IVUŠIĆ PRESUDIO

Nakon drame s penalima, Hrvatska porazila Tunis: Vatreni u finalu turnira

Autor

aks

Hrvatski nogometni reprezentativci igrat će u utorak u finalu međunarodnog ACUD kupa protiv domaćina turnira Egipta, u polufinalu je Hrvatska, poslije 0:0 u 90 minuta, s 5:4 nakon jedanaesteraca bila bolja od Tunisa.

23.03.2024. u 23:05
Ispiši članak

Bolje prilike za pogodak u prvom poluvremenu je imao Tunis. U nastavku se Hrvatska donekle razigrala, ali u pogodak nije pretvorila ni jednu od četiri-pet dobrih prilika pa su o pobjedniku i finalistu nakon 0:0 odlučivali jedanaesterci. Tunis je imao "meč-loptu" tijekom jedanaesteraca, ali Jaziri nije svoj udarac pretvorio u pogodak.

Hrvatski vratar Ivica Ivušić je obranio njegov udarac, kao i Haddadiju na kraju, čime je odveo Hrvatsku u finale. Ranije je zaustavio i udarac Jelassiju. Tijekom jedanaesteraca od hrvatskih igrača nisu zabili Vlašić i Juranović, dok su precizni bili Kramarić, Petković, Mario i Marco Pašalić te Majer.

Hrvatski reprezentativci istrčali su na polufinalni ogled u novoj garnituri plavih dresova, a od samog starta preuzeli su posjed, dok su Tunižani odmah zauzeli obrambeni gard. U prvih deset minuta Hrvatska je plela mrežu oko suparničkog šesnaesterca, ali bez ozbiljnog pokušaja do 13. minute. Tada je Pašalić proigrao Ivanušeca, a ovaj je s 15 metara pucao u vratara Tunisa.

Ozbiljnja prijetnja Tunisa u 31. minuti

Tunižani su se orijentirali na kontranapade, ali su od sredine prvog poluvremena potpuno uspostavili ravnotežu i počeli sve odlučnije napadati. U 26. minuti imao je Tunis sjajnu priliku za pogodak. Ubačena lopta je prošla pokraj svih ispred Livakovića te došla do Ali Abdija koji je iskosa pucao dosta loše i neprecizno.

Bila je to ozbiljna prijetnja Tunisa koji je u 31. minuti postigao pogodak. Iz prekida je ubačena lopta u hrvatski šesnaesterac gdje nitko od Vatrenih nije reagirao, ali jest Jelassi koji je glavom pogodio za 1-0. Ipak, nakon VAR provjere otkriveno je milimetarsko zaleđe zbog čega je pogodak poništen.

Do kraja poluvremena opet je uslijedio period igre u kojem je dominirala Hrvatska, ali osim neinventivnog kruženja oko suparničkog šesnaesterca ništa konkretno nije kreirano. Bolje je Hrvatska otvorila drugo poluvrijeme pa je nakon mlakih pokušaja glavom Kramarića i Pašalića uslijedila najbolja šansa aktualnih brončanih na svijetu.

FOTO: HINA/Damir Senčar

Finale protiv Egipta

U 56. minuti je pucao Gvardiol, a loptu je dočekao Kramarić okrenut leđima suparničkim vratima. Trznuo je napadač Hoffenheima glavom, ali je krajnjim naporom pogodak spriječio tuniski vratar Ben Said. U tim trenucima izbornik Zlatko Dalić je obavio niz promjena, a Hrvatska je nastavila napadati pa je Ivanušec u 63. minuti pokušao iz daljine, u 70. Ćaleta-Car glavom iz blizine, ali promjene rezultata i dalje nije bilo.

Još je bolja bila šansa Gvardiola u 73. minuti kada je nadskočio obranu Tunisa, ali je njegov udarac glavom preletio malo iznad grede, kao što je malo neprecizan na drugoj strani bio Ltaief u također vrlo izglednoj prilici. Vrlo blizu pogotka Hrvatska je bila u 92. minuti kada je s 18 metara potegnuo Marco Pašalić, ali je Ben Said još jednom dobro obranio premda se lopta na svom putu i djelomično odbila te promijenila smjer.

Bila je to posljednja šansa na susretu nakon čega je odluka o pobjedniku pala izvođenjem jedanaesteraca gdje je Hrvatska bila bolja s 5:4. U petak je finale izborio domaćin Egipat koji je s minimalnih 1:0 pobijedio Novi Zeland. Tako će u utorak finalnu utakmicu odigrati Hrvatska i Egipat, dok će se za treće mjesto boriti Novi Zeland i Tunis. Oba susreta počinju u 21 sat po srednjeeuropskom vremenu.

FOTO: Matija Habljak/PIXSELL

Prijenos

Hrvatska je pobijedila nakon raspucavanja jedanaesteraca. Ivica Ivušić obranio je čak tri penala. Promašili su Josip Juranović i Nikola Vlašić, a loptu u gol pospremili su Marco Pašalić, Bruno Petković, Lovro Mayer, Andrej Kramarić i Mario Pašalić. Nakon 96 minuta igre, regularni dio završava bez pogodaka što znači da će ekipe pristupiti izvođenju jedanaesteraca.

90+2' Fantastičan udarac Marca Pašalića! Otklonili su Tunižani korner, a zatim je sijevnula Pašalićeva ljevica s distance. Jedva je to obranio Ben Said koji je izašao iz igre, a umjesto njega ušao je Dahmen.

90' Igrat će se četiri minute sudačke nadoknade, a u slučaju izjednačenja idu penali.

89' Žuti karton za Majera.

88' Izmjena u tuniškim redovima. Jaziri ulazi u igru, a izlazi Achouri.

86'  Ozlijedio se Jelassi koji je iznesen na nosilima van terena, međutim brzo se oporavio i vratio na teren.

84' Novi ubačaj Juranovića, novi korner za Hrvatsku.

76' Tunis ponovno pred hrvatskim golom. Ltaief je nakon ubačaja zapucao glavom s pet metara udaljenosti, ali preko gola.

Podsjećamo, ako završi izjednačeno, odmah se ide na penale.

71'  Gvardiol je zamalo zabio nakon Majerovog ubačaja iz kuta, no taj udarac ide iznad gola.

68'  Ušli su Petković i Majer umjesto Kovačića i Ivanušeca, a kapetansku traku preuzima Kramarić.

65' Tunižani burno reagiraju i pritišću suca, traže kazneni udarac zbog igranje rukom Ćalete-Cara kojeg je lopta pogodila u ruku, međutim stavio ih je iza leđa. VAR j e provjerio situaciju te je odlučeno da se igra nastavlja dalje. 

63' Dobar pokušaj Ivanušeca. Oslobodio si je prostor i s distance zapucao prema golu, ali lopta odlazi gol aut.

58' Dalić vadi Erlića nakon što se primio za preponu, a umjesto njega ulazi Duje Ćaleta-Car. Ulaze još Marco Pašalić i Vlašić, a izlaze Brozović i Modrić.

56' Dobra prilika! Sosa je ubacio s lijeve strane, Tunižani su to otklonili, a zatim je Gvardiol potegnuo desnicom, ali je nezgodno zahvatio loptu, koja je došla do Kramarića, koji je glavom zapucao prema Ben Saidu, koji se mogao dobrano ispružiti da bi obranio udarac s izvrsnom putanjom u donji desni kut.

Na stadionu u Kairu ori se pjesma hrvatskih navijača. "U boj, u boj! Za narod svoj".

50' Kramarić je ubrzo nakon prethodne prilike ubacio Pašaliću, a on  je glavom pokušao zaprijetiti tuniškom vrataru, no Ben Said ponovno sačuvao Tunis od gola.

49' Prvi udarac u okvir gola naše reprezentacije u drugom poluvremenu. Kramarić puca, ali Ben Said brani.

Dalić je drugi dio susreta započeo prvom izmjenom te je u igru uveo Ivušića umjesto Dominika Livakovića.

FOTO: HINA/Dario Grzelj

Kraj prvog dijela

Kraj prvog dijela. Hrvatska na odmor ide bez pogotka.

43' Nakon više pokušaja naših nogometaša da zaprijete Tunisu, Kovačić opalio po golu, ali se lopta od bloka odbila u korner. 

40' Slobodan udarac za Hrvatsku nakon prekršaja nad Modrićem

35' Hrvatske ima 325 izvedenih dodavanja, a Tunis samo 133, no i dalje nema pogotka za Vatrene.

30' Hamza Jelassi zabija gol za Tunis nakon udarca iz kuta, ali gol je poništen zbog zaleđa. 

28' Kramarić je zapucao s 20-ak metara nakon greške Tunisa u obrani, ali prebacio je okvir gola.

25' Prva prava prilika na utakmici i to za Tunis. Abdi se našao u jedanaestercu, s desne strane sam ispred Livakovića, ali promašio je cijeli gol. 

20' Ružan start na Sosi, Modrić izvodi slobodan udarac, ali Ben Said sigurno otklanja opasnost.

17' Prvi žuti karton zbog ružnog starta na Ivanušeca. Naime, Kechridu mu je nagazio tetivu zbog čega je zaradio karton.

15' Ponovno nam je duga lopta prema Achouriju napravila probleme, ali Gvardiol je znatno brži od protivnika i prvi stiže do lopte.

12' Luka Ivanušec pucao je po golu, međutim Ben Said brani.

10' Rafi ukrao loptu i krenuo prema Livakoviću, ali Erlić spašava stvar. Korner za Tunis, ali Livaković ima situaciju pod kontrolom.

8' Tunižani ne uspijevaju povezati tri dodavanja, međutim ni s jedne strane, zasad, nema prave prilike.

5' Hrvati zasad imaju posjed lopte. Tunis se povukao u dvostruki blok dok Vatreni kruže s jedne na drugu stranu. Zasad bez konkretnog udarca prema golu Ben Saida.

3' Svaki put kad kapetan Vatrenih dodirne loptu, publika euforično i oduševljeno počne klicati.

1' Počela je utakmica, Hrvatska je prva s loptom.

Zlatko Dalić koji je inače uvijek u odijelu, za susret s Tunisom obukao je ležernije izdanje, trenirku. Ipak je prijateljski turnir.

Pobjednik susreta u utorak će igrati protiv domaćina ovog prijateljskog turnira, Egipta, koji je u drugom turnirskom polufinalu pobijedio Novi Zeland (1:0), a gubitnici susreta će isti dan igrati protiv Novozelanđana.

Izbornik  Zlatko Dalić otkrio je i sastav za susret protiv Tunisa. Na golu će, očekivano, biti Dominik Livaković,  a utakmicu će zapčeti Josip Juranović, Joško Gvardiol, Martin Erlić, Borna Sosa, Marcelo Brozović, Mateo Kovačić, naš kapetan Luka Modrić, Andrej Kramarić, Mario Pašalić, i Luka Ivanušec.

Poznat je sastav Tunisa, a susret će započeti Ben Said. Abdi, Achouri, Ben Romdhane, Bronn, Ghandri, Haddadi, Jelassi, Kechrida, Laidouni, Rafia

Prijenos ćete moći pratiti na Novoj TV. Podsjetimo, Hrvatskoj nedostaju tri igrača koja bi gotovo sigurno bila u prvoj postavi - Ante Budimir, Ivan Perišić i Josip Šutalo. Dalić je prije početka turnira otkrio cilj reprezntacije.

FOTO: HINA/Damir Senčar

'Utakmicu protiv Tunisa smatramo kao svojevrsan revanš'

"Došli smo na turnir odigrati dvije utakmice, za nas vrlo važne. Želimo u Kairu napraviti dobar rezultat, a one su i priprema za Europsko prvenstvo u Njemačkoj. Važan nam je 'team building' i druženje, ali isto tako i rezultat", započeo je Dalić.

"U prvoj utakmici igramo protiv Tunisa, reprezentacije koja nas je prije četiri godine pobijedila u Varaždinu 2:1", kazao je Dalić te je otkrio kako ovu utakmicu shvaćaju kao svojevrsni revanš za taj varaždinski poraz.

Dalić uoči početka turnira otkrio koji im je cilj: Istaknuo je dvije stvari

"Želimo u Kairu isprobati sve igrače i svi će dobiti minutažu. Žao mi je što smo ostali bez Budimira, to je objektivni hendikep za nas. Tunis je poslije Afričkog prvenstva promijenio izbornika", rekao je Dalić te prokomentirao igru Tunisa. 

Komentari

VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.