NESLUŽBENA INFORMACIJA

FIFA Klubovi imaju pravo na jednostranu intervenciju prema ugovorima igrača

Autor

Marino Medak

Prema dokumentu na koji se pozivaju svjetski mediji kao Reuters i Fox Sports, FIFA je navodno pripremila dokument kojim de facto staje na stranu klubova, a ne igrača. Takav dokument trebao bi uskoro ugledati “svjetlo dana“.

07.04.2020. u 18:43
Ispiši članak

Pandemija korona virusa snažno će odraziti na cijeli nogomet i financijsku stabilnost klubova, dugoročne je posljedice još uvijek teško izvagati pa stoga i FIFA preporučuje da i sami akteri podnesu svoj dio odgovornosti u doba krize.

Fifina radna skupina u tu je svrhu pripremila dokument kojim, između ostalog, navodno predlaže, smanjenje troškova s ciljem opstanka klubova i pritom poziva na dogovor klupskih čelnika i igrača oko smanjenja ugovora. Ako dogovor nije moguć, FIFA je spremna prihvatiti jednostrane intervencije klubova ako ih bude smatrala razumnima i ekonomski opravdanima. Drugim riječima, klubovi bi imali pravo jednostrano raskidati i smanjivati ugovore.

U izradi dokumenta radne skupine, u koju su bili uključeni i predstavnici svih šest konfederacija kao i zastupnici nacionalnih saveza, Europskoga udruženja klubova, sindikata igrača i World Leagues Foruma, uloženo je mnogo truda i vremena.

FIFA navodno predlaže i automatsko produljenje ugovora onim igračima kojima ugovorna obaveza istječe 30. lipnja. S obzirom na to da je osnovna namjera FIFA-e i UEFA-e nastaviti i dovršiti sva natjecanja, što automatski podrazumijeva i produljenje sezone, predlažu da
ugovori koji nominalno ističu krajem lipnja automatski budu produljeni do trenutka kada sezona doista i završi. Na jednak bi način bio promijenjen i termin prijelaznoga roka koji bi bio prilagođen promjenama u kalendaru natjecanja. Osnovna je smjernica, dakle, da klubovi sezonu završe u svojem sadašnjem sastavu.

FIFA u svom prijedlogu podupire smanjenje ugovora igračima te da je osnovni cilj omogućiti nastavak natjecanja sa što manje financijske štete. Ako izostane dogovor i ako u okviru zakona ne postoji način reguliranja statusa igrača u takvim situacijama, klub ima pravo na jednostranu intervenciju u ugovoru. FIFA će u tim slučajevima procijeniti je li ta jednostrana odluka klupskih čelnika razumna i pritom uzeti u obzir ekonomsku situaciju u kojoj se klub nalazi, razmjernost smanjenja svih ugovora i neto primanja nakon uvedenih izmjena. Također će uzeti u obzir i to odnose li se mjere na cijelu momčad ili samo na određene pojedince i je li klub sve to učinio u dobroj vjeri.

Jasno je pritom da će na sve odluke utjecati i državni zakoni i specifične pravne odredbe u svakoj zemlji. U cijeloj priči važno je jamčiti neki oblik isplate igračima i trenerima, izbjeći sudske parnice, zaštititi ugovornu stabilnost i spriječiti bankrot klubova.

FIFA nudi i alternativni pristup prema kojem bi svi ugovori između klubova i zaposlenika bili suspendirani u vrijeme dok nema natjecanja, ali uz odgovarajuće osiguranje i određena primanja. O tome kako će se sve ovo odviti i tko će se pobuniti, teško je sada špekulirati. No činjenica je da su ovo izvanredne okolnosti koje zahtijevaju izvanredne mjere, oko toga nema spora.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.