NAJAVILI ČETVRTFINALE S BRAZILOM

Dalić: Ne bih volio da moji igrači slave kao Brazilci; ne smijemo ponoviti grešku Srbije; Modrić: Ne razmišljam o budućnosti, vidjet ćemo dokad ću igrati

Autor

Hrvatska u petak od 16 sati igra protiv Brazila u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva. Momčad Zlatka Dalića prvi put je na ovom prvenstvu u ulozi autsajdera, Brazil je do sada odigrao sjajno, a prema kladionicama je favorit za osvajanje natjecanja. Izbornik Dalić i kapetan Luka Modrić najavili su na konferenciji za medije sljedeću utakmicu Vatrenih.

08.12.2022. u 12:52
Ispiši članak

Modrića su pitali kakva je atmosfera u momčadi uoči Brazila.

"Napravili smo jaku veliku stvar ulaskom u četvrtfinale. Bez obzira na to, želimo još više. Znamo da nas čeka možda i najveća utakmica na turniru protiv jednog od favorita za osvajanje naslova, uvijek jest, ali po prikazanoj igri na ovom Svjetskom prvenstvu s pravom su u toj grupi.

Moramo samo biti pravi, dati maksimum kao što smo dali u svakoj utakmici dosad. Maksimum mogućnosti, odigrati najbolju utakmicu i onda imamo šanse. Da se zadovoljavamo što smo tu, definitivno ne. Znamo da nas čeka utakmica protiv velikog suparnika, ali imamo svoju snagu, vjerujemo u nas i tako ćemo se postaviti na terenu", rekao je Modrić.

Dalić je upitan kakvo je stanje u momčadi.

"Htio bih objasniti nešto o umjetničkom klizanju, da se ispričam ako se netko osjetio povrijeđenim. Nisam mislio ništa negativno, nego sam ga pohvalio jer je to težak sport gdje se ocjenjuje dojam, a u nogometu nije tako. Nisam mislio ništa lošega, čak sam i pohvalio. Isprika moja ako se netko osjetio povrijeđenim. Momčad? Nije bilo puno vremena za pripremu, prebrzo dolazi utakmica. Bitno je da se oporavimo od Japana, Sosa je bio na treningu jučer i mislim da će konkurirati. Znamo što možemo, nećemo raditi puno promjena. Napravili smo nešto fantastično za Hrvatsku s gotovo novom reprezentacijom, igramo protiv jednog od najvećih favorita, spremni smo, potrudit ćemo se i dati sve od sebe. Čeka nas jako teška utakmica, Brazil je favorit", rekao je izbornik.

Modrića su zatim upitali igraju li i dalje stari protiv mladih i kakva je organizacija u Katru.

"I dalje postoje utakmice stari protiv mladih, samo što ovaj put starci pobjeđuju. Jedna je utakmica završila neriješeno, ali uglavnom starci pobjeđuju. Što se tiče organizacije i atmosfere, sve je super. Osjećamo se ugodno i uživamo tu. Sve je dobro organizirano, nema puno putovanja. Nemam nikakve primjedbe, sve je u najboljem redu", dodao je Modrić.

Vinicius Junior nahvalio je Modrića prije utakmice.

"Lijepo je čuti kad Vini priča lijepo o meni, biranim riječima. On je odličan dečko, imamo super odnos. Igra u nevjerojatnoj formi, napredovao je jako puno otkad je došao u Real, to pokazuje i u Realu i reprezentaciji, to pokazuje i na SP-u. Sutra nas očekuje težak zadatak zaustaviti ga. Svi znaju njegove kvalitete, ali ako mogu nekim detaljem pomoći da mu se oteža posao, sigurno ću to napraviti. Ovdje smo da se svatko bori za svoju zemlju", rekao je Modrić.

Brazil će biti 12. utakmica na svjetskim prvenstvima pod Dalićevim vodstvom. Modrić i Dalić odgovorili su kako uspoređuju ovu utakmicu s prethodnih 11, koja joj je najsličnija.

"Finale protiv Francuske. Možda je i ovo najjači protivnik s kojim smo igrali na SP-ima. Od 11, 10 smo ih prošli kako treba. Ali ova je došla prerano, među osam. Ali tako je to, nekad te ždrijeb malo pomazi, nekad ne. Hrvatska je jedina manja država koja je nakon uspjeha na jednom SP-u to ponovila, jedina u povijesti. To je sjajno, ali nećemo i ne želimo tu stati, probat ćemo dobiti", rekao je Dalić.

 "Slažem se s izbornikom. Francuska je u tom rangu, samo što je ono bilo finale. To je ta veličina utakmice", nadodao je Modrić.

O plesu Brazila

"Imaju svoj način veselja i zabave, tu pokazuju momčad, zajedništvo, narav i karakter i to je njihovo pravo. Je li to respekt prema protivniku ili ne, nebitno je. Ne bih volio da moja momčad tako slavi. Ali to je karakter, nacija, takvi su kakvi jesu i to je lijepo", rekao je izbornik.

Odgovorio je i  je li ova momčad jača od one u Rusiji.

"Ovo je nova reprezentacija s 18 novih igrača, ne može se to uspoređivati. Tad smo imali sjajnu generaciju koja je 10 godina igrala skupa, imala uspone i padove i kulminaciju u Rusiji. Ti igrači bili su u vrhunskim svjetskim klubovima, sad to nije tako. Ovo je fantastičan uspjeh, a sreća je što su ostali igrači koji su ostali iz Rusije, Luka, Perišić, Lovren, Vida... Imaju dečki još utakmica da se dokazuju, ali ovaj SP bit će im veliki motiv", rekao je Dalić.

Modrić je odgovorio koji je ključ utakmice i što misli o južnoameričkim reprezentacijama.

"Nekoliko puta sam igrao s Brazilom, još ih nismo uspjeli pobijediti. Nadam se da će se ta tradicija promijeniti. Brazil na svakoj poziciji ima fenomenalne igrače, to su jedni od najboljih igrača na svijetu. Morat ćemo biti vrlo agresivni, trkački na pravom nivou, ne dati im da se razigraju. To će biti važno kad ne budemo imali loptu, agresvni, čvrsti i ne dati im da se razmašu.

Brazil i Argentina su najbolje svjetske momčadi s puno velikih igrača koje su igrale tu i koji još igraju. Uživam ih gledati, gušt je igrati protiv takvih momčadi. Imamo jednu takvu šansu sutra. Igrali smo i s Argentinom i Brazilom, to je praznik za nogomet i nešto što svaki igrač želi, pogotovo na SP-ima. Sve najbolje o tim momčadima. Velikani nogometa", rekao je kapetan.

'Zadnja utakmica dala nam je veliko samopouzdanje...'

Kamerun je jedina reprezentacija koja je pobijedila Brazil. Modrić je otkrio je li gledao tu utakmicu.

"Nisam imao priliku gledati tu utakmicu, ali su Brazilci dosta toga promijenili. Nisu igrali s najjačom momčadi, ali mogu složiti dvije top momčadi. Nije to mjerilo, ali je pokazatelj da se i njih može pobijediti", rekao je Modrić.

Pitali su kapetana što ako utakmica ode u produžetke ili penale.

"Svaka je utakmica za sebe. Pokazali smo mentalnu snagu i čvrstinu u produžecima i penalima. Ako dođe do toga, zadnja utakmica dala nam je veliko samopouzdanje i ući ćemo samouvjereni. Vidjet ćemo što će biti, hoće li u 90 ili do penala. Spremni smo na sve", rekao je Modrić.

Nekad smo čuvali Messija, Dalić je otrkio kako ćemo sad Neymara.

"Slične su utakmice makar je protiv Argentine bila u grupnoj fazi, ovo je na ispadanje. Sličan recept moramo primijeniti, suziti prostor Neymaru, ali on ima veću podršku suigrača nego što je imao Messi prije četiri godine", otkrio je Dalić.

Brazil je nikad veći favorit, Modrića su pitali je li to podcjenjivački.

"Statistikama se ne bavimo, fokusirani smo na nas. Normalno da svi daju Brazilu veće šanse kao i svim velikim momčadima kad igraju protiv nas, tipa Argentina, Brazil, Španjolska, uvijek ih favoriziraju. Ali puno puta bismo pokazali da ne pobjeđuju uvijek favoriti. Uopće nas to ne zabrinjava, poštujemo svaku reprezentaciju, ali i vjerujemo u nas i sposobni smo za sve", rekao je kapetan.

Dalić je upitan je li izvukao neke poruke iz poraza Srbije protiv Brazila i kako misli spriječiti duge lopte Brazilaca.

"Gledali smo tu utakmicu, Srbija je igrala sjajno sat vremena i dobro parirala, dobro se otvarala. Upala je u zamku i postala nervozna kad su došle situacije koje im nisu išle u korist. Nakon gola Brazila Srbija je pala i ušla u njihov ritam. Ne smijemo upasti u nervozu, u borbu sami sa sobom, nego biti disciplinirani, vratiti se u formaciju i naš blok, čuvati loptu. Što se Srbije tiče, bilo je dobro dok nismo primili gol

Brazil je najbolja reprezentacija na ovom SP-u, najbrža i najenergičnija, s puno više raznovrsnosti nego druge reprezentacije, i od Raphinhe, Viniciusa i Neymara, koriste sve šablone. Ne znaš otkud dolazi opasnost. Ako se budemo raširili, imat ćemo velikih problema. Ali kad se lopta izgubi, rade visoki presing, a ulaze u problem ako je ne vrate u nekoliko sekundi. To hoćemo napraviti, ne smijemo ići jedan po jedan, nego djelovati kao reprezentacija i u svakom segmentu pomoći jedan drugome", rekao je izbornik.

Modrić je odgovorio i je li ovo njegovo zadnje Svjetsko prvenstvo i može li biti još mlađi i ne ići u mirovinu.

"Ne razmišljam o budućnosti, vidjet ćemo dokad ću igrati. Sto posto sam koncentriran na ovo što je ispred nas. Bit će vremena za razmišljanje o budućnosti. Nažalost, nemam neku taktiku za pomlađivanje kao što je to bilo za rast. Ako ti imaš, slobodno se javi, haha", raspoloženo će Modrić.

Hrvatska je jedna od najsporijih momčadi, a Brazil najbržih na ovom natjecanju, Modrić je komentirao taj podatak i činjenicu da će igrati protiv dosta suigrača iz Real Madrida.

"Mi igramo kako igramo, nekad je dobro, nekad manje dobro. Ali uvijek dajemo maksimum da što bolje predstavimo Hrvatsku i ostavimo što bolji rezultat. Vidjet ćemo kakva će biti Hrvatska i što može Brazil očekivati. Spremni smo i vjerujemo da možemo napraviti veliku stvar. Najvažnije je dati maksimum pa što bude.

Veselim se što ću igrati protiv nekih bivših i sadašnjih suigrača, ali prijatelji možemo biti nakon utakmice. Svatko gleda sebe i bori se za svoju državu. Dat ćemo maksimum da pokušamo otići korak dalje", rekao je kapetan.

Dalić je odgovorio zašto je protiv Japana "rano" zamijenio Modrića i kako će motivirati momčad pret utakmicu.

"Nije bilo rano, bila je 100. minuta. Razgovarali smo, nismo donijeli odluku na svoju ruku, znamo što je najbolje. Utakmica je bila teška, puno smo se umorili, htjeli smo osvježiti momčad. Zato sam napravio zamjene, prošli smo i ispalo je dobro. Luka će igrati dok god može, ali moramo ga čuvati i paziti. Nemamo nikakav problem. Imat ćemo možda odmornijeg Luku nego da je igrao 120 minuta.

"Ne treba veći motiv nego da igraš četvrtfinale protiv Brazila. Svi su sanjali o takvim utakmicama, znamo što znači Brazil u nogometu, svima je to motiv. Nemamo što izgubiti, moramo se suprotstaviti kako najbolje znamo. Hrvatska je napravila sjajan uspjeh, ali želimo i više. Da je u finalu, bilo bi bolje", rekao je izbornik.

Modrić otkrio kako mu je igrati bez Rakitića.

"Veća je odgovornost sad. Uvijek sam imao odgovornost, a danas, kad nema Ivana, i dalje imamo sjajnu veznu liniju. Tu je Mateo koji igra fenomenalan nogomet i nadomjestio ga je jako dobro. Opet smo dobri, ne možda tako dobri kao u Rusiji, ali imamo sjajnu momčad", zaključio je kapetan.

Glasova: 3970

Glasovanje je završeno

Argentina

3%

Brazil

15%

Engleska

1%

Francuska

11%

Hrvatska

64%

Maroko

2%

Nizozemska

1%

Portugal

3%

Komentari

VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.