O HNL-U, STADIONIMA, SUCIMA, ŠUKERU...

Kustić: Modrić sigurno ne ide u Katar tek proći skupinu; našim klubovima nedostaje europski iskorak poput Dinama

Autor

mp/Sportske novosti

Marijan Kustić (47) točno je godinu dana na čelu Hrvatskog nogometnog saveza, a u velikom intervjuu za Sportske novosti predsjednik HNS-a ocijenio je taj period kao uspješan.

30.07.2022. u 14:34
Ispiši članak

"Ova je godina mandata samo nastavak kontinuiteta rada u cilju boljitka hrvatskog nogometa. Svakog dana moj tim i ja predano radimo na tomu da pomičemo granice i razvijamo Savez te sveukupni domaći nogomet. O ocjenama bih radije da drugi govore, svi dionici koji su aktivno ili posredno dio naše velike nogometne obitelji. Osobno ipak moram reći da sam iznimno zadovoljan smjerom razvoja i svime što smo učinili. Kada kažem mi, mislim prije svega na sve ljude koji čine HNS, na Izvršni odbor, sve članove komisija i zaposlenike Saveza. Svatko od nas dao je svoj obol rezultatima koje smo postigli na terenu i izvan njega, a siguran sam da ćemo zajedno u vremenu pred nama učiniti još puno toga dobroga za naš sport i čitavu zajednicu", kazao je Kustić.

Reprezentacija je izborila Svjetsko prvenstvo, u Ligi nacija možemo biti prvi u skupini. Dakle, Vatreni sjajno guraju, što je uvijek najvažnije, upitan je Kustić.

"Seniorska reprezentativna selekcija je perjanica hrvatskog nogometa, ali i čitavog sporta u Hrvatskoj. Svjesni smo njenog značenja i snage brenda koju smo zajedno izgradili i na taj način se prema Vatrenima trebamo svi odnositi, od nas u Savezu do svakog igrača koji ima priliku odjenuti ovaj 'sveti' dres. Iza nas je svojevrsna smjena generacije, naših srebrnih Vatrenih iz Rusije, no rezultatska konstanta to nije pretrpjela, što je bio jedan od ključnih ciljeva u ovom ciklusu. Izbornik Zlatko Dalić i stručni stožer dodatno su potvrdili svoju vrijednost i naše vjerovanje u njihove sposobnosti. S nestrpljenjem stoga očekujemo nadolazeće utakmice i Svjetsko prvenstvo krajem godine. Pobjede u Danskoj i Francuskoj potvrdile su svjetsku vrijednost naše reprezentacije i pokazale da imamo odličnu kombinaciju iskusnih vedeta i jako talentiranih mladića. Kada slijedimo formulu iz Rusije - zajedništvo, poniznost i kompaktnost - sa svima možemo igrati", smatra predsjednik HNS-a.

O HNL-u

Kustić se u velikom intervjuu osvrnuo i na HNL, za koji kaže da "iz godine u godinu raste, kao i sami klubovi koji su dio natjecanja".

"Prostora za napredak ima, prije svega po pitanju infrastrukture i podrške lokalne zajednice. HNS je tu učinio brojne pomake, pogotovo kada su u pitanju travnjaci na kojima se igraju utakmice. I kada su u pitanju sami stadioni, HNS je spreman biti konstruktivan partner i poduprijet ćemo sve projekte koji donose dobro našem nogometu, naravno, u granicama naših mogućnosti kada je taj dio infrastrukture u pitanju. Imamo visoku kvalitetu igrača, kvalitetne utakmice, travnjake, suce, medijsku popraćenost. Na nama je, kao i svim klubovima, da zajedno nastavimo jačati brend natjecanja i iz godine u godinu podižemo ukupnu kvalitetu. Ono što zasigurno nedostaje su europski iskoraci klubova pored Dinama, koji je kontinuirano uspješan. Žao mi je što su Osijek i Rijeka zapeli na prvim preprekama i zato je tim važnije da se Hajduk pridruži Dinamu i osigura europsku jesen. Dakako, bilo bi sjajno i da se naš prvak Dinamo uspije plasirati u Ligu prvaka jer to opet podiže rejting ne samo Dinamu, već cijeloj našoj ligi".

O stadionima

Muče nas ti stadioni, previše je derutnih.

"I po tom pitanju neki su pomaci vidljivi, no ako mene pitate, to nije dovoljno brzo. Naši su klubovi profesionalni i tradicionalno povezani s lokalnom zajednicom. U tom smislu vjerujem da postoji i privatni i javni interes za modernim i funkcionalnim stadionima, od kojih čitava sredina može imati brojne benefite. HNS u tom smislu ne može biti aktivan dionik i ne može graditi stadione za potrebe pojedinih klubova. Tako je i u drugim zemljama - to nije uloga nacionalnih saveza. No, spremni smo biti partneri i podržati svaki takav projekt, tamo gdje možemo - kao što je to primjer s novim travnjacima. Pitanje Maksimira nije nešto na što HNS može odgovoriti jer je to prvenstveno tema za Dinamo i grad Zagreb. Dakako da kao nacionalni savez smatramo da Dinamo, s tolikim uspjesima u Hrvatskoj i u Europi, zaslužuje odgovarajući stadion, kao i da smatramo kako bi svjetski doprvaci trebali u glavnom gradu imati pristojan stadion za odigravanje utakmica. No, više puta sam ponavljao jasan stav da nacionalna selekcija svoje utakmice treba igrati diljem Hrvatske i od toga nikada neću odstupiti. Naravno na stadionima koji zadovoljavaju kriterije. I svaki taj stadion mi promatramo kao 'nacionalni'. Veseli me što će Osijek uskoro otvoriti svoj novi stadion, koji bi trebao biti vrhunski za naše prilike, što je pokazatelj svima da je - moguće", govori Kustić.

O sucima

Osvrnuo se predsjednik HNS-a i na hrvatske suce. 

"HNS je dosad, a i ubuduće će pružati maksimalnu podršku sudačkoj organizaciji. Opet naglašavam - kada je u pitanju sudačka organizacija, ona mora biti potpuno neovisna, što ona danas i jest. HNS će u tom smislu biti konstruktivan partner i učinit će sve da zaštiti suce. Svi dionici u nogometnoj obitelji ovdje moraju biti svjesni svojih riječi i djela, a za iste i odgovarati. Pogreške se događaju, a uvođenje VAR sustava - a čemu je važan doprinos dao upravo Bruno Marić, koji je danas predsjednik Sudačke komisije - osiguralo je da tih pogrešaka bude što manje. Prostora za napredak uvijek ima, a Komisija ima našu punu podršku da kvalitetnim radom sa sucima osigura daljnji razvoj suđenja", ističe Kustić.

O Vladi

Kustić je naglasio i da Vlada RH i premijer Andrej Plenković daju snažnu podršku hrvatskom sportu. To dokazuje i rast ulaganja u sport, kaže.

"Od 2016. do ove godine ta izdvajanja su narasla za gotovo 100 posto, što je ogroman i vrijedan iskorak. Generalna situacija s hrvatskim loptačkim sportovima treba i mora biti bolja. HNS je kao nositelj onog najpopularnijeg uvijek spreman dati svoj doprinos. Stava sam da zajedničkim snagama možemo puno više napraviti nego što je to pojedinačno. Naravno da u tim očekivanjima trebamo biti realni, svjesni izazova s kojima se danas suočavaju sve europske vlade, ne samo naša - pandemija, rat u Ukrajini, inflacija, energetska situacija. Razumijemo da sport ne može biti tema broj 1. U tom svjetlu raduje taj spomenuti rast izdvajanja za sport. S obzirom na značaj sporta u Hrvatskoj i činjenicu da ulaganje u sport ima uistinu pozitivne efekte na cijelo gospodarstvo i zdravlje nacije, kratkoročno i dugoročno, nadam se da će ta ulaganja i dalje rasti te da ćemo se približiti prosjeku EU kada govorimo o relativnim izdvajanjima za sport", kaže Kustić.

O Šukeru

Osvrnuo se i na odnos s Davorom Šukerom, koji je donedavno bio na čelu HNS-a.

"Davor Šuker je hrvatska i svjetska nogometna legenda. Njegov je doprinos hrvatskom nogometu, kao igrača i kao predsjednika Saveza, izniman. Kao što je to bilo prije, i danas smo u dobrim odnosima. S Davorom, kao i drugim našim istaknutim nogometašima koji imaju globalnu prepoznatljivost, želim zajedno raditi na jačanju pozicije hrvatskog nogometa u europskim i svjetskim okvirima", govori Kustić, koji se zatim raspričao o Svjetskom prvenstvu u Katru.

O SP-u u Kataru

"Ovo će biti jedinstveno Svjetsko prvenstvo do sada. Ne samo po zimskom terminu već i činjenici da će biti održano praktično u jednom gradu. To donosi i određene prednosti - prije svega, nema dalekih putovanja kao u Brazilu ili Rusiji - ali i brojne logističke izazove, prije svega za FIFA-u, ali i pojedinačno za navijače koji su suočeni s nedostatkom smještaja, barem ne po nekim prihvatljivim cijenama. Iz te perspektive, Katar će biti možda i najveći izazov do sada za naše navijače, ali ipak ih očekujemo oko 2000 po utakmici u prvom krugu. Sigurni smo da će se taj broj povećavati sa svakom eventualnom idućom utakmicom naše reprezentacije. Što se priprema tiče, uvjeren sam da smo odradili dobar posao u pronalaženju odgovarajućeg kampa - imamo vrhunski hotel i izvrstan trening-centar u neposrednoj blizini. Kao i uvijek, reprezentacija će imati odlične uvjete za rad, to je naša obveza i odgovornost kao Saveza", govori.

Je li prolazak skupine ono što minimalno očekujemo od Vatrenih, upitan je Kustić.

"Nikada se neću umoriti u naglašavanju kako je za naš nogomet ključno osigurati plasman na velika natjecanja. To je uspjeh i zato je ona utakmica s Rusijom bila toliko značajna i dramatična, a pobjeda donijela toliko emocija. Naravno da nije lako biti realan nakon što osvojite srebrnu medalju i doživite sve ono što smo doživjeli u Rusiji - svi bismo to rado ponovili. No, s istim ambicijama i kvalitetnim sastavima na Svjetsko prvenstvo dolazi još barem 10 drugih reprezentacije. Jesmo li jači od Francuske, Engleske, Španjolske, Njemačke, Portugala, Brazila, Belgije? Na papiru nismo. Ali u jednoj utakmici? Mislim da možemo pobijediti svakoga. Iz svoje uloge kao predsjednik Saveza ne želim, niti imam potrebu stavljati nikakav pritisak rezultata na momčad, no smatram da i u stožeru i u ekipi imamo prave natjecatelje, koji ne dolaze u Katar samo sudjelovati. Siguran sam da Luka Modrić ne ide u Dohu kako bi 'prošao skupinu', niti po to idu igrači poput Perišića, Kovačića, Brozovića, a naravno i svih ostalih. Siguran sam da će oni postaviti visoko letvicu za cijelu ekipu, da će im dati potrebno samopouzdanje, a uz odlično vođenje izbornika Dalića i energiju, te pobjednički gard koji donose njegovi asistenti, Hrvatska ima pravo na optimizam. Ne znam koliko reprezentacija može u tri dana pobijediti Dansku u Kopenhagenu i Francusku u Parizu, ali Hrvatska može", zaključio je Kustić.

Komentari

VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.