetoj Nedelji.

Naime, navodno je gradonačelnik Svete Nedelje ponudio mogućnost gradnje stadiona u tom krasnom, razvijenom i bogatom gradiću, navodno su i čelnici Dinama bili tamo, zna se koja bi to bila i točna lokacija, piše dnevnik.

Na cijelu priču osvrnuo se za dnevnik gradonačelnik Svete Nedelje.

Sve objasnio Zurovec

"Koliko ja znam, kad je riječ o bilo kakvoj gradnji stadiona, Dinamo je klub iz Zagreba. Nije tajna da naš klub surađuje s nogometnom školom Dinama, bio je ovdje Tomislav Butina, direktor škola Dinama, nije ni tajna da s nekim ljudima iz vodstva Dinama ima dobre odnose pa su nas vidjeli zajedno i tome dodali spoznaju da mi za svoj klub u Svetoj Nedelji želimo napraviti stadion i da smo se već za to prijavili europskim fondovima", rekao je gradonačelnik Dario Zurovec koji je i sam bio na utakmici Dinama i Ludogoreca.

"Naslušao sam se tih priča o gradnji stadiona, moji su dinamovci, moj otac obožavatelj Velimira Zajeca. I kad se govori o zamjenskom stadionu, to se moglo napraviti na stotinu drugih lokacija. Tako da je ova priča o Dinamu u Svetoj Nedelji priča za sezonu kiselih krastavaca. Mi imamo investitore za akvapark u Svetoj Nedelji, ali to je manje zanimljivo od Dinama i njegova stadiona", dodao je Zurovec.

Sada kada smo ponešto napisali o pristojnijoj verziji spekulacija o tome gdje bi Dinamo mogao/trebao igrati, treba se osvrnuti na onu o kojoj se malo toga piše, a jedna je od ostavština pokojnog gradonačelnika Milana Bandića. Naime, još 2016. godine pompozno je najavljena gradnja novog stadiona u Sesvetama.

Još jedan stadion koji se gradi godinama...

Naime, na stadionu Sv. Josip Radnik u Sesvetama, upravo u nazočnosti tadašnjeg  gradonačelnika Bandića, u listopadu spomenute godine predstavljen je Projekt novog nogometnog stadiona u Sesvetama. Novi stadion, s osam tisuća sjedećih mjesta, trebao je služiti kao domaći teren drugoligaša iz Sesveta. 

"Dugo planiramo napraviti jedan pravi stadion koji će udovoljiti ne samo potrebama Sesveta, jer u ovom naselju stanuje preko 90 tisuća građana, nego i zagrebačkom i hrvatskom nogometu općenito. Ovaj stadion će imati sve potrebne dozvole krovnog Europskog nogometnog tijela UEFA za odigravanje utakmica međunarodnog karaktera, a mogući su i nastupi drugih zagrebačkih klubova te svih selekcija Hrvatske nogometne reprezentacije u službenim utakmicama", rekao je predsjednik Kluba Pero Karatović.

Četiri i pol godine kasnije, u veljači 2021. bageri su izašli na teren i krenuli su radovi za famozno najavljeni stadion kao uvod u izbornu kampanju Milana Bandića koji je krenuo u lov po svoj sedmi mandat, a kojega je prekinula tragična smrt nekoliko dana kasnije.

Ipak, priča oko izgradnje novog stadiona, za kojeg su mnogi priželjkivali da bude i privremeni dom hrvatskog prvoligaša, nije imao epilog za pohvaliti se. Osim što još nije sagrađen, isplivala je nova afera oko koje se doduše nije podigla velika prašina, ali njezin sukus je da je dio stadiona trebao biti izgrađen na parceli otetoj Gimnaziji Sesvete. 

Stadion na zemljištu otetom gimnaziji

Naime, kako su upozoravali još prije dvije godine iz Udruge Zelene i plave Sesvete, riječ je o katastarskoj čestici broj 1200, upravo onoj na kojoj su se prije dvije godine pojavili bageri i simbolično krenuli u gradnju novog stadiona.

"Uporabna dozvola za Sportsku dvoranu uz Srednju školu Sesvete izdana je na zemljištu označenom s katastarskim brojem čestice 1200 K.O. Sesvete. Uporabnom dozvolom definirano je da je to školska sportska dvorana. Također, uporabna dozvola je uvjetovana jer se tražila izgradnja pripadajuće prometne infrastrukture – parkiralište za 147 automobila i tri autobusa s pripadajućim prometnicama neophodnim za funkcioniranje dvorane kao objekta za javnu namjenu. Izgradnja navedenog parkirališta uporabnom dozvolom time je predviđena isključivo na cjelovitoj čestici 1200 (sjeverno od dvorane), a kao dio obvezne pripadajuće infrastrukture dvorane. Parkiralište nikad nije izgrađeno", piše na web stranicama udruge u tekstu pod naslovom "Tko oduzima Gimnaziji Sesvete igralište i pravo na njezin životni prostor?".

"Međutim, uvidom u današnje stanje katastra (početak 2021. godine, op. a.), očito je vidljivo da je Gimnaziji Sesvete oduzeto upravljanje nad gotovo 15.000 kvadratnih metara. Iako je Gimnazija Sesvete dobila uvjetovanu uporabnu dozvolu, a koja je temeljena na jedinstvenoj katastarskoj čestici 1200, njoj je oduzet dio čestice koji danas nosi naziv 1200/7", stoji dalje u tekstu.

Sve je bilo jasno iz projekta predstavljenog još 2016.

Ukratko za istu tu parcelu zainteresiran je bio i Sportsko rekreativni centar Luka koji upravlja stadionom na Sesvetama, istim onim na kojem se trebao izgraditi novi, projekt kojeg je gurao pokojni Bandić. Ipak, ono što nekim nije promaklo, da je iz idejnog rješenja predstavljenog još te 2016. godine, bilo vidljivo da su parkirališni kapaciteti za stadion predviđeni upravo na čestici koja je nekoć pripadala Gimnaziji Sesvete, a koja im je nečijim potezom pera u katastarskim knjigama besramno oduzeta.

Dakle, Bandić 3. veljače 2021. otvara radove na izgradnji parkirališta Gimnazije Sesvete, a kasnije isti mjesec, kako je javio Nacional, i radove na izgradnji novog stadiona. Ni jedno ni drugo nije izgrađeno. Štoviše, početkom travnja te iste godine kada su započeli radovi, sud zaustavlja izgradnju parkinga kod Gimnazije jer se pojavio navodni vlasnik privatne parcele koji tvrdi da se nelegalno gradi na njegovom posjedu površine 4106 kvadrata. 

Putem odvjetničkog ureda koji ga zastupa, predan je podnesak Općinskom sudu u Sesvetama koji je donio odluku o privremenoj zabrani izvođenja građevinskih radova, radi osiguranja tražbine, pisale su tada Sesvete Danas i cijeli proces je ušao u očito dugogodišnji imovinsko-pravni spor.

Spajić:  Zna se po kojoj građevinskoj dozvoli se radi, ali se baš zbog toga izbjegava stavljanje ploče

Sad je glavno neodgovoreno pitanje ostalo, hoće li se taj prostor vratiti u prvobitno stanje ili ćemo još godinama gledati napušteno gradilište?

"Formalno bi oni to trebali ograditi jer je to i dalje gradilište. Uz to i dalje se ne zna po kojem se projektu radi jer nigdje nema ploče, što je isto zakonska obveza. Odnosno, zna se po kojoj građevinskoj dozvoli se radi, ali se baš zbog toga izbjegava stavljanje jer su u dvostrukom problemu; ako se gradi po građevinskoj dozvoli za školu, onda se poništava građevinska dozvola za stadion, a koja po zakonskim propisima nije smjela biti izdana. Ako se radi po onoj za stadion, onda su otvoreno lagali", kratko je komentirao situaciju u Sesvetama Marijo Spajić iz Udruge Zelene i plave Sesvete.

Nije lako Tomislavu Tomaševiću jer gdje god da se okrene s projektom izgradnje novog Dinamovog stadiona, čekaju ga mine. Osim nekoliko sramežljivih izjava oko njegovih sastanaka s Upravom Dinama početkom ove godine, čini se da se pregovori nisu makli s mrtve točke, što je zapravo još jedno svjedočanstvo da njegova administracija očito nije sposobna i nema snage, unatoč preprekama, iznjedriti nova rješenja. 

Komentari

VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.