NAJBOLJI KAD JE NAJTEŽE

KRAMARIĆ SRUŠIO UKRAJINU i odveo Hrvatsku u dodatne kvalifikacije!

Autor

mpi

Hrvatska nogometna reprezentacija 2-0 (0-0) pobjedom protiv Ukrajine u Kijevu u susretu posljednjeg, 10. kola kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo zauzela je drugo mjesto u skupini I izborila nastup u dodatnim kvalifikacijama koje će se igrati u prvoj polovici studenoga.

09.10.2017. u 19:59
Ispiši članak

Junak "vatrenih" u Kijevu bio je Andrej Kramarić, koji je postigao oba pogotka, u 62. i 70. minuti. Prvi gol Kramarić je postigao odličnim udarcem glavom s 10-ak metara nakon preciznog centaršuta Luke Modrića, dok je drugoga postigao nakon što je lijepo utrčao na drugu vratnicu i gurnuo loptu u mrežu na dodavanje Ivana Rakitića.

Hrvatska je dodatne kvalifikacije izborila zahvaljujući sjajnom drugom poluvremenu, dok su Ukrajinci dominirali u prvom dijelu kada su promašili nekoliko dobrih prilika. Presudila je kvaliteta naših igrača koji su prebrodili veliku nervozu iz prvog dijela, kao i golgeterska spretnost Kramarića, čiji su golovi produžili nadu da će Hrvatska ipak otići u Rusiju. 

Novi izbornik Dalić odlučio je izostaviti iz prve postave Josipa Pivarića, a na lijevi bok je stavio desnog braniča Šimu Vrsaljka, dok se na poziciju stopera vratio Dejan Lovren. 

Već u 48 sekundi u šansi je bio Mandžukić čiji je udarac glavom na putu prema mreži pogodio rame Rakitskog i lopta je otišla u korner. U 11. minuti Ukrajinci su došli do prve šanse, udarac Marlosa koji je išao u mrežu blokirao je u zadnji trenutak Lovren.

U 17. minuti Vida s 20-tak metara šalje loptu iznad grede, a šest minuta kasnije Subašić skoro propušta u mrežu udarac Rakitskog. U 28. minuti novi udarac Ukrajinaca iz daljine, šut Stepanenka odlazi centimetar od lijeve vratnice, kao i udarac Konopljanke glavom tri minute kasnije u periodu igre kada je Ukrajina bila puno bolja momčad. Vatreni su tek potkraj prvog dijela uspjeli preseliti igru na polovicu domaćina, ali s puno problema u organizaciji igre i bez opasnosti za ukrajinski gol. 

Hrvatska je drugo poluvrijeme počela ofenzivnije i to je urodilo plodom u 62. minuti kada je ubačaj Modrića s desne strane Kramarić glavom sproveo u donji lijevi kut nemoćnog Pjatova.  Šokirani Ukrajinci nisu mogli odgovoriti na vodstvo Hrvatske, a u 70. minuti Kramarić postiže i drugi gol na utakmici. Vrsaljko je s centra uposlio samog Rakitića, koji iz prve šalje loptu u peterac, a tamo je najspretniji napadač Hoffenheima za vodstvo od 2-0.

 Hrvatska je sa 20 osvojenih bodova zauzela drugo mjesto u skupini, dva više osvojio je Island koji je tako izborio izravni plasman u Rusiju. Island je u Reykjaviku pobijedio Kosovo s 2-0 (1-0) i tako će po prvi put igrati na SP.

Hrvatska će suparnika u dodatnim kvalifikacijama saznati 17. listopada.

Tekstualni prijenos utakmice Ukrajina-Hrvatska možete pratiti na portalu Direktno od 20.45 sati.

Kvalifikacijska utakmica, SP 2018. u Rusiji

Olimpijski stadion, Kijev

UKRAJINA - HRVATSKA

0:2

(62', 70' Kramarić)

TIJEK SUSRETA:

90'+4' KRAJ UTAKMICE: Ukrajina – Hrvatska 0:2

90' Igrat će se još četiri minute sudačke nadoknade

90' IZMJENE ZA HRVATSKU: Ulazi Rog, izlazi Mandžukić

88' IZMJENE ZA HRVATSKU: Ulazi Pašalić, umjesto Kramarića

84' IZMJENE ZA HRVATSKU: Izašao je Vrsaljko, ušao Pivarić

83' Vrsaljko se drži za preponu, no nastavio je igrati

81' Šime Vrsaljko ostao je ležati na terenu

80' Ponovno se čuju topovski udari s tribina

70' GOOOL. Andrej Kramarić povisio je na 2:0. Vrsaljko je dao loptu za Rakitića koji ju šalje za Kramarića, koji zabija za povećanje vodstva. Ukrajina - Hrvatska 0:2

69' Island je povećao prednost protiv Kosova na 2:0 i siguran je putnik u Rusiju

68' IZMJENE ZA UKRAJINU: Ulazi Simončuk umjesto Rotanja

67' IZMJENE ZA UKRAJINU: Kovalenko je ušaoumjesto Garmaša

65' Žuti karton dobio je Rotanj

62' GOOOL. Nakon asistencije Modrića, Andrej Kramarić bio je najviši u skoku, pogodio je glavom i doveo Hrvatsku u vodstvo.  Ukrajina - Hrvatska 0:1. Hrvatska je blizu dodatnim kvalifikacijama

58' Irska je povela kod Walesa 1:0. U Kijevu ne odgovara niti rezultat 1:1

58' Stepanenko je dobio žuti karton nakon starta na Badelju

58' Našao se Jarmolenko sam pred golom Subašića, koji hvata loptu

570 Kramarića je krenuo prema vratima domaćih, ali akcija nije uspjela

54' Modrić je gurnuo loptu  za Perišića, ali Rakicki to ispred Mandže šalje u korner

52' Hrvatska u nastavku ima veći posjed, ali nema pravu priliku i ne uspijeva slomiti Ukrajince

45' S trenutačnim rezultatom niti jedna od ove dvije reprezentacije ne bi nastavila borbu za odlazak u Rusiju. Hrvatska bi završila kao druga u skupini, ali ne bi igrala dodatne kvalifikacije jer bi bila najslabija drugoplasirana reprezentacija, dok bi Ukrajina natjecanje završila kao treća u skupini

45' Inače, Ukrajina na domaćem terenu nije izgubila dvije godine

45' Počelo je drugo poluvrijeme utakmice Ukrajine i Hrvatske. Nema izmjena u sastavima

45' Pratimo i susret Walesa i Irske koje je nakon prvog dijela završio s 0:0. Važno je DA Wales i Republika Irska remiziraju i to s manje golova nego što završi utakmica u Kijevu. Primjerice, 0:0 u Walesu i 1:1 ili više u Kijevu. U tom bi slučaju Wales bi završio drugi u skupini, a zbog više postignutih golova Hrvatska bila ispred Walesa u poretku drugoplasiranih. Ako tako sve ostane do kraja,  Vatreni neće izboriti plasman  na SP-u.

45' KRAJ PRVOG POLUVREMENA: Ukrajina – Hrvatska 0:0

41' Modrića prilikom izvođenja slobodnog udarca, s tribina ometaju zelenim laserom po licu

40' Loša vijest s Islanda. U drugoj utakmici ove skupine Island vodi 1:0 protiv Kosova. Hrvatskoj uz pobjedu protiv Ukrajine za izravan plasman u Rusiju treba i poraz Islanda

36' Modrić je poslao loptu za Kramarića, koji ju nije uspio iskontrolirati

35' Opet je potegnuo Stepanenko, ali srećom ravno u Subašića

32' Iza nas je pola sata igre. Još nema pogodaka u Kijevu

32' Šansa za Ukrajinu! Jarmolenko je ubacio s lijeve strane, a Konopljanka je pucao glavom i šalje loptu pored desne vratnice

31' Ukrajina je opet zaprijetila. Stepanenko je potegnuo, ali srećom, otišlo je pored vratnice

24' Kakva prilika Ukrajine. Opalio je Rakicki prema Subašićevom golu, Suba je uspio uhvatiti loptu, ali mu je ispala iz ruku i srećom otišla pored vratnice u korner

20' Opet je bilo neugodno pred Subašićevim golom. Marlos je proigrao Konopljanku, koji nije uspio dobro zahvatiti loptu

17' Lijepu akciju složila je Hrvatska. Ubacio je Mandžo glavom za Modrića, koji je pak poslužio Vidu. Domagoj je opalio, ali odlazi to iznad gola Pjatova

12' Prilika Ukrajine. Bilo je neugodno prema našim golom, ali uspio je Lovren otkloniti prijetnju i izbiti loptu u korner

9' Perišić je pokušao zapucati, ali šalje to iznad gola

8' Vrsaljko je pogriješio u obrani i brzo su Ukrajinci potegnuli prema našeg kolu, srećom nije bilo veće prijetnje

4' Proigrao je Mitrović do Mandžukića, ali lopta je bila prebrza

1' Prilika Hrvatske. Uspjeli smo pritisnuti Ukrajinu i zaprijetiti već u prvoj minuti. Mandžo je bio najviši u skoku, ali lopta se od bloka odbila malo preko grede 

1' Počela je utakmica u Kijevu. Ukrajina i Hrvatska u odlučujućem susretu kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo 2018. u Rusiji. Sretno Vatreni!

 

SASTAVI:

UKRAJINA: Pjatov; Karavajev, Rakicki, Kačeridi, Matvienko, Stepanenko, Rotanj, Jarmolenko, Marlos, Konopljanka, Garmaš

Trener: Andrij Ševčenko

HRVATSKA: Subašić; Vida, Mitrović, Lovren, Vrsaljko, Rakitić, Badelj, Kramarić, Modrić, Perišić, Mandžukić

Trener: Zlatko Dalić

 

NAJAVA UTAKMICE:

U taboru Vatrenih zadnjih nekoliko dana bilo je 'potresa'. Nakon sivila u igri i remija od 1:1 s Finskom došlo je do promjene izbornika. Umjesto Ante Čačića na kormilo reprezentacije stigao je Zlatko Dalić, koji je u dva morao napraviti čudo i izvući igrače iz ponora.

Hrvatsku očekuje odlučujuća utakmica s Ukrajinom s kojom se bori za plasman na Svjetsko prvenstvo. Ove dvije momčadi do sada su u kvalifikacijama igrale sedam puta, a Vatreni su izgubili samo jednom.

Pobjedom u današnjoj utakmici, Hrvatska bi bila među osam reprezentacija koje će igrati dodatne kvalifikacije, a čak bi išla i izravno u Rusiju ako Kosovo nekim čudom zaustavi Island. No u slučaju remija, naša reprezentacija završit će druga i vjerojatno ispasti kao najlošija druga u devet skupina europskih kvalifikacija.

NAJAVE TRENERA:

ŠEVEČENKO: IZBORNIK SAM I OČEKUJEM POBJEDU!

"Poštujem Hrvatsku, radi se o jako snažnoj momčadi. Situacija u skupini nije idealna niti za nas, a niti za njih. Ukrajina je spremna za pravu utakmicu i dobar nogomet, a obje momčadi morat će ići na pobjedu. Očekujem veliku pomoć naših navijača. Vjerujem da će travnjak unatoč kiši biti u dobrom stanju. Prije 20 sam godina kao igrač igrao protiv Hrvatske u dodatnim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, ali sada je situacija drugačija. Izbornik sam i očekujem pobjedu", rekao je izbornik Ukrajine Andrij Ševčenko.

DALIĆ: MORAMO POBIJEDITI!

"Imam respekt prema Ukrajini, ali dopustite da vjerujem svojim igračima... S bodom imamo nekakve matematičke izglede, ali ako ćemo tako gledati izgubit ćemo sve. Moramo pobijediti i došli smo po tri boda", izjavio je izbornik Hrvatske Zlatko Dalić, a detaljniju izjavu pročitajte OVDJE.

IZOSTANCI:

Ševčenko zbog suspenzija ne može računati na napadača Kravetsa i braniča Ordetsa. Nedostaju i branič Butko i veznjak Tsyhankov, a nema ni iskusnog braniča Fedetskya i napadača Zozulye.

U redovima Vatrenih zbog ozljeda nedostaju: braniči Barišić, Jedvaj i Ćorluka, veznjak KovačiĆ te napadači Pjaca i Kalinić. Izbornik neće moći računati na Brozovića, koji se ozlijedio tijekom susreta s Finskom. No dobra vijest je povratak Badelja, koji je Finsku propustio zbog žutih kartona. U momčad se vratio i Lovren, a za nastup je ipak spreman i Mandžukić.

SRNA DAO PODRŠKU VATRENIMA:

Bivši kapetan Hrvatske Darijo Srna iskoristio je priliku i posjetio dojučerašnje suigrače u reprezentaciji te novog izbornika Zlatka Dalića kako bi im dao dodatnu podršku. Više o svemu pročitajte na OVOM LINKU.

 

Komentari

VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.