direktor u hgk

Zvonimir Savić: Hrvatska ostvarila najveću stopu rasta izvoza od 27 posto

Autor

Direktno.hr

Prošla godina obilježena je nastavkom pada globalnih cijena, posebice energenata i sirovina, uslijed čega su izvoz i uvoz EU smanjeni na godišnjoj razini. Sam kraj prošle godine ipak je obilježen promjenama u takvim trendovima, što je i stope pada izvoza i uvoza umanjilo u odnosu na veći dio godine.

17.03.2017. u 15:42
Ispiši članak

Na početku ove godine, odnosno u siječnju, nastavljen je trend porasta uvoznih cijena na godišnjoj razini.

Najviše se isticao porast uvoznih cijena sirove nafte, koje su za eurozonu, u odnosu na prošlogodišnji siječanj, povećane za čak 73,8%. Uvozne su cijene znatno povećane i kod plina, metalnih ruda, metala, naftnih derivata i struje, ali i kod hrane koja ima značajan udio u strukturi ukupnog uvoza. Ukupno su uvozne cijene za proizvode prerađivačke industrije povećane za 2,7%.

Cijene ipak nisu bile najveći čimbenik kretanja izvoza i uvoza u siječnju. Na povećanje izvoza od 16,3% na godišnjoj razini najviše je utjecao povećani izvoz motornih vozila, strojeva i uređaja. Rast izvoza ove skupine djelatnosti obično je rezultat povoljnih kretanja globalne potražnje.

S druge strane, na ukupan rast uvoza od 17,9% daleko je najviše utjecao povećani uvoza kemikalija i kemijskih proizvoda. Njihov uvoz je povećan čak 60,2%, a uvozne cijene samo 2,7%, što također upućuje na povećanu potražnju unutar EU. S obzirom na kretanje cijena energenata, i oni su utjecali na rast vrijednosti izvoza i uvoza na godišnjoj razini, ali ne toliko koliko navedene djelatnosti.

Zbog nešto dinamičnijeg rasta uvoza od izvoza, robni je deficit EU povećan s prošlogodišnjih 12,1 milijardu eura na 16,2 milijarde eura.

Ipak, treba napomenuti da je siječanj tek prvi mjesec u godini i da je u cijeloj prošloj godini, unatoč osjetnom smanjenju, EU i dalje ostvarila suficit u robnoj razmjeni.

Premda jedan mjesec nije dovoljan za donošenje zaključaka o trendovima, raduje činjenica da je Hrvatska ostala među članicama koje ostvaruju najviše stope rasta izvoza na godišnjoj razini.

Prema podatcima Eurostata temeljenim na prvoj procjeni DZS-a, Hrvatska je u siječnju uz Grčku, Cipar i Finsku ostvarila najveću stopu rasta izvoza od 27% te donekle smanjila svoj robni deficit u odnosu na prošlogodišnji siječanj.

Komentar direktora Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK Zvonimira Savića

Hrvatska je prošle godine ostvarila rast vrijednosti robnog izvoza od gotovo 7% više u odnosu na godinu ranije. S tako visokom stopom rasta, Hrvatska je među tri članice EU koje su prošle godine najviše povećale vrijednost svog izvoza, a pozitivna kretanja nastavljena su i početkom ove godine. Naime, Hrvatska je u siječnju, uz Grčku, Cipar i Finsku ostvarila najveću stopu rasta izvoza, od 27% u odnosu na prošlogodišnji siječanj.

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.