OSTAJE ŽAL U SPLITU...

Hajduk nije izborio prolazak u grupnu fazu Konferencijske lige, 'žuta podmornica' ipak bila jača

Autor

Hana Krnić

Villarreal je i drugi put u play-offu Konferencijske lige bio bolji od Hajduka te je nakon 4:2 na domaćem terenu u uzvratu, na Poljudu, svladao splitsku momčad 2:0.

25.08.2022. u 22:56
Ispiši članak

Pred prepunim Poljudom i u odličnoj atmosferi Hajduk je jednako tako odigrao prvo poluvrijeme, ali je u svemu nedostajala egzekucija brojnih prilika. Na drugoj strani u 37. minuti je pogodio Pedraza, a u 56. uz veliku pomoć vratara Hajduka Lovre Kalinića i Chukwueze.

Utakmica je mogla početi šokantno za Hajduk. U 3. minuti je pogriješio Dario Melnjak, a na pladnju je domaću mrežu imao Baena, no vodstvo gostiju je spriječio vratar Hajduka Kalinić.

Nakon toga uslijedila je odlična igra Hajduka u kojoj su se nizale prilike pred španjolskim vratima. U osmoj minuti, nakon ubačaja Emira Sahitija, opasno je glavom zaprijetio Marko Livaja, ali je i promašio. U uvodnih sedamnaest minuta Livaja je čak pet puta pucao prema vratima Reine. Nakon pokušaja glavom uslijedilo je lijepo primanje lopte prsima i solidan udarac. Potom je zaprijetio nakon kornera pa lukavo sa središta terena i na kraju, najopasnije u 17. minuti, ali je s 20 metara topovski pucao i malo promašio željeni cilj.

Hajduk je u uvodu utakmice uistinu igrao nadahnuto. Svi su igrači bili rastrčani, Splićani se nisu bojali žestoko napasti prošlosezonskog polufinalistu Lige prvaka. Nakon silnih pokušaja Livaja gostujućeg vratara su testirali Stipe Biuk i Sahiti.

Do kraja poluvremena gosti su uspjeli primiriti Hajduk i zaustaviti silne nalete Splićana, a potom su i poveli. U 37. minuti Alfonso Pedraza je uz pomoć vratnice, iskosa, pogodio za 1:0 gostiju i povećanje na ukupnih 5:2. Do kraja poluvremena još je jednom pokušao Livaja, ovaj put iz slobodnog udarca, ali je i tada lopta tek fijuknula pored vratnice.

Nastavak susreta bolje je otvorio Villarreal koji je nakon nekoliko solidnih pokušaja u 56. minuti povećao prednost na 2:0. No, pritom mu je pomogao domaći vratar Lovre Kalinić koji je trebao lakoćom zaustaviti udarac Chukwuezea s vrha šesnaesterca. No, lopta se nekako odbila od Kalinićevih ruku i završila u mreži.

Potom je Villarreal primirio igru, a igrači Hajduka su ostali bez snage i entuzijazma koji ih je vodio kroz prvih 45 minuta. No, i u tom periodu solidne su šanse imali Jan Mlakar i Biuk.

Unatoč silnom trudu Hajduk do kraja nije uspio doći do počasnog gola, a u samom finišu Morales je promašio savršenu priliku za 3:0.

Hajduk se time kao pretposljednji hrvatski klub oprostio od Europe te se do kraja sezone u potpunosti okreće obvezama u hrvatskim okvirima. Jedini predstavnik hrvatskog nogometa u Europi ostaje tako Dinamo u Ligi prvaka.

Tekstualni prijenos utakmice

KRAJ Villarreal je zasluženo prošao u grupnu fazu Konferencijske lige.

90' Četvrti je sudac pokazao tri minute nadoknade.

86' Sad je već jasno da je Hajduk izgubio sve šanse za plasman u Konferencijsku ligu, ali Torcida i dalje ne staje sa navijanjem. 

79' Opet je zapucao Stipe Biuk s lijeve strane, ali njegov je udarac obranio Pepe Reina bez većih problema. Nova zamjena za Villarreal. Izlazi Kiko Femenia, a ulazi Foyth. Također, ušao je i Pau Torres umjesto Pedraze. Dambrauskas je u igru poslao Simića i Čolinu, a izvadio Eleza i Melnjaka.

78' Požutio je Moreno.

76' Capoue je prgavo povlačio Krovinovića, napravio faul pa ga zatim još i odgurnuo, a onda se pravio kao da se ništa nije dogodilo. No, nije za to dobio žuti karton. 

71' Dani Parejo napravio je prekršaj na rubu šesnaesterca nad Filipom Krovinovićem. Imat će Hajduk priliku zabiti barem počasni gol. Ono što treba pohvaliti je atmosfera od početka utakmice koja ne jenjava ni nakon velikog rezultatskog zaostatka.

68' Izbacio je loptu Elez, a hajduk se obranio od novog napada gostiju. U nastavku je ovo treći korner za "žutu podmornicu", dok Hajduk nije imao nijedan. 

67' Dobra prilika za Hajduk! Lovrencsics je lijepo dodao Mlakaru, koji je gađao dalji kut. Otišlo je to malo pored gola.

65' Nova promjena kod Hajduka, umjesto Marca Fossatia u igru je ušao Josip Vuković. 

59' Emery radi dvije zamjene, umjesto Jacksona i Lo Celsa ušli su Morales i Moreno. Također, dvije je zamjene napravio i Dambrauskas. Ušli su Lovrenscsics i Mlakar umjesto Mikanovića i Sahitija.

 56' Loša intervencija Lovre Kalinića koji je primio još jedan pogodak. Bio je na lopti kapetan Hajduka, ali Chukueze zabija. 

53' Opet je Sahiti gađao Livaju, ali bio je napadač Hajduka u zaleđu. 

51' Obrana Lovre Kalinića! Lo Celso je bio na svega nekoliko metara od gola i šutirao vanjskom, no Kalinić odlično brani nogom.

49' Skočio je Marko Livaja na ubačaj s lijeve strane, ali samo je napravio prekršaj na Reini.

47' Odmah velika prilika za goste! Lo Celso je na sedam metara izbacio dva igrača, pucao pokraj Kalinića, ali na sreću Hajduka Josip Elez je na gol-liniji obranio njegov pokušaj.

46' Počelo je drugo poluvrijeme! Jedna promjena kod Villarreala - Capoue je ušao umjesto Coquelina.

45' Odmah po isteku 45. minute svirao je sudac kraj prvog poluvremena iako su mu signalizirali da se moglo igrati još malo. 

45' Pucaju Bili i dalje, ali nikako da lopta završi blizu mreže. Otišlo je to dosta daleko od gola.

42' Marko Livaja nema sreće, cucao je iz slobodnog udarca, ali otišlo je to tik pored lijeve stative. 

 37' Villarreal vodi 1:0. Strijelac je Alfonso Pedraza. Stvorio si je prostor za udarac na lijevoj strani, prvi put je blokiran, ali iz drugog pokušaja neobranjivo od stative pogađa za vodstvo Španjolaca. Ukupno rezultat je 5:2, Bilima treba tri pogotka za produžetke, četiri za prolaz. Kakva šteta jer Hajduk je dominirao terenom. 

36' Parejo je ubacio, mirno je to pokupio Cuenca. Nisu Bili otrčali u kontru ovaj put, mirno grade napad preko Krovinovića, Fossatija i lijevo Melnjaka, ali nije pogodio ovaj ubačaj Dario.

32' Veliki protesti na Poljudu. Spremala se dobra prilika za Hajduk, no označeno je zaleđe. VAR sobe nema, a nije suđeno udaranje u lice Stipe Biuka, dok je suđeno dvojbeno zaleđe Marka Livaje. Dojam je da je pomoćni sudac požurio s odlukom.

31' Lo Celso je gurnuo Filipa Krovinovića, ali nije dobio opomenu suca. Slobodni udarac za "Bile". 

29' Hajduk za sada odlično djeluje na terenu, Villarreal nije imao nijednu priliku osim one na staru utakmice. Mogao je Filip Krovinović poslati Daria Melnjaka u odličnu situaciju, ali nabio prejaku loptu.

27' Imao je Hajduk sada dva uzastopna kornera, ali nije uspio ozbiljnije zaprijetiti. Uoči prvog je bilo prostora i za kvalitetniji napad.

23' Evo još jednog udarca ovaj put put Stipe Biuk je stvorio prostora na lijevoj strani, ali nije bio precizan

21' Žestoko je Coquelin bio na Grgiću, pustio je sudac prednost. Lopta je završila u autu, a tad je Francuz dobio žuti karton.

19' Mikanoviću je sviran prekršaj u napadu i za to je dobio žuti karton, a žestoko se na to pobunio desni bek Hajduka. Bio je to visoko podignuti lakat koji je zakačio Pedrazu.

17' Još jednom pokušao Livaja, ovaj put je s 20-ak metara pucao silovito, no pored gola.

17' Evo i atraktivnog Livaja je pokušao s centra ljevicom iznenaditi istrčalog Reinu. Sijevnulo je još jednom pokraj gola, peti je to udarac Livaje, ali još nije išlo u okvir.

16' Lijep prodor Sahitija, no udarac nije bio na toj razini pa ga je lako uhvatio Reina.

15' Marko Livaja je sad imao priliku u šesnaestercu, ali na vrijeme ga je zatvorio Cuenca. Dobio je Marko dobru loptu Daria Melnjaka, a nakon kornera je Filip Krovinović uposlio Livaju kojem udarac nije sjeo i lopta je otišla na sjevernu tribinu.

7' Emir Sahiti je pokušao ubaciti, ali Pedraza je to blokirao. Imat će Hajduk korner, a glasno su to ispratile tribine. Gađao je Filip Krovinović na pet metara, ali izbila je to gostujuća obrana. Ali, odmah u istoj akciji je ubacio Sahiti, a Livaja je s deset metara pucao glavom, ali otišlo je to pokraj gola. Torcida je cijelu akciju nagradila pljeskom. 

6' Poslao je Marco Fossati dugu loptu za Marka Livaju, a Hajdukov broj 10 pokušao je pobjeći Cuenci. To je i napravio, ali je i njemu lopta pobjegla u gol aut pa je s igrom nastavio veteran Pepe Reina na golu "žute podmornice".

2' Spotaknuo se na lijevoj strani Pedraza i poklonio Hajduku gol aut. Odmah su u visoki presing izašli gosti, a žestoko je pogriješio Dario Melnjak koji je u čistu situaciju otvorio Villarrealu, ali Lovre Kalinić je obranio stopostotnu šansu Baene. 

1' POČELA JE UTAKMICA. Sretno, Bili!

Momčadi su izašle na teren, a sve je to ispratio gromoglasan pljesak Poljuda.

Hajduk lovi zaostatak od 4:2 iz prvog dvoboja u Valenciji, a Bijelima treba stvarno veliko čudo da prođu dalje. Španjolci izgledaju prejako, a u zadnje dvije sezone su osvojili Europsku ligu i igrali polufinale Lige prvaka.

Sastavi 

HAJDUK: Lovre Kalinić - Dino Mikanović, Josip Elez, Awaziem, Dario Melnjak - Marco Fossati, Lukas Grgić - Filip Krovinović, Emir Sahiti, Stipe Biuk - Marko Livaja

VILLARREAL: Reina - Kiko Femenia, Mandi, Cuenca, Pedraza - Chukuweze, Parejo, Coquelin, Alex Baena - Lo Celso, Nicolas

Klupa Hajduka: Danijel Subašić, Karlo Sentić, David Čolina, Josip Vuković, Toni Borevković, Stefan Simić, Nikola Kalinić, Kristian Dimitrov, Jani Atanasov, Gergo Lovrencsics, Jan Mlakar, Ivan Ćubelić

Klupa Villarreala: Rulli, Jorgensen, Albiol, Pau Torres, Capoue, Gerard Moreno, Foyth, Morlanes, Pino, Morales, Nino, Esmoris

U odnosu na prvu utakmicu u Španjolskoj, Valdas Dambrauskas je napravio dvije promjene. Umjesto Borevkovića, u posljednju liniju je premjestio Awaziema, dok će oporavljeni Fossati krenuti od prve minute.

Unai Emery je napravio sveukupno četiri promjene u odnosu na prvi susret. Kiko Femenia kreće od prve minute na desnom beku, dok je Dani Parejo u sredini terena zamijenio Morlanesa. U napadu pak kreću Lo Celso i Nicolas umjesto Gerarda Morena i Moralesa.

Komentari

VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.