BRAVO!!!!

HRVATSKA - BELGIJA 0:0 Vatreni su u osmini finala!

Autor

Luka Čičak

Hrvatska reprezentacija osvojila je drugo mjesto u skupini F odigravši 0:0 protiv Belgije, a kao prvi su mjesto u osmini finala izborili Marokanci koji su svladali Kanadu s 2:1.

01.12.2022. u 16:00
Ispiši članak

Hrvatska je opasno živjela u drugom poluvremenu, nakon što je bila bolja u prvom, u kojem je Anthony Taylor zbog milimetarskog zaleđa poništio već dosuđeni kazneni udarac za Hrvatsku. U drugom dijelu je Romelu Lukaku pogodio vratnicu i još tri dobre prilike za postizanje pogotka.

U dvoboju Maroka i Kanade već nakon 23 minute dvoboja marokanci su imali dva gola prednosti. U 4. minuti početničku pogrešku vratara Milana Borjana iskoristio je Hakim Ziyech. Borjan je izašao iz kaznenog prostora i dodao loptu Ziyechu na 30 metara, a ovaj ga je preciznim udarcem prebacio za vodstvo.

U 23. minuti Hakimi je dugim dodavanjem izbacio Youssefa El Nesyrija, a marokanski napadač je odlično primio loptu i u sprintu došao do kaznenog prostora te sa 12-13 metara pogodio bliži kut pokraj loše postavljenog vratara Borjana.

U 40. minuti Kađani su smanjili zaostatak. Po lijevom boku prošao je Sam Adekugbe i poslao loptu prema kaznenom prostoru. Na putu se ispriječio Nayef Aguerd promijenio putanju lopte i pogodio bliži kut svojih vrata.

U osmini finala Hrvatska ide na prvoplasiranu reprezentaciju iz skupine E, a taj će dvoboj biti odigran u ponedjeljak, 5. prosinca. Marokanci će 6. prosinca igrati protiv drugoplasirane momčadi iz skupine E.

Tekstualni prijenos uživo mogli ste pratiti na portalu Direktno.

HRVATSKA - BELGIJA 0:0 (0:0, 0:0)

94'- KRAJ! Završila je utakmica 0:0 i Vatreni s puno sreće prolaze u osminu finala! Tamo će nas čekati drugi iz skupine E koja će se završiti kasnije tijekom dana.

92' - Fenomenalna intervencija Gvardiola! Lopta je došla u noge Lukakuu na metar od gola, ali je Gvardiol klizećim startom u zadnju sekundu očistio ispred Lukakua.

91'- Dalić konačno radi zamjenu, izašao je Kovačić, ušao je Majer.

90' - Igrat će se četiri minute sudačke nadoknade. 

89'- Thorgan Hazard je ubacio na drugu stativu, Lovren je promašio skok i lopta pogađa Lukakua i ide prema golu, ali Livaković hvata.

87'- Nova promjena kod Belgije, izlazi Meunier, ulazi Eden Hazard. Dalić ima pravo na još tri izmjene.

87'- Odbijena lopta je došla do Meuniera koji s vrha peterca šalje u sredinu, pogađa Lukakua i lopta odlazi malo pokraj gola.

85'- Gvardiol je gradio loptu Livakoviću koji nije izašao po nju pa su Belgijci izborili korner koji Hrvatska lako čisti.

84'- Belgija više ima loptu, ali ne uspijeva napraviti pravu šansu. Hrvatska se brani bez previše problema.

82'- U drugoj utakmici skupine Maroko i dalje vodi 2:1 protiv Kanade, završli li ova utakmica remijem Hrvatska prolazi kao druga u skupini.

78'- Opasan napad Belgije, ali centaršut s desne strane nije bio dovoljno jak. Očistio ga je, naravno, Gvardiol.

77'- Odlično su sada kombinirali Petković i Perišić koji je povukao kontru 2 na 2, ali Perišić u nastavku akcije ostaje bez snage i gubi loptu. 

75'- Fantastično raspoloženi Perišić izborio se sada za loptu ispred Vertonghena, vratio do Petkovića koji loše pokušava pronaći nekoga na povratnoj lopti.

72'- Dvostruka promjena sada u redovima Belgije, izašli su Carrasco i Dendoncker, a ulaze Doku i Tielemans.

68'- Prilika za Hrvatsku sada! Odlično je Petković primirio loptu i ubacio u 16-terac, naletio je Modrić na udarac, ali nije dobro zahvatio loptu i Courtois to lagano brani.

66'- Prvi žuti karton na utakmci. Dendocker je zaustavio Kovačića u izgradnji napada.

64'- Povukao je Dalić prvi potez na utakmici, izašli su Livaja i Kramarić, a u igri su Petković i Pašalić.

62'- Nova opasna prilika za Belgiju. De Bruyne je ubacio u peterac na Lukakua koji glavom puca preko gola, ali usporena snimka je pokazala da je lopta prije ubačaja De Bruynea prešla granicu igrališta.

60'- Najveća prilika na utakmici za Belgiju! De Bruyne je fantastično proigrao Carrasca koji je ušao s lijeve strane, ali mu je netko utrčao u blok. Lopta se odbija u noge Lukakuu koji puca u praktički nebranjen gol, ali pogađa stativu od koje se lopta preko gol aut linije odbija na drugu stranu.

58'- Nova promjena u redovima Belgije. Trossard izlazi iz igre, ulazi Thorgan Hazard.

53'- Otvorena utakmica na obje strane, nastavlja sada napadati Hrvatska. Brozović je imao malo prostora za udarac s 20-ak metara, ali dobro to brani Courtois. U nastavku akcije Modrić dobro puca s desne strane, Courtois i to brani.

50'- Evo i prvog napada Hrvatske u nastavku, Gvardiol se priključio napadu i odlično odigrao Kovačiću koji na ulasku u šesnaesterac gađa bliže rašlje, ali Courtois odbija u korner koji lako čisti obrana Belgije.

48'- Prvi napad Belgije u nastavku! De Bruyne je ubacio u 16-terac, Gvardiol odlično reagirao i izbacio u korner, u nastavku akcije Lukaku slabo puca glavom i Livaković to lako hvata.

46'- Počelo je drugo poluvrijeme, Belgija ima prva loptu. Napravili su i prvu izmjenu, izašao je Mertens, a ušao Lukaku.

45'+4- Kraj prvog poluvremena, Vatreni su domnirali, ali nedovoljno, Belgija igrala da ne primi gol. Potpuno izjednačena utakmica u kojoj je Belgija imala dosta sreće što se sudac Martin Taylor predomislio nakon intervencije VAR-a pa nije dosudio penal Hrvatskoj. Mertens je imao najbolju šansu na utakmici, ali je nije iskoristio. Ako ovako ostane, a Maroko pobijedi Kanadu (vodi 2:1), Hrvatska ide u osminu finala kao drugoplasirana.

45'- Igrat će se četiri minute sudačke nadoknade.

44'- Probudila se Belgija, pobjegao je sada De Bruyne Juranoviću i ubacio oštro u peterac, Livaković to sigurno hvata.

41'- Nova propuštena prilika Belgije, Dendoncker je probio desnu stranu i poslao loptu na drugu stativu, ali tamo nema nikoga od njegovih sugirača.

40'- Dobre vijesti stižu s druge utakmice, Kanada je smanjila na 1:2. 

35'- Čini se kao da Belgija želi smiriti igru koliko god može i onda s par brzih dodavanja kreirati šansu. To je sad uspjelo Carrascu i Witselu, ali u nastavku akcije je ubačaj Meuniera otišao u gol aut.

33'- Hrvatska nastavlja plesti mrežu oko gola Belgije, Sosa je odlično ubacio s lijeve strane, Livaja dobio skok između dva stopera Belgije, ali nije uspio iskontrolirati loptu pa je ona otišla visoko preko gola.

28'- Lopta je uglavnom u posjedu Hrvatske, ali Belgija se dobro brani.

25'- Novi pogodak na drugoj utakmici ove skupine. Maroko vodi 2:0 protiv Kanade. Postaje jasno da će Vatrenima trebati pobjeda protiv Belgije za prvo mjesto u skupini.

20'- Nastavlja Hrvatska s napadačkom igrom, jedan od najraspoloženijih Vatrenih je Perišić koji je sada još jednom ubacio s lijeve strane, ali Kramariću bježi lopta.

15'- Modrić je odlično ubacio u 16-terac Belgije, nakon gužve Carrasco ruši Kramarića i Talyor svira penal! No, dodatnom VAR provjerom pokazalo se da je Lovren prilikom ubačaja Modrića bio u milimetarskom zaleđu, ništa od penala!

13'- Sjajna kontra Belgije. De Bruyne vuče kontru i onda savršeno proigrava Mertensa koji na ulasku u šesnaesterac puca visoko preko gola.

11'- Prva ozbiljnija prilika Belgije na utakmici. De Bruyne je dobro našao Witsela loptom iza leđa naše obrane, Witsel pokušao naći Carrasca na drugoj stativi, ali srećom dao mu je loptu iza leđa.

8'- Nakon što su u prvih pet minuta obje momčadi krenule otvoreno, sada je ipak malo mirnija situacija na terenu. 

4' - U drugoj utakmici ove skupine, o čijem ishodu može ovisiti i plasman Hrvatske u skupini, Maroko je poveo protiv Kanade 1:0.

2'- Novi opasan napad Hrvatske. Sosa je krasno proigrao Kovačića koji vuče po lijevoj strani, Kramarić je na drugoj strani, ali je Kovačić malo zastao i Belgijci su se vratili. Odličan početak Vatrenih.

1'- Pokušali su Vatreni iznenaditi Belgiju kao što je Kanada iznenadila nas, napadom odmah na početku utakmice. Duga lopta na Perišića, on se okreće na desnu nogu i snažno tuče s 15-ak metara, ali pokraj gola.

1' - Počela je utakmica, Hrvatska ima prvi posjed. Sretno Vatreni!

Stigli su početni sastavi

Stigao je sastav Hrvatske. Izbornik Dalić zadržao je i Andreja Kramarića i Marka Livaju u prvih 11, što znači da započinje isti sastav koji je u nedjelju pobijedio Kanadu 4:1.

Hrvatska (4-3-3): Livaković Juranović, Lovren, Gvardiol, Sosa - Brozović, Modrić, Kovačić - Kramarić, Perišić, Livaja

U odnosu na poraz protiv Maroka (2:0) u sastavu Belgije nema Thorgana Hazarda, Andrea Onane, Michyja Batshuayija i Edena Hazarda. Novi igrači u sastavu Belgije su Leander Dendocker, Leonardo Trossard, Dries Mertens i Yannick Carrasco.

Belgija (3-4-2-1):  Courtois - Alderweireld, Vertonghen, Meunier - Castagne, Witsel, Dendoncker, Carrasco De Bruyne, Trossard - Mertens

Modrić i Lovren moraju biti na oprezu

Luka Modrić i Dejan Lovren protiv Kanade su dobili svaki po žuti karton stoga moraju biti na oprezu, dobiju li protiv Belgije još jedan žuti karton neće moći igrati osminu finala prođu li se tamo Vatreni.

Međusobni omjer

Hrvatska i Belgija dosada su igrale osam puta, od toga su dva susreta bila prijateljska, četiri puta smo igrali u kvalifikacijama za Svjetsko, te dva puta u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo. Svaka reprezentacija ima po tri pobjede i poraza te dva neodlučena ishoda.

2. rujna 2000.: Belgija - Hrvatska 0:0 (kvalifikacije za SP)
6. listopada 2001.: Hrvatska - Belgija 1:0 (kvalifikacije za SP)
29. ožujka 2003.: Hrvatska - Belgija 4:0 (kvalifikacije za EP)
10. rujna 2003: Belgija - Hrvatska 2:1 (kvalifikacije za EP)
3. ožujka 2010: Belgija - Hrvatska 0:1 (prijateljska)
11. rujna 2012: Belgija - Hrvatska 1:1 (kvalifikacije za SP)
11. listopada 2013: Hrvatska - Belgija 1:2 (kvalifikacije za SP)
6. lipnja 2021: Belgija - Hrvatska 1:0 (prijateljska)

Najave izbornika 

Izbornik Vatrenih Zlatko Dalić najavio je da će u dvoboju s Belgijom Hrvatska ići po tri boda i pobjedu.

"Moramo biti oprezni, oni imaju sjajne igrače, no imamo ih i mi", ističe Dalić, dodajući da je "dvosjekli mač činjenica da Belgijci imaju određene probleme u odnosima u svlačionici", rekao je.

"Ako igramo na bod, od toga nema ništa. Želimo biti prvi u skupini, to nam olakšava daljnji turnir, ističe među ostalim", zaključio je.

Belgijski izbornik Roberto Martinez zna da njegova momčad mora ići po pobjedu.

"Ovdje smo došli po pobjede, a kada njih nema počnete razmišljati, pada vam samopouzdanje, to je normalno. Očekivanja su bila velika, u prvoj smo utakmici pobijedili, ali nismo igrali dobro, u drugoj smo izgubili, u četvrtak ako ne pobijedimo je kraj našeg prvenstva".

Standings provided by Sofascore

Glasova: 5508

Glasovanje je završeno

Ispast će u skupini

5%

Ispast će u osmini finala

7%

Sve do četvrtfinala

14%

Polufinale je domet

18%

Doći će do finala

26%

Osvojit će Svjetsko prvenstvo

30%

Komentari

VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.