30. kolo HNL-a

Atraktivan derbi na Maksimiru pripao Osijeku. Boban donio prvu pobjedu od 2016.

Autor

šm

U derbiju 30. kola HNL-a Dinamo je neočekivano izgubio na Maksimiru. Osijek im je nanio tek četvrti prvenstveni poraz, a što je zanimljivo, većinu istih zabilježili su upravo doma, pred svojim navijačima. 

18.04.2018. u 19:48
Ispiši članak

Kraj utakmice. Tek treća pobjeda Osijeka u Maksimiru, prva od 2016. kada su slavili identičnim rezultatom 1:0. Dinamo je bio bolja i opasnija momčad, čemu u prilog ide i statistika, ali gosti su napravili što se priželjkivalo i s ovom pobjedom, tj. porazom, prvenstvo se ponovno zahuktava.

----------------------------------------------------------------------------------------------

93' - Statistički gledano, Dinamo je bio miljama bolja momčad, ali ne kaže se za statistiku bez razloga da je poput bikinija: puno otkriva, ali ključne stvari sakrije.

91' - 20 pokušaj Dinama. Hajrović gađa malo preko gola.

90' -  14. korner za Dinamo.

 Igrat će se još četiri minute sudačke nadoknade.

85' -  Novi korner za Dinamo. Hajrović ubacuje, ali obrana Osijeka je opet na mjestu.

82'- Modri stežu obruč. Napadi i prilike se redaju, a Malenica iz minute u minutu sve više zarađuje epitet igrača utakmice.

80' - Nova promjena kod Dinama. Ćorić je izašao iz igre, a Gojak šao.

79' - Soudani prijeti iz svih oružja! Još jedna bomba, snažan poluvolej, koja ide pored gola.

Mudražija požutio zbog opasne igre.

78' - Bočkaj ušao u igru umjesto ozljeđenog Bobana.

Ćorić izvodi korner, ali opet bezopasan ubačaj.

Dinamo nastavlja "mljeti", ali nema promjene rezultata.

76' -  Novi korner za Hajrovića. Malenica odbija.

Ukazuje se pomoć Bobanu, izgleda da je posrijedi ozbiljnija ozlijeda.

70' - Mudražija ulazi umjesto Hajradinovića kod Osijeka.

66' - Izmjenjuju se napadi kao na pokretnoj traci. Nova promjena. Fiolić je ušao u igru kod Dinama umjesto Rrahmanija. Jurčević sve karte baca u napad i Dinamo će u završnici s trojcom igrača u posljednjoj liniji. Ovakvo otvaranje može biti opasno, jer je Osijek u nekoliko navrata pokazao koliko se brzo znaju i umiju otvoriti.

65' - Dinamo se sada poigrava s obranom Osijeka, jedino zahvaljujući maestralnim obranama Malenice gosti drže prednost. Stojanović fino pronalazi Ćorića koji fintira, ali vratar je ponovno pobjednik.

60' - Sat vremena igre na Maksimiru je iza nas. Iako Dinamo igra bolje nego u prvih 45min, još uvijek gube 1:0. 

56' - Sada par uzastopnih prekršaja Hajrovića koji bi mogao požutjeti ako ovako nastavi. Slobodni udarac za goste.

Novi pogodak  Osijeka. Sreća po Dinamo, Marić je bio u zaleđu.

55' - Bomba Hajrovića iz slobodnjaka. Brani Malenica.

Loš korner Hajrovića i u nastavku akcije zaleđe Soudanija koji se dosta lijeno vračao u liniju.

53' - Osijek prijeti nakon perioda Dinamove dominacije.

50' - Nova fantastična prilika za Dinamo iz prekida. Novi korner i novi udarac glavom. Ovaj put Rrahmani ne koristi izrsnu šansu.

49' - Izvrstan ubačaj Hajrovića koji pogađa Benkovića na drugoj vratnici. Najbolja prilika za Dinamo. 

48'  - Soudani  se sjurio po desnoj strani. Korner za Modre.

46' -  Započeo je nastavak derbija i odmah promjena na početku. Mijenja Zekić i uvodi Grgića koji je ušao umjesto Lope.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Završio je prvi dio derbija na Maksimiru. Osijek se pokazao dobrim i čvrstim protivnikom i zasluženo na odmor idu s prednošču od 1:0 zahvaljujući pogotku Gabrijela Bobana. Dinamo će u nastavku morati odigrati osjetno bolje ukoliko Nikola Jurčević želi izbjeći prvi poraz na klupi Modrih.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

45' - Nova gužva u Osijekovu šesnaestercu rezultirala je kornerom. Barišić odbija i u nastavku akcije Bebek dosuđuje slobodni udarac, točno po sredini gola na nekih 25m.

Marić je prvi igrač s kartonom.

Slobodni udarac izveo je Ćorić koji još jednom gađa preko gola.

42' - Dinamo ubacio u višu brzinu i redaju šanse pred golom Malenice. Ćorić nakon par proigravanja sada pokušava sam. Ptom prijeti i Gavranović koji trenutak kasnije, ali s identičnim epilogom.

38' - Osovina Ćorić -  Sudani ponovno prijeti. Ovaj put im se prikljućio i Gavranović koji prenosi loptu na drugu vratnicu, no atraktivni Soudani, škaricama, ne uspjeva izjednačiti. Niti nakon ove situacije nema egala.

37' - Razigrani Ćorić daje lijepu diagonalu u prostor za Soudanija no Alžirac je neprecizan. Dosta i teška situacija, isoksa, tako da je obilo i boljih rješenja.

35' - Dinamo slab i nemoćan. Drže loptu u nogama, no nemaju pravog rješenja. Benković gađa iz daljine.

33' - Korner za Dinamo. Ćorić je slabo ubacio, na drugu vratnicu gdje nema nikoga.

32' - Nova gužva pred Livakovićem, no Boban nije mogao do lopte.

28'  - Još jedan prekršaj. Slobodni udarac na sredini terena, ali Dinamo brzo nakon što su ga izveli gubi i ponovno osvajaja loptu, ali ni blizu od prave opasnosti za gol Osijeka. Soudani smatra da je bio pod prekršajem, ali Bebek nije odreagirao.

25' - Dinamo nakon primljenog gola kreće nešto "žešče" prema naprijed, ali Osijek za sada bez problema riješava nalete Modrih. Puno je još do kraja i rano je govoriti o pobjedniku, ali Osijek u ovoj utakmici igra za Hajduk i neizvjesnu završnicu prvenstva. U slučaju pobjede Osijeka, Splićani će pred nedjeljni derbi, ako danas pobjede Cibaliu, imati pet bodova manjka i utakmicu za dolazak na dva boda od vodećeg Dinama.

Ćorić gađa neprecizno.

22' - Trese se mreža Osijeka, ali nema nikakve dvojbe. Garanović je bio u zaleđu.

20' - Dobra kombinacija igrača Dinama rezultirala je kornerom nakon kojeg Benković gađa neprecizno. Prije toga zamalo mat u tri poteza. Visoka lopta koju Gavranović prsima spušta za  Ćorića, no njegov udarac je blokiran.

15' - Goooooool. Osijek je iznenadio Dinamo. Stojanović nije uspio zatvoriti stranu i Marić asistira za bivšeg zagrebaša Gabrijela Bobana koji gostima donosi prednost. Dinamo - Osijek 1:0 

14' - Nekoliko čvrščih starteva, ali sudac Bebek pušta prednost. Ubačaj s desne strane na drugoj vratnici je iznenadio Hajrovića koji se nije snašao.

10'- Start s leđa nad Soudanijem i samo slobodni udarac za Dinamo. 

8' - Nakon slobodnog udarca Ćorića, Gavranović je ostao na travnjaku zaradivši udarac u glavu. Malo ga je ošamutio udarac, ali nastaviti će susret.

6' - Slobodni udarac za Osijek. Faul na Hajradinoviću radi Rrahmani koji je promašio cijelu loptu, ali na svu sreću nije punim "šusom" zakači protivnika jer bi to bio minimalno žuti karton. Udarac Lope ide preko gola. Bezopasan pokušaj.

5' - Prvi udarac iz kuta na utakmici. Prilika za Osijek iz prekida, ali nedovoljno dobro ubačeno. Obrana Dinama dobro pozicionirana. U nastavku acije udarac s vrha 16m završava u bloku.

3' - Dosta miran početak. Još uvijek traje početno ispipavanje snaga. Sada jedna dijagonala s desnog na lijevo krilo, no iako je bio dobar plan, nije bila i dobra realizacija istog.

1'- Počela je utakmica.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Samo pola sata dijeli nas od derbija između Dinama i Osijeka. Sastavi s kojima će treneri započeti su:

DINAMO: Livaković - Stojanović, Benković, Rrahmani, Sosa - Doumbia, Ademi - Hajrović, Ćorić, Soudani - Gavranović

OSIJEK: Malenica - Šorša, Milović, Škorić, Barišić - Jambor, Mioč, Hajradinović, Lopa, Boban - Marić

---------------------------------------------------------------------------------------

Dinamo u sklopu 30. kola HNL-a ima prvu meč loptu. Izabranici Nikole Jurčevića na Maksimiru dočekuju četvrtoplasirani sastav lige NK Osijek, momčad koju su na otvaranju drugog djela sezone pregazili u gostima s visokih 4:2. Upravo u toj činjenici gosti bi mogli pronaći motiv da na Maksimiru danas odigraju bolje nego u prethodnom duelu. Osijek se nalazi iza Dinama, Hajduka i Rijeke, ali da su se karte malo drugačije posložile Slavonci su mogli do Europe. S obzirom na sadašnji rasplet situacije, morat će čekati finale Kupa.

Dinamo u problemima 

Da gosti danas imaju veliku priliku govori podatak da je Dinamo poput putujuće bolnice tako da trener Modrih ne može računati na mnoge standardne prvotimce na što se i osvrnuo u najavi za utakmicu.

"Moro, Matel, Lešković su izvan pogona dulje vrijeme, Hodžića čeka duža pauza, Olmo neće biti spreman za Osijek, Očekujem povratak Ademija, dok ćemo o Gavranoviću odlučiti nakon zadnjeg treninga. Hajrović je trenirao zadnja dva dana.

Bez obzira na probleme s kojima se Dinamo suočava, Modri na Maksimiru moraju biti favorit tko god da se nalazio s druge strane terena, što i pokazuje povijest međusobnih dvoboja. Dinamo kod kuće ima 31. pobjedu protiv Osijeka, no gosti su jednu od samo dvije pobjede na Maksimiru, ostvarili 2016. kada su slavili 1:0 golom Kneževića. 

Svi su motivirani u Maksimiru

Za Nikolu Jurčevića nema dileme hoće li gosti biti motivirani ili rasterećeni s obzirom na to da čvrsto drže poziciju broj četiri u HNL-u i teško da mogu gore ili dolje bez obzira na to što je još 21 bod u "igri".

"Tu nema dileme, svaki naš protivnik ima poseban motiv, posebno kada igraju u Maksimiru. To nije nikakva novost za nas, znamo da su kvalitetni i dobri, ali vjerujemo da smo bolji i želimo nastaviti dobar niz.

Težak period

Bez obzira na to što Dinamo nakon ovog derbija očekuju još dva, prvo Hajduk za vikend pa onda i Rijeka idući tjedan, Jurčević ide utakmicu po utakmicu.

"Isključivo razmišljamo o Osijeku. Iduće dvije utakmice mogle bi usmjeriti priču o naslovu prvaka, a cilj je da učvrstimo svoju poziciju.  Ne, nemamo prostora ni logiku za kalkulaciju. Utakmica s Osijekom je najbitnija, eventualna tri boda stvorila bi prednost i veliko samopouzdanje pred nadolazeće utakmice" -  rekao je strateg Dinama. 

Dinamo je momčad za naslov

Trener Osijeka, Zoran Zekić, će u ovom susretu dobiti priliku pozdraviti svog bivšeg trenera jer ga je Jurčević svojevrmeno vodio 2004. godine. Maksima koja se često upotrebljava u nogometu: tko će kome, ako ne svoj svome, možda i najbolje objašnajva odnos Dinama i Zakića jer trener gostiju nema milosti prema bivšem poslodavcu što je pokazao i u prethodnim utakmicama i nema sumjne da će i on i njegovi igrači biti motivirani.

"Trebamo biti na tragu onoga što smo pokazali na zadnjem gostovanju u Maksimiru, kada smo zaista izgledali dobro. Uz napomenu da možemo biti još malo bolji u fazi napada. Onda smo nes(p)retno primili pogodak u 93. minuti za njihovo izjednačenje, a prethodno smo propustili neke vrlo izgledne prilike da osiguramo pobjedu. Cijelo vrijeme se i medijski proteže nekakva priča da oni nemaju igru, spominju se neki njihovi nedostaci, a oni su uvjerljivo prvi i imaju toliko bodova više od svih konkurentata za sam vrh tablice. Pričati o njihovoj kvaliteti je suvišno jer imaju sve ono što treba jednoj momčadi za osvajanje naslova državnog prvaka" - rekao je Zekić. 

Dinamo bez primljenog gola

Strateg Osijeka se na konferenciji za medije osvrnuo i na današnju utakmicu.

"Neke stvari sam odlučio promijeniti i zbog načina igre Dinama. Jako mi je žao što nemamo Grezdu i dalje na raspolaganju jer bi nam njegova brzina i prodornost jako dobro došli. Uostalom, on je bio i strijelac kada smo jesenas gostovali kod Dinama. No, moramo se snaći i bez njega" - rekao je trener gostiju.

Dok Dinamo ne zna za poraz i nisu primili gol otkako ih je preuzeo Jurčević, Osijek igra promjenjivo te su tako u prošlom kolu slavili protiv fenjeraša Istre s čime su se djelomično iskupili za poraz od Rudeša tjedan dana ranije.

"Da se ne vraćam previše unatrag, moramo odigrati kao u drugom dijelu protiv Istre. Uvijek su utakmice protiv Dinama poseban izazov i veliki motiv. Nadam se da ćemo odigrati ovaj susret u pravom, vrlo dobrom ritmu kojega nismo imali još od domaćeg dvoboja s Hajdukom. Vjerujem da će ogled s Modrima biti pravi derbi i opravdati taj epitet" -  istaknuo je Zekić. 

Utakmicu pratite na našem portalu od 18 sati.

30. kolo HNL-a:

Utorak: 

Istra - Rijeka 0:1

Srijeda:

Rudeš - Lokomotiva

Dinamo - Osijek

Hajduk - Cibalia

Četvrtak:

Slaven Belupo - Inter

Komentari

VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.