'PUNO SMO RAZMIŠLJALI'

Jakirović otkrio planove za sljedeću sezonu: 'Ako kažem koga Dinamo iz HNL-a želi, nastat će cirkus'

Autor

hk

Trener Modrih Sergej Jakirović (47) odradio je turbulentnu sezonu na klupi Dinama. Osvojio je na kraju Superkup, prvenstvo i Kup, a kaže kako je bilo trenutaka kada je mislio da će morati pakirati kofere i napustiti Maksimir.

28.05.2024. u 18:40
Ispiši članak

Kaže kako Dinamo za sljedeću sezoni traži po jednog igrača u svakoj liniji, ali naglašava kako je i slaganje momčadi nešto čime se bavi sportski direktor Marko Marić. "Zimus sam imao puno želja pa ih nismo mogli realizirati što zbog financijskih razloga, što zbog toga što ti igrači nisu željeli doći u Dinamo jer su imali neke bolje opcije. Morali smo vraćati igrače s posudbi. U jednom trenutku od zdravih stopera imali smo samo Maximea Bernauera i Kevina Theophilea-Catherinea. Zato smo vratili Morena Živkovića", kazao je.

Kaže kako mu je za sljedeću sezonu potrebno 25 igrača jer Dinamo igra na tri fronta. "Ako Real Madrid osvoji Ligu prvaka, imat ćemo osiguran playoff LP-a, što znači najmanje plasman u skupinu Europske lige. Bit ćemo u novoj sezoni pametniji i iskusniji. Imat ću za sljedeću sezonu drugačiju varijantu u uzvratnim utakmicama, koje su nam ove sezone bile problem. Pogotovo ako budemo imali pozitivan rezultat", dodao je.

Ako Real osvoji Ligu prvaka, Dinamo s pripremama počinje tek 1. srpnja jer HNL počinje 3. kolovoza, ali ako pehar ode u Dortmund, Modri su na pripremama već 16. lipnja jer im je prva europska utakmica već 22. srpnja. "Nadam se da će raditi vanjska Luke Modrića. Finale ću gledati i sa stožerom ga komentirati u WhatsApp grupi", otkrio je Jakirović za 24sata.

FOTO: HINA/Lana Slivar Dominić

Ostaje li Petković na Maksimiru? 

Dinamo ide na pripreme u austrijski Bad Radkersburg. "Sedam dana smo u Zagrebu, odigrat ćemo na Maksimiru jednu prijateljsku. Pa 10 dana u Austriju. Odigrati tamo dvije, tri, najviše četiri utakmice. Ne znamo još suparnike kad ne znamo kad počinjemo s pripremama. Sve ćemo saznati u subotu", kazao je.

Otkrio je i kako je razgovarao s Brunom Petkovićem. "On ima ugovor u kojem postoje određene klauzule. Vidjet ćemo. Sve će se pitati njega. Ako netko aktivira klauzulu, pita se samo njega. Naravno da bismo bili sretni da ostane. Kad se Bruno ozlijedio izgubili četiri od pet utakmica, Nismo znali po kojem golu šutiramo. Velik je njegov utjecaj na našu igru, čini suigrače boljima u svakom pogledu", dodao je.

Naglasio je i kako su Stefan Ristovski te Arijan Ademi jako važni za svlačionicu Dinama. "To su prekaljeni igrači koji imaju iskustva u osvajanju trofeja. Baš je to iskustvo bio jezičac na vagi da osvojimo sve", kazao je. Priznao je da bi Ademi igrao više da nije imao klauzulu u ugovoru s Kinezima. Jakirović kaže i kako Dinamo ima želju otkupiti Gabriela Vidovića i Takura Kaneka.

FOTO: HINA/Damir Senčar

Dinamo bi htio mnoge iz HNL-a

Zanimljivi su mu Marko Pjaca i Ramon Mierez. "Ima u HNL-u još igrača koji su nam zanimljivi, ali ako kažem koji su, nastat će cirkus. Imamo mi igrače i iz naše škole kojima treba dati priliku. Međutim, jedno je kad im daš priliku kad je sve riješeno, a drugo kad je svaka utakmica bitna", kazao je. Priznao je da Mahir Emreli ima ponudu koja će se najvjerojatnije realizirati.

"Sadegh Moharrami ima ugovor i u fazi je rehabilitacije. Mislim da će se vratiti u listopadu. Dino Perić se oporavlja. Ima dvije godine ugovor i računam na njega. Luka Stojković i Lukas Kačavenda su zdravi, ogromni potencijali. Ma, zapravo, dokazani HNL igrači. Stojković može igrati sve tri ofenzivne pozicije. Računamo i na Boška Šutala, klub je uložio u njega i nadam se da će biti zdrav", dodao je trener Dinama.

Pohvalio je Takuya Ogiwaru i Ronaëla Pierre-Gabriela koji su ostavili dobar dojam. "Došao sam do zaključka da je danas milijun eura kao nekad 100 tisuća za igrača. To se 'lupaju' cifre. Gledali smo jednog napadača 2004. godište. Tražili su pet milijuna eura za njega. I sad ti uzmi klinca za taj novac, a u školi imaš super talente", kazao je. Naglasio je kako je htio Antona Matkovića, ali je preskup.

FOTO: HINA/Damir Senčar

'Moja obitelj je iskusila tu stranu velikog kluba' 

Arber Hoxha došao je zimus iz Slaven Belupa i bio je velika želja trenera Dinama. "Moje želje bile su i Josip Brekalo i Ryan Kent. Nismo ih uspjeli dovesti i okrenuli smo se Arberu. Imamo neki filter prioriteta. Arber je imao veliku želju da dođe baš u Dinamo. Odbio je ponudu Ferencvarosa, koja je bila triput veća od naše. Zabio je jedan od najvažnijih golova ove sezone. On će sigurno biti još bolji. Ide na Euro s Albanijom. Apelirao bih na ljude da imaju više strpljenja s igračima. Pa ne želi igrač namjerno krivo dodati ili promašiti", kazao je Jakirović.

Gabrijelu Rukavini istekla je posudba u Gorici. Na lijevom krilu potencijalno je gužva. "To je odluka kluba. Nećemo gomilati igrače, to nema nikakvog smisla. Po dva na svakoj poziciji", poručio je. Hajduk je po imenima imao i više nego dobru momčad. Na pitanje bi li on s takvom postavom bio prvak, Jakirović je rekao kako je to provokativno pitanje te da je sve lakše kada gledaš izvana. Priznao je kako se naslušao svega prije nego je došao u Dinamo.

"Da se ne trenira dobro, da se ne trči. Ja nisam imao problema ni s jednim igračem. Nije bilo nijedne iščašene situacije. Profesionalci su. Bio sam uvjeren da ćemo biti prvi jer sam znao da imam svlačionicu punu lidera. Bilo mi je ispočetka teško zbog medijskih napisa kad sam tek došao. Oguglao sam s vremenom na to. Bilo je teško mojoj obitelji. Moju djecu su zadirkivali u školi. I moja obitelj iskusila je tu stranu velikog kluba. Ponosan sam kako se nosila s tim", otkrio je.

FOTO: HINA/Mario Strmotić

'Prvenstvo je maraton' 

Kaže kako zna koliko su Rijeka, Hajduk i Osijek uložili u ovu sezonu te da je ovaj pobjeda Dinama kombinacija i sreće i svega ostalog. "Od Osijeka sam malo više očekivao. Ima tamo igrača koji mogu igrati u bilo kojem klubu. Dinamo je protiv Hajduka u prvoj utakmici bio puno bolji pa je Petković promašio penal. Međutim, kasnije ti se sve vrati. Prvenstvo je maraton", kazao je.

Jakirović vidi problem hrvatskog nogometa u velikoj razlici između prve i druge lige te kaže kako ima rješenje za to. "Vratite da deveto mjesto na kraju sezone u prvoj ligi vodi u dodatne kvalifikacije. Tvrde da nema dva drugoligaša koji mogu igrati u prvoj ligi. Jedne godine Istra se spasila protiv Šibenika tek nakon jedanaesteraca. Izgubila se natjecateljska draž ukidanjem tih dodatnih kvalifikacija", dodao je strateg.

Puno se ove sezone komentiralo suđenje, ali "Profa" kaže i kako su suci samo ljudi. "Znam i ja nekad uz teren u žaru borbe govoriti gluposti. Kasnije im se ispričam. Naši su suci pod ogromnim su pritiskom, možda im se prijeti, tko će to znati, to su pitanja za policiju. Ako im je prevelik pritisak, nemam ništa protiv da i sljedeće sezone derbije sude stranci", kazao je.

FOTO: HINA/Ivana Ivanović 

Debi sina

Slaže se s "manjim" klubovima da nije fer da "velikima" sude stranci, a njima ne. Sucima bi dao izjave nakon utakmice jer i oni su dio nogometa i kaže kako Bundesliga to radi već godinama. Okrenuo se reprezentaciji i kazao kako je popis izbornika Zlatka Dalića posve očekivan iako Rijeka ima više Vatrenih od Dinama.

"Nediljko Labrović dugo je branio jako dobro, dobra je sezona i iza Marca Pašalića i Marka Pjace. Jednom kad uđeš u hrvatsku reprezentaciju, teško ispadaš. Dalić drži do toga, do atmosfere. Bez toga nema ništa. Možda je prije nekoliko godina bilo mjesta za Josipa Mišića", smatra. Dodaje kako je grupa na Europskom prvenstvu teška te da bi bio zadovoljan da je prođu.

Za seniore Dinama debitirao je njegov sin Leon (16). "Naravno da me mora oslovljavati kao trenera. Sa sinovima kod kuće gotovo da uopće ne razgovaram o nogometu. Dao sam mu par savjeta u smislu pozicioniranja. Leon ima potencijal. Nije to moj zaključak, već kluba. Okrenut ćemo se sad traženju neke filijale jer moramo našim mladima omogućiti dobar razvoj", kazao je.

FOTO: HINA/Damir Senčar

Tetovaža trofeja

Najteži porazi ove sezone bili su mu od Gorice i od PAOK-a. Na nogu je tetovirao trofeje prvenstva i Kupa. "Imam od ranije na drugoj nozi tetovaže trofeja iz BiH. Ako ovako nastavim, neće više biti mjesta za tetovaže. Jako je dobro napravljena tetovaža", rekao je. Otkrio je kako je tatto majstora odmah zvao tada, ali mu je on rekao da pričeka da osvoje Kup.

Predsjednik Rijeke Damir Mišković čestitao mu je naslov prvaka. Priznao je da u svom radu ima podršku i Velimira Zajeca kao i Mirka Barišića. "Podršku sam imao i od Vlatke Peras, danas od Zvone Manenice. Barem u direktnoj komunikaciji", kazao je. Vlatka mu je nakon poraza od Lokomotive rekla: "Imam loše vijesti. Ostaješ se dalje mučiti".

Komentirao je i govor Petkovića na trgu. "Bruno odgovara za sebe. Osjećao je želju da to kaže. Moj trener Mile Petković govorio je: 'Na kraju sezone ćemo podvući crtu, ide inventura'. Pa da vidimo gdje smo i što smo", dodao je. Na godišnji odmor ide u Metković, a najviše od svega iz ove sezone pamtit će doček na trgu.

FOTO: HINA/Damir Senčar

Doček na trgu

"Nevjerojatna euforija, baš se vidi da je ljudima drago. Ne mogu vam opisati scenu kad sam izašao na binu. To je išlo u nedogled, toliko navijača... Gledao sam doček Vatrenih iz Rusije. Arijan Ademi dao je iz busa pehar navijačima, već sam mislio da smo ga izgubili", kazao je. Tvrdi kako nikada nije imao neugodnosti s Bad Blue Boysima kada nije išlo dobro.

"Stalno su bili uz nas. I kad smo gubili, uvijek su nas bodrili. U krugovima u kojima se krećem, uvijek je pozitiva. Kad ustaneš s kave i odeš, možda netko nešto i priča, ali ja nisam čuo ništa negativno ili neugodno", kazao je.

Jakirović nakon turbulentne sezone ima novu tetovažu: Pogledajte što je na njoj

Priznaje za kraj kako je htio napustiti Dinamo nakon poraza od Ballkanija "Jako me razočarao taj poraz zbog pristupa. Nismo pokazali ništa. Igrali smo bez pet standardnih igrača. Ali nakon te utakmice vidio sam da su igrači iza mene", zaključio je Jakirović.

 

Komentari

VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.